středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada



Věc Makropulos v přímém přenosu na stanici Vltava

PRAHA: Nové nastudování opery Věc Makropulos v Národním divadle bude v sobotu 17. ledna od 19:30 živě přenášet Český rozhlas 3 - Vltava. Přímý přenos proběhne do dvanácti zemí světa a byl připraven ve spolupráci s Evropskou vysílací unií. Kvality mistrovského díla Leoše Janáčka i jeho aktuální nastudování tak budou moci zakusit posluchači v řadě evropských zemí jako Německu, Velké Británií nebo Portugalsku, ale i ve Spojených státech amerických.

Národní divadlo zařadilo na repertoár operu podle stejnojmenného dramatu Karla Čapka zpracovávající téma smyslu lidské nesmrtelnosti jako poctu Leoši Janáčkovi (1854 – 1928), velikánu evropské hudby 20. století, od jehož smrti uplynulo v loňském roce osmdesát let.

Detailní informace k přímému přenosu naleznete na www.rozhlas.cz/vltava.

Inscenace vznikla v koprodukci s English National Opera v Londýně. V čele mezinárodního inscenačního týmu stál americký režisér Christopher Alden, který patří mezi nejvyhledávanější operní režiséry současnosti. Řadou úspěchů na světových scénách se může pochlubit rovněž mladý český dirigent Tomáš Hanus, jenž zastává post šéfa opery Národního divadla Brno.

Hlavní part zpěvačky Emilie Marty – Eliny Makropulos, dcery lékaře císaře Rudolfa II., žijící díky elixíru života přes tři sta let, za které dospěla k vyčerpání, samotě a cynismu, byla svěřena mladé německé pěvkyni Gun-Brit Barkmin. Po jejím boku se v Národním divadle představí Cenou Thálie ověnčený italský tenorista Gianluca Zampieri jako Albert Gregor a přední český barytonista Martin Bárta jako baron Prus.

V dalších rolích vystoupí Jan Markvart, Alžběta Poláčková, Tomáš Kořínek, Gustáv Beláček, Bohuslav Maršík, Lenka Šmídová, Jan Ježek a Stanislava Jirků.

Opera Věc Makropulos bude na scéně Národního divadla uvedena již pouze třikrát. Vedle představení 17. ledna ji mohou diváci zhlédnout ještě 2. a 21. února. Na všechna představení jsou vstupenky stále v prodeji. Více informací na www.narodni-divadlo.cz.

U příležitosti premiéry nové inscenace Věci Makropulos byla spuštěna speciální internetová stránka www.vecmakropulos.cz. Návštěvníci této stránky tak mohou nahlédnout do zákulisí příprav inscenace či se blíže seznámit s významným dílem Leoše Janáčka. Portál nabízí mimo jiné odborný pohled na rozdíl mezi literární předlohou Karla Čapka a Janáčkovým zpracováním příběhu.

Mohlo by vás také zajímat...