pátek
23. srpna 2024
svátek slaví Sandra



Nadační fond Koleč se obrací na veřejnost

Vážení spoluobčané,

Nadační fond Koleč vás oslovuje touto cestou s prosbou o podporu. Fond vznikl v dubnu 2007 za účelem záchrany zámku v Kolči. Jak jistě mnozí z vás ví, tento objekt a pozemky k němu přilehlé, se nacházejí ve velmi žalostném stavu.

Jeho původní majitel v roce 2007 požádal o vyjmutí zámku ze seznamu kulturních památek. V květnu 2008 mu byla žádost ministerstvem kultury zamítnuta. Nadačnímu fondu Koleč se zámek podařilo koupit v nucené dražbě dne 8.7.2008. Finanční prostředky na tuto koupi má nadační fond bezúročně vypůjčené.

Díky dobrovolníkům a vybraným finančním darům se nám podařilo vybudovat provizorní oplocení kolem celého zámeckého areálu, abychom zabránili jeho další devastaci. Pak jsme částečně vyčistili nádvoří s čestným dvorem. Poděkování patří všem, kteří doposud přispěli a pomáhali, včetně poskytnutých právních rad.

Abychom kulturní dědictví předků zachránili, musíme žádat o dotace. Nejdůležitější z nich bude dotace z evropských fondů. Abychom tyto finanční prostředky obdrželi, čeká nás ještě mnoho usilovné práce.

V plánu máme i pořádání kulturních akcí na nádvoří, aby zámek postupně ožíval. Případný výtěžek bude použit na jeho další záchranu. Můžete se s námi těšit na:

16. 5. 2009 – benefiční koncert folkové hudby

30. 5. 2009 – benefiční rockový koncert

7 .6. 2009 – Medovou pouť.

 

Přejeme si, aby zámek byl co nejvíce přístupný veřejnosti a stal se tak součástí života nás všech. V jeho prostorách plánujeme muzeum včelařství (které má zde tradici), muzeum o zámku a další infocentrum Budečska.

Kostel Nejsvětější trojice by měl být využitý ke svatebním obřadům, koncertům, k vítání občánků…. Uvažuje se o jeho znovuvysvěcení.

Zajímá nás Váš názor, nebo alespoň tichá podpora.

Další informace poskytneme na veřejné schůzce, která se koná dne 22. 1 .2009 v restauraci Slavie v Kolči od 19.30 hod.

V případě, že se nemůžete nebo nechcete na setkání dostavit, prosíme o vyplnění dotazníku (viz níže) a jeho vhození do označené krabice v místní prodejně nebo na Vašem obecním úřadě, nejpozději do 26. 1. 2009.

Tento informační leták je roznesen do obcí: Kolče, Zákolan, Blevic, Třebusic, Otvovic. V případě, že jste z jiné obce, napište, prosím do dotazníku název vaší obce, či města. Dotazník je možné doručit i mailem, nebo na adresu: Koleč 103, Koleč, PSČ 273 29.

Další informace na www.zamekkolec.cz , email: zamekkolec@seznam.cz nebo na avizované schůzce.

Těší se na Vás zástupci Nadačního fondu Koleč

 

DOTAZNÍK:

- Přejete si záchranu zámku? (ano/ne/nevím) ……………………………

 

- Souhlasíte s jeho budoucím využitím? (ano/ne/ co mi vadí) …………………………….. …………………………………………………………………………………………….......................

.......................................................................................................................

 

- Máte další nápady či návrhy, jak zámek využít? ....................................................................................................................... ………………………………………………………………………………………………....................

.......................................................................................................................

 

Poznámka: Není nutné zodpovězení všech otázek a předem děkujeme za jeho vyplnění.

 

Mohlo by vás také zajímat...