pátek
9. srpna 2024
svátek slaví Roman



ZAUJALO NÁS: Časopis Vítaný host

PLZEŇ: Nedávno se k nám dostala informace o časopise, který nás zaujal, a to nejen obsahovou blízkosti s Místní kulturou, ale i grafickou dokonalostí a těsnou vazbou na "rodný" kraj. Poprosili jsme proto vydavatelku a šéfredaktorku Hanu Voděrovou, aby představila vydavatelství i časopis, který vydává. Ptali jsme se na jeho začátky a cíle, na to, komu je určen a kde je možné jej získat. Zajímala nás také otázka finanční.

 

Všechny podstatné informace včetně toho, že časopisu i vydavatelce se dostalo ocenění, a že toho času vycházejí již časopisy dva, se dozvíte z odpovědi H. Voděrové níže:

Vydavatelství „Regionall“ se již řadu let zabývá tvorbou tiskovin, zaměřených na propagaci Plzeňského kraje, který je naším domovem. Z naší produkce jsou velmi dobře známy pohlednice, kalendáře nástěnné i stolní, a rovněž propagační materiály měst a obcí Plzeňského kraje. Vzhledem k tomu, že se touto prací zabýváme cca 15 let, podařilo se nám nashromáždit neuvěřitelné množství nejen fotografií, ale zejména informací o historii a současnosti kraje, vyprávění, pověstí a legend, které nám bylo líto nevyužít. Proto se v březnu 2006 zrodil časopis „Vítaný host“ – čtvrtletník příznivců Plzeňského kraje, který se o tyto sesbírané informace rád dělí se svými čtenáři.

Na jeho stránkách ožívají střípky z dávné historie, příběhy, pověsti a legendy. Časopis navštěvuje a popisuje kulturní i přírodní památky, muzea, galerie, objevuje studánky, památné stromy, rozhledny i zajímavé rodáky, kteří svou činností kraj ovlivnili nebo proslavili. Snaží se čtenářsky poutavou a výtvarně vkusnou formou, doplněnou řadou atraktivních fotografií, inspirovat čtenáře k návštěvě a pobytu u nás. Čtenářský zájem je opravdu pozoruhodný, snad i proto, že na našich stránkách nenarazíte na inzerci, ale pouze na to, co slibujeme – laskavé vyprávění se spoustou krásných snímků.

Zmiňuji-li absenci inzerce, je Vám jistě jasné, že financování je dosti náročné. Naštěstí naši práci velmi pozitivně vnímají zejména města a obce našeho kraje, jejichž představitelé pochopili jedinečnou příležitost společné propagace, na kterou zejména malé obce jiným způsobem nedosáhnou. Od počátku se na práci podíleli tím, že po částech nakupovali časopis pro místní informační centra (kde jej prodávali a investice se jim vrátila), nebo jako pozornost návštěvám, a pomohli postupně rozšiřovat čtenářskou obec.

Samozřejmě nejvýznamnějším partnerem bylo od počátků město Plzeň, které našemu projektu projevovalo a stále projevuje přízeň. Za krátký čas pak Odbor cestovního ruchu a Odbor životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje převzaly „patronát“ nad některými stránkami a finančně časopis podpořily. V letním a podzimním vydání 2008 se připojil i Odbor kultury a památkové péče. Nejedná se o žádné závratné částky, ale pomáhají existenci časopisu, který by dnes již tisícům čtenářů chyběl, a jsou pro nás především projevem důvěry a přízně.

Po roce práce jsme obdrželi v novinářské soutěži o Non prix pereant – Média na pomoc památkám ve Valdštejnském paláci v Praze mimořádnou cenu, a v roce dalším pak ceny čtyři: tři za jednotlivé tematické celky (církevní památky Pošumaví, technické památky Plzeňského kraje a drobné kamenné stavby Českého lesa) a já, jako vydavatelka, hlavní cenu v kategorii „publicistika“. Soutěž každoročně pořádá Syndikát novinářů České republiky a Nadace Pro Bohemia pod záštitou ministra kultury ČR.

Jako novinka se v letošním roce objevily na stránkách časopisu „Pozvánky k sousedům“. Je to prostor, který jsme nabídli sousedním krajům, aby mohly pozvat nás, Plzeňáky, na návštěvu k sobě. Tyto stránky využil kraj Jihočeský, Karlovarský a Středočeský a dle ohlasu čtenářů byly vnímány jako příjemné zpestření a inspirace. Podzimní změny ve vedení krajských úřadů samozřejmě přinesly změny v navázaných vztazích, ale domnívám se, že spolupráci úspěšně navážeme i v roce příštím. Stránky sousedů jsou také finančně podporovány.

Zapomenout bych rozhodně neměla na časopis „Vítaný host na Šumavě a v Českém lese“, který je určen příznivcům právě tohoto území a na trhu se objevil o rok později, v březnu 2007. Zájem o Šumavu je samozřejmě nesmírný a dokonce jsme díky tomuto titulu byli osloveni redakcí bavorského časopisu „Schöner Bayerischer Wald“, která projevila zájem o spolupráci a výměnu informací. Zahájili jsme neprodleně, a tak dnes již s námi mohou čtenáři obou zemí bez obav nahlédnout k sousedům a seznámit se s jejich turisticky zajímavými místy, ale také s tradicemi, kuchyní apod.

Časopis Vítaný host – Plzeňský kraj vychází v nákladu 5000 kusů, Šumava a Český les v nákladu 8000 kusů. K dostání jsou v prodejnách tisku (prostřednictvím PNS), v Plzeňském kraji také v řadě prodejen knih a informačních centrech. A samozřejmě je lze zajistit předplatitelsky na naší adrese. Dnes se již předplatitelská obec blíží dvěma tisícům abonentů.

V časopisech Vítaný host se vždy snažíme najít příjemně vypravěčský styl prezentace, který je dostupný a srozumitelný široké čtenářské obci, doplnit jej atraktivní fotografií a celkově kvalitně výtvarně zpracovat. Příjemné je, že nám často svá vyprávění zcela nezištně nabízejí sami čtenáři a přiznávám, že mnohdy velmi kvalitně zpracované. Časopisy se tak postupně vydaly vlastní cestou, jsou prostorem, ve kterém si vyprávíme navzájem a jen mám společně dobře.

(K nahlédnutí na www.vitanyhost.cz)

 

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Od července 2019 Náplavka na Radbuze představuje příjemné místo u vody přímo v centru města, kde je možné trávit (nejen) letní večery, projít se, posedět, zrelaxovat a užít si kulturu nebo se občerstvit v kavárně. Tento prostor poprvé oživil festival Náplavka k světu. stejnojmenného spolku v roce 2012. Spolek k světu. se vrací na místo činu a malé i velké návštěvníky láká na zajímavý kulturní program – hudbu, divadlo, tanec, párty s DJs, filmy i gastronomii. Akce se budou konat během srpna až do poloviny září. Spolek k světu. aktivit u řeky realizuje víc a sjednotí je pod společným názvem Plzeňské náplavky.

Plzeňský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
08.08.2024

ČR: Život v éteru je kniha o Radiu 1. Vyšla v srpnu 2023 a představuje počátky soukromého rozhlasového vysílání v Československu i současnost stanice, která je unikátem i ve světovém měřítku. Radiem 1 prošla řada kulturních osobností, ať jde o moderátory (Honza Dědek, Saša Michailidis) nebo o hudebníky a DJs. Úspěšná kniha oslaví 7. srpna rok od svého vydání. V současnosti je v knihkupectvích i obchodech s hudbou v prodeji její druhý dotisk.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
08.08.2024

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024