neděle
30. června 2024
svátek slaví Šárka



Vzdělávání pod širým nebem

BOHUMÍN: Využít školní dvory pro sport, výuku i relaxaci hodlají postupně v Bohumíně. První vlaštovkou se vloni stala Základní škola na třídě Dr. E. Beneše. Na minimální ploše, kterou měla škola k dispozici, vykouzlili architekti a po nich stavaři zajímavý víceúčelový plácek.

Z dosud nevyužívaného školního dvora se díky rekonstrukci za 2,7 milionu korun stalo místo pro odpočinek, volnočasové aktivity i vyučování pod širým nebem. Na jeho proměnu získalo město milionovou státní dotaci. Na štítu školy jsou nově barevné sluneční hodiny, basketbalový koš a dvůr má i novou pergolu.

Pilotní projekt odstartoval práci postupnou modernizaci školních dvorů v Bohumíně. „Školní vzdělávací programy podporují a doporučují doplnit klasické hodiny výukou venku a děti to vítají. Školní dvory proto budeme doplňovat a rozšiřovat vybavením s možností výuky pod širým nebem. Budou zde výuková hnízda, sportovní koutky, například s basketbalovým košem, pergola k posezení o přestávkách. Odpoledne budou dvory využívat družiny. Součástí rekonstrukcí jsou také sportovní hřiště, kde bude probíhat výuka tělesné výchovy. Projekty jsme pojali komplexně jako modernizaci výuky,"  uvedla místostarostka Bohumína Věra Palková (ČSSD).

V příštím roce začnou úpravy hned dvou školních dvorů a to na základní škole v Pudlově a na ulici Čs. armády v centru Bohumína. V centru dojde k přestavbě celého vnitrobloku. Po prázdninách děti na zmodernizovaném dvoře najdou pergolu pro výuku, pingpongové stoly, venkovní šachovnici, kuželky, lavičky, spoustu zeleně, zastřešený vstup do školy, osvětlení celého areálu nebo přístřešek pro kola. Plochy dostanou novou dlažbu.

V Pudlově dojde zase k opravě skleníku, kde bude probíhat výuka některých hodin přírodovědných předmětů, v suterénu školy vzniknou dílny pro praktickou výuku a venku vyroste výukové hnízdo v novém altánu. Městu se podařilo získat na první etapu z evropských fondů dotaci ve výši 9 milionů korun, samotné město přispěje na modernizaci dalšími 2 miliony.

Pro další rok město souběžně připravuje projektovou dokumentaci na opravu školních dvorů dalších dvou škol a to pro základní školy ve Skřečoni a Masarykovy základní školu. Třetí část projektu pak bude řešit základní školu na Bezručově ulici „Školy jsou v Bohumíně ve velmi dobrém stavu. V minulých letech prošly všechny rozsáhlými rekonstrukcemi. Proto se teď můžeme pustit do zatraktivnění venkovního školního prostředí.

V souvislosti s novými vzdělávacími programy se školám otevírají možnosti alternativní výuky. Děti se mohou smysluplně vzdělávat i pod širým nebem. "Ideální je tato možnost například pro hodiny výtvarné výchovy či enviromentálních vzdělávacích programů,"  řekla k tématu místostarostka Věra Palková (ČSSD).

Město vlastní přes 20 školských budov. Celkem v Bohumíně funguje osm základních škol, které navštěvuje téměř dva tisíce dětí. Mateřských škol je ve městě deset. Tři z nich jsou soukromé a ostatní spravuje město. Dochází do nich přes 550 dětí.

Lucie Balcarová

Mohlo by vás také zajímat...