čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie



Slam Poetry 2008

Slam poetry je soutěž ve volném přednesu básní vlastní tvorby. Je to zábava, je to poezie, je to sranda, párty, ale také setkávání lidí z různých kultur a subkultur, jež spojuje jedno: zalíbení v rýmech.

 

Během slamu se na rozdíl od literárních čtení aktivně zapojuje publikum. Otevřeně a hlasitě reaguje na vystoupení jednotlivých básníků, na bodování poroty nebo na moderování. Publikum se může projevovat tleskáním, pískáním, bučením či dupáním. Může tak do jisté míry ovlivnit rozhodování porotců.

Slam poetry je přístupná pro každého, kdo má odvahu vystoupit se svou poezií před aktivní publikum. V soutěži pořádané o.s. Fléda postupují vítězové regionálních kol do finále, kde se utkají o neoficiální titul českého "mistra" ve slamu.

 

Nejbližší akce

4. 11. 2008 - Jablonec - regionální kolo

5. 11. 2008 - Slam Poetry Show - Ústí nad Labem

7. 11. 2008 - Slam poetry na FAMUFESTu

8. 11. 2008 - Brno - finále Slam poetry 2008

Historie

Slam poetry založil na počátku 80. let v Chicagu Marc Smith a od té doby si získala velkou popularitu, dosud především v západním světě. Slamy se tam pořádají v různých městech prakticky každý týden. Jde o soutěž, během níž básníci dostanou 3 minuty k přednesu svého díla a jsou pak posuzováni porotou z publika.

Pravidla

Vystupující nesmí používat jakékoliv rekvizity, hudební nástroje ani kostýmy. Soutěž probíhá ve dvou kolech, v nichž je závazná maximální možná délka vystoupení pro každého soutěžícího - nejčastěji 3 minuty. Vystupující mohou být za překročení časového limitu či použití rekvizit penalizováni. Porotu obvykle vybírá konferenciér či další organizátor soutěže přímo z přítomného publika před samotným zahájením soutěže - počet členů poroty se pohybuje od pěti do deseti. Záleží na pořadateli a soutěži. Porotci přiřazují účastníkům soutěže body (od 0 do 10 nebo od 1 do 10) na základě obsahu a prezentace díla. 

Jednou z nejkrásnějších věcí na slamu vůbec je to, jak široké spektrum básníků přitahuje. Může se zde číst poezie milostná či sociální, hořkosladké osobní zpovědi či komické kousky. Obsah ani forma nejsou omezeny.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024