pátek
23. srpna 2024
svátek slaví Sandra



Mladoboleslavský starobylý zvon přišel o srdce

MLADÁ BOLESLAV: Ještě donedávna svolával věřící k bohoslužbám v centru Mladé Boleslavi gotický zvon z roku 1431. Jeden z dílů závěsu železného srdce se poškodil, a tak se na konce září starobylý zvon evangelického kostela sv. Havla odmlčel.

Zhruba osmisetkilogramový zvon se znovu rozezní až po opravě, kdy dostane srdce z jiného zvonu.

Funguje na ruční pohon, což je vůči takto cenné památce ohleduplné a šetrné. Rozhoupávají jej farníci nebo samotný farář. "Nebylo to jednoduché, mnohametrákový zvon je obtížné houpat. Je k němu taky složitý přístup, ale s úpravou na elektrický pohon farnost nepočítá," řekl zdejší farář Hurt.

Sv. Havel byl původně hřbitovním kostelem a sloužil jako hrobka pánů Krajířů z Krajku. Gotický zvon ve věži není původní, je mnohem starší, protože věž byla ke kostelu přistavěna až při barokní úpravě kolem roku 1735. Na zvonové stolici ve věži je ještě místo pro druhý zvon, který byl patrně rekvírován v dobách války. Dnes je kostel sv. Havla součástí památkové zóny města.

Jak pro média uvedl arciděkan Jósef Szeliga, má prý už vyhlédnuté zvony, které by se mohly do Mladé Boleslavi případně dlouhodobě zapůjčit z některého z opuštěných kostelů na Boleslavsku. O tomto záměru se hovoří už od roku 2001, ale duchovní nechtějí místo upřesnit, aby tam někdo zvony neodcizil.

Mária Uhrinová

Mohlo by vás také zajímat...