středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada



Tahák pro turisty

M. Chaloupka před svým orlojemKRYŠTOFOVO ÚDOLÍ: Koncem září byl v této malebné vesnici na Liberecku zpřístupněn  první český vesnický orloj. Jeho duchovním otcem, návrhářem, stavitelem, investorem a údržbářem je Martin Chaloupka, který současně provozuje Muzeum betlémů stojící v sousedství. Mechanické hodiny se zvláštním mechanismem byly zbudovány z někdejší trafostanice.

 

 

"Přišel jsem na zastupitelstvo a řekl, že bych si tam dokázal představit orloj. Tahák pro turisty, první vesnický orloj v republice. Lidi pochybovali, zda je to dobrý nápad, ale právě to mě hnalo,"  líčí počátky konstruktér, který chátrající trafostanici koupil a začal na svém snu pracovat.

Údolský orloj se skládá z dvaadvaceti figur. Dvě z nich jsou statické, umístěné na nárožích. Vlevo sv. Barbora, jako patronka horníků (v údolí byla založena 1528 hornická osada), a vpravo sv. Kryštof, jako patron obce. Ostatních osmnáct postav je pohyblivých, včetně ponocného, který pravidelně zvedá trubku a kolem něj obíhá pejsek. Pak se spustí nejdůležitější činnost na vsi: krmení a napájení dobytka (krávy, slepice a husy). Následuje regulérní oběh dvanácti apoštolů jak jej známe z pražského orloje. Na závěr odzvoní časové znamení.

Každá figura má také svého patrona – např.: Jiřího Kittnera, primátora města Liberec, jeho náměstka Ondřeje Červinku, herce: Jiřinu Bohdalovou, Martina Dejdara, Jiřího Lábuse, moderátorku Marcelu Augustovou, podnikatele Dana Lieskovského a další.

Na uskutečnění tohoto skvělého nápadu bylo třeba dát dohromady partu nadšených a zručných odborníků: sošky jsou dílem řezbáře Václava Plechatého, mechanika Jiřího Otmara, umělecké kování Jana Nikedaye, elektrika Ing. Lamberta Medřického a zámečnické práce firmy BUDY z Machnína.

Na jaře 2008 získal pan Chaloupka na orloj dotaci z krajského úřadu. Použil jí na uhrazení odbíjecího stroje se dvěma zvony. Přes léto se podařilo zprovoznit pumpování vody na spodním reliéfu a díky sponzorům také stavbu zastřešit stanovou střechou. V září byl doplněn reliéf slunečních hodin na jižní fasádě.

V sobotu 20. září 2008 v 18:20, přesně ve chvíli podzimní rovnodennosti, byl orloj v Kryštofově Údolí slavnostně spuštěn.

 

Mohlo by vás také zajímat...