čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie



O čem se mluví na Úřadu vlády ČR

Na webových stránkách Úřadu vlády ČR najdete v sekci Očem se mluví - Téma: Podpora kultury. Zároveň se zde představuje ministr kultury Václav Jehlička.

Tiskovou zprávu Podpora kultury v regionech přetiskujeme:

Ministerstvo kultury přisuzuje regionům veliký význam a dobrou a aktivní komunikaci se zástupci krajských i obecních samospráv pokládá za jeden z klíčových stavebních kamenů své práce i ministr Václav Jehlička.

Ministerstvo kultury přestává být uzavřeným pražským ministerstvem dramatických umění, ale začíná spolupracovat s hejtmany, starosty, podnikateli i vzdělávacími institucemi.

• Ministerstvo kultury přispělo v roce 2007 krajům a obcím částkou 701 380 000 korun. Prostředky byly uvolněny z řady programů, zahrnujících celou paletu činností, ať již se jednalo o záchranu architektonického dědictví, regeneraci měst či podporu kulturních aktivit. S částkou o několik milionů vyšší se počítá i v letošním roce.

• Stav našich památek i téměř 19 let po revoluci vykazuje vysoký vnitřní dluh v přibližné výši 60 miliard korun, a proto jeho záchrana a obnova vyžaduje koncentrovanou formu podpory. Nepříznivý trend značného propadu posledních let se podařilo rokem 2008 výrazně obrátit. V roce 2007 jsme pomáhali s opravami přibližně 1500 památek!

• Podařilo se rozšířit škálu dotačních programů Ministerstva kultury o další dva nové tituly - Program obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností (200 mil. Kč) a Program podpory pro památky UNESCO (18 mil. Kč). Program obnovy památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností je skutečnou novinkou. Soustředí pomoc na kulturní památky, které se nacházejí mimo památkově chráněná území. Tím dává šanci značně opomíjeným drobnějším památkám ve venkovském prostoru. Regionům se tak poprvé dostává možnost přímo dotovat památky s místním významem.

• Program s největší dotací je Program záchrany architektonického dědictví, na nějž se i většinou soustředí zájem médií.V rámci tohoto programu je pro rok 2008 uvolněna částka 350 milionů korun (v roce 2007 to bylo 314 milionů). Příklady – Lednice, Hluboká, Moravská Třebová.

• Až do loňského roku byla přímá komunikace mezi Ministerstvem kultury a jednotlivými kraji zcela nedostatečná, což se projevovalo mimo jiné v chybějící koordinaci obnovy a využití našeho největšího bohatství – kulturních památek.V září loňského roku byl proto ministrem vydán pokyn ke zřízení komisí pro nakládání s památkovým fondem.Václav Jehlička je vůbec prvním ministrem, který takto přímo s kraji komunikuje. Ustanovení komisí vychází ze zkušeností krajských hejtmanů a radních pro oblast kultury, zástupců neziskového sektoru, místních podnikatelů a památkářů. Bylo reflexí skutečné potřeby regionů. Národní kulturní poklad – české investiční prostředky směřující obnově historických objektů národních institucí, které se nacházejí na území hlavního města Prahy

• Zatímco evropské prostředky, svěřené do působnosti ministerstva kultury směřují do obnovy nejvýznamnějších památkových celků v krajích, Národní kulturní poklad je program, který směřuje do nejvýznamnějších památek v hlavním městě Praze.

• Zahrnuje významné instituce, jako Národní muzeum, Národní knihovna, Národní technické muzeum, Národní filmový archiv, Uměleckoprůmyslové muzeum.

• Dlouhodobě podinvestované budovy těchto institucí, které jsou příspěvkovými organizacemi MK, vyžadují nemalé prostředky na svou obnovu, leckde již havarijní a rozvoj.

• Celková alokace směřující do této oblasti podpory je cca 10 miliard korun v letech 2008 – 2017 Integrovaný operační program – evropské investiční prostředky směřující k realizaci velkých projektů památkové obnovy do krajů

• Ministerstvo kultury je jedním ze zprostředkujících subjektů v rámci Integrovaného operačního programu a spravuje prioritní osu 5.1.

• Celková alokace pro projekty typové obnovy památek, budování metodických center a moderních kulturních center s vyšší přidanou hodnotou je v programovém období 2007 – 2013 celkem 250 milionů euro.

• Bylo rozhodnuto, že v každém z krajů bude realizován jeden, maximálně dva velké projekty obnovy národních kulturních památek či památek Unesco.

• Které projekty budou zařazeny na tzv. indikativní seznam bylo vyjednáno v každém kraji na úrovni ministr kultury + hejtman příslušného kraje.

• Zároveň byly domluveny mezi ministerstvem a regionálními radami, které odpovídají za regionální operační programy „řízené výzvy“, v rámci kterých by, k vybraným projektům, měly být zajištěny potřebné investice do infrastruktury. Tento postup zajišťuje jak dobré synergické vazby, tak efektivní využití nabízených investičních zdrojů.

• Zařazení záměru projektu na indikativní seznam umožňuje žadateli získat přístup do elektronické aplikace kultura – evropa, která mu poskytuje ze strany ministerstva kultury masivní podporu jak při přípravě, tak následné realizaci projektu. Bez intenzivní spolupráce ministerstva kultury a jednotlivých krajů, stejně jako bez spolupráce ministerstva kultury a nositelů projektů by nebylo možné dosáhnout efektivního využití svěřených prostředků.

Další tiskové zprávy na stejné téma, které jsou zveřejněny na webu Úřadu vlády: 

Vláda premiéra Topolánka komunikuje s kraji a obcemi,

 Peče-o-národní-kulturní-poklad,

Obnova památek-vybrané akce v krajích

Mohlo by vás také zajímat...