neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav



Smyslové poznávání světa - to je Terra Ampla

Dřevěný model hradu KřivoklátAž do září mají nevidomí a slabozrací jedinečnou možnost doslova si „ohmatat“ nejen český královský hrad Křivoklát, ale nově i zámek, tentokrát v Mníšku pod Brdy.

S myšlenkou na využití smyslového poznávání světa a prožitkových vjemů tam, kde to není zcela běžné, přišla absolventka pedagogické fakulty a zakladatelka agentury Terra Ampla Mgr. Helena Doubková, které jsem položila několik otázek.

 

 

Účastnila jste se kurzů Idy Kelarové, ve kterých se po určitou dobu pobývá v naprosté tmě. Souvisí to se založením vaší agentury, která mj. rozvíjí myšlenku, že smyslové vnímání je o to silnější, chybí-li smysl jeden, a to zrak?

Samozřejmě takový zážitek vás vždycky ovlivní. Smysly nám pomáhají v komunikaci s naším okolím, ovšem díky vymoženostem jako je TV, PC nebo mobilní telefony už dochází k tomu, že jsme více spojeni s okolím než sami se sebou. Oproti tomu v momentě, kdy si zakryjeme oči, tuto možnost máme.

Interaktivní prohlídky Křivoklátu běží teprve od začátku prázdnin. Přesto − máte již nyní na vaši akci NASLEPO hradem patřičnou odezvu?

Ano, každý návštěvník odchází z prohlídky doslova nadšený. O tom svědčí i ohlasy uveřejněné na internetových stránkách agentury http://www.prohlidky-pamatek.cz/ . Jediné, po čem se ptají, je, proč akce nemá větší publicitu. To se v současnosti snažíme napravit a média, mezi nimi i váš časopis, nám v tom pomáhají.

Jaký je o tyto prohlídky zájem?

Lidé nevidomí, stejně tak jako lidé slabozrací, vesměs potřebují mít při cestování zajištěný doprovod, a tak si termíny rezervují hodně dopředu. Už nyní máme některé skupiny objednané až na září.

Co se nejvíce líbí?

Lidi se zrakovým postižením velmi zaujal model hradu. Je z jemně opracovaného dřeva, velikostí se vejde na dlaň a je velice příjemný na dotek. Díky němu se tak zrakově postižený zorientuje, ve které části hradu právě je, a odchází tak s jasnou představou, co se kde nalézá. Má v tomto směru daleko konkrétnější představu než člověk vidící, který leckdy po standardní prohlídce ani neví, kde všude ho průvodce vlastně vodil.

Čím je tato originální prohlídka hradu pro lidi vidící, ale se zavázanýma očima? Naslepo si hradem prošli se zavázanýma očima i vidící

Bývají velmi překvapeni už samotným zážitkem z pohybu ve tmě a tím, že jejich vjemy jsou tak silné jen díky tomu, že je zrak v podstatě "neruší". Prohlídky „momentálně nevidících“ jsou jiné především silou těchto zážitků. Někdy se po vstupu do místnosti cítí příjemně, jindy naopak. Někteří už jen podle pocitu, podle charisma místnosti dokážou rozpoznat, zda se ocitli v kapli nebo ve vězení. Přestože jsou ve tmě, po dobu prohlídky se cítí v bezpečí a s plnou důvěrou k průvodkyni se nechají vést. Co se exponátů týče, některé lze rozpoznat snadněji, u jiných je zase nutná nápověda. Ale nechci nic prozrazovat, abych nikoho nepřipravila o překvapení.

Jak se "daří" památce po zavedení těchto prohlídek?

Dobře, návštěvníci jsou při hmatovém poznávání velmi citliví ke všem exponátům a tuto jedinečnou možnost dotknout se "jindy zakázaného ovoce" nijak nezneužívají.

Jak je vlastní objekt připraven na návštěvníky se zrakovým handicapem?

Mohou parkovat přímo v dolní části areálu hradu, kam je pro ně vjezd povolen. Jestliže se sem vypraví s vodícím pejskem, bude i o něho dobře postaráno.

Bude-li tento pilotní projekt úspěšný, zažádáte si jistě o grant.

Projekt již určité finance odčerpal a my jsme zatím jen v jednání se sponzorem. Zároveň nabízíme veřejnosti možnost ho podpořit i finančně, ať už je to vlastní návštěvou nebo například zakoupením dárkových voucherů, což bude možné již v nejbližších dnech. Myšlenka takovýchto poukazů vzešla přímo od návštěvníků, kteří tak chtějí darovat nevšední zážitek svým přátelům a blízkým.

Děkuji za rozhovor

Eva Horníčková

Mohlo by vás také zajímat...