čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga



Cena za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Antonín Hájek z Uherského Hradiště patří k ojedinělým tvůrcům, kteří navazují na stará řemesla, opírající se o tradiční technologie. Například soustružení dřeva a jeho následné zdobení kovovou intarzií není u nás v současné době moc rozšířeno, a tak Hájkovy dřevěné výrobky vylévané cínem vzbuzují zaslouženou pozornost. Autor v nich citlivě snoubí umělecko-řemeslnou tradici s požadavky doby i prostředí a jako jediný ve zdejším regionu uchovává a dále rozvíjí toto téměř zapomenuté řemeslo.

Za jedinečnost své tvorby proto letos v červnu, v den svých 70. narozenin, obdržel Cenu Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby, kterou každoročně uděluje město Uherské Hradiště.

Díla A. Hájka bude možné až do 14. září zhlédnout na výstavě nazvané Antonín Hájek – práce se dřevem, cínem, intarzie, kterou připravilo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Výstavu obohatí doprovodný program s ukázkami výroby tradičních soustružených hraček na starobylém šlapacím soustruhu. Práci na něm si pod dohledem mistra samotného budou moci návštěvníci vyzkoušet v úterý 12. srpna od 10 do 17 hodin.

Bližší informace získáte na info@slovackemuzeum.cz, tel.: 572 556 556, 572 551 370 a na www.slovackemuzeum.cz.

Mohlo by vás také zajímat...