pátek
16. srpna 2024
svátek slaví Jáchym



IX. Národopisná slavnost

Foto z minulého ročníku: Hana Sládková  PRAHA 5: Ve dnech 17. – 18. května 2008 se opět po roce uskuteční Národopisná slavnost v Kinského zahradě na Smíchově. Tyto dva dny nabídnou bohatý program, který je v letošním roce zaměřen na duchovní i materiální projevy lidu spjaté se zvykoslovím. V  areálu Musaionu a přilehlé zahradě proběhne přehlídka masek doplněná o vystoupení českých i moravských folklorních souborů. Připravena je řemeslná dílna s předváděním tradiční rukodělné výroby. 

 Přpravena je také zajímavá výstava fotografií Jakuba Langhammera, dokumentující dnešní podobu zvyků.

Pozvání na slavnost přijaly vybrané skupiny z Čech a Moravy, které v komponovaných blocích předvedou lidové zvyky odehrávající se v průběhu jednoho roku, to vše s odborným výkladem ředitelky Národopisného muzea PhDr. Jiřiny Langhammerové.

Hlavním záměrem je seznámit návštěvníky i s méně známými zvyky či jejich regionálními variantami (např. masopustní tradice, májové zvyky, letnicové a žňové obřady, zvyky předvánoční a vánoční). Celá akce se odehráaje v prostorách muzea, tak také v zahradě Kinských.

Od roku 2005, kdy došlo ke znovuobnovení činnosti Národopisného muzea v Praze, se tato událost stalaLetohrádek Kinských nedílnou součástí života dané instituce. Národopisná slavnost je výjimečnou událostí nejen svým zasazením do neotřelých prostor příměstského letohradu, ale také svojí vysokou odborností, garantovanou předními českými etnology a folkloristy.

Pořad již tradičně vzniká ve spolupráci s Národním muzeem, Národním informačním a poradenským střediskem pro kulturu, útvarem ARTAMA a Sdružením pro dětskou taneční tvořivost.

Akce prioběhne pod záštitou primátora hlavního města Prahy Pavla Béma, za finanční podpory Ministerstva kultury a hlavního města Prahy.

Kontakt: Pavlína Čermáková, tel. 221 507 964

Kateřina Černíčková, tel. 221 507 965

Mohlo by vás také zajímat...