středa
3. července 2024
svátek slaví Radomír
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/festivaldeziluze



Jubilejní 10. Festival Deziluze otevře dveře do Kafkova Zámku. Připomeňte si 100 let od úmrtí Franze Kafky v Siřemi na Žatecku

SIŘEM-BLŠANY: Multižánrový festival Deziluze již deset let servíruje návštěvníkům nezávislé alternativní umění všech oborů. Festival s unikátní atmosférou, konající se i přímo v budově Kafkova Zámku, uvede jména jako Miss Petty, Yasha 96, Fae Bestia, Gambrz reprs, BoLs/sLoB, Cringe Prince a mnoho dalších.

od 28.06.2024 do 30.06.2024
Autor článku: 
Rozálie Peřinová

Kolektiv Deziluze se dlouhodobě zasazuje o podporu nezávislé alternativní kultury, a tak i letos premiérově uvede mnoho nových uměleckých projektů.

Festivalové téma Proměna důmyslně propojí dramaturgii, scénografii i grafiku festivalu a oslím můstkem upozorní na celosvětový význam obce, ve které se při svém svém osmiměsíčním pobytu Kafka inspiroval pro své dílo Zámek. Ten dokonce představuje přímo sýpka nad Siřemí, ve které audiovizuální label Samet (působící například v pražském Ankali či Bike_Jesus) uvede večerní festivalový program, a jejíž unikátní light-design vytvoří Jan Poš (autor světelné instalace Synapse ve vestibulu metra Florenc).

Obcí návštěvníka nejen během festivalu, ale i pak kdykoliv v průběhu roku provede interaktivní trojjazyčný audiowalk Siřem očima Franze Kafky. Ten je tvořen na míru přímo Deziluzi a Siřemi ve spolupráci s umělci nejen z Berlína a studenty uměleckých škol, ale i profesionály z oboru.

,,Audiowalk návštěvníkům nabídne imerzivní procházku krajem, který Kafku inspiroval, rozčiloval i uklidňoval. Performance v kulisách samotné autentické krajiny kolem jeho nedosažitelného Zámku provedou návštěvníka všemi pocity, které Kafka v těchto osmi měsících svého života prožíval“, říká BcA. Marianna Cimburová, zakladatelka festivalu. 

Důležitou součástí festivalu budou i site-specific výstavy, které kurátorka Žaneta Reková ve spolupráci nejen se studenty uměleckých fakult pečlivě propojí jak s kafkovým odkazem, tak s duchem staré venkovské sušárny chmele. Mezi jinými svá díla představí například česko-německý umělec Nicolas Prokop nebo srbská výtvarnice Milica Mijajlovic.

Akce je pořádána v součinnosti s organizací PostBellum, Knihovnou Václava Havla, Klubem českých turistů a těší se záštitě spisovatele Jáchyma Topola a dalších významných osobností.

Festival Deziluze pořádá spolek Bez iluze Deziluze z. s. ve spolupráci s Galerií Siřem a městem Blšany.

Projekt vzniká za podpory Ministerstva kultury, Státního fondu kultury, Česko-německého fondu budoucnosti, Ústeckého a Karlovarského kraje a v rámci platformy Kafka 2024.

 

Festival Deziluze, 28. – 30. června 2024

Siřem č. p. 7, Blšany

www.deziluze.eu

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Zaujmout malé děti není vůbec hračka. A vymyslet, kam s nimi zajet na výlet, to už se blíží téměř nevyřešitelnému hlavolamu. Středočeská centrála cestovního ruchu představuje tipy z regionu, které nadchnou celou rodinu.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
03.07.2024