čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie
Plakát festivalu
© Zdroj: www.muzeum-roztoky.cz



Léto začíná na zámku v Roztokách u Prahy

ROZTOKY U PRAHY: Od pátku 14. do soboty 15. června 2024 se koná další ročník open air festivalu LÉTO NA ZÁMKU. Užijte si ho v té nejlepší společnosti a pobavte se u skvělého programu pro malé i velké návštěvníky, který vás naladí na pohodovou letní atmosféru. 

od 14.06.2024 do 15.06.2024
Autor článku: 
Iva Vránková

Pátek 14. června od 16 hodin Muzejní noc v zajetí překladu a příběhů

Samotnému festivalu bude předcházet Muzejní noc. Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy se i tentokrát připojuje k populární celorepublikové akci Festival muzejních nocí a to programem, který přinese spoustu neobvyklých zážitků. Spojuje je téma příběhů a jejich vyprávění.

Kromě prohlídek vybraných stálých expozic a aktuálních výstav se můžete těšit na program spojený osobností Jaroslava Zaorálka, jenž patřil v první polovině 20. století mezi nejvýznamnější překladatele u nás. Díky jeho překladům z francouzštiny, němčiny, španělštiny nebo italštiny se mohli čeští čtenáři seznámit se zásadními literárními díly 20. století.

Ve spolupráci s Obcí překladatelů připravilo muzeum výtvarné a překladatelské workshopy pro děti i dospělé, setkání Poznejte svého překladatele s renomovanými osobnostmi překladatelského světa Jiřím Pelánem, Magdalenou Štulcovou, Viktorem Janišem, Annou Tkáčovou a Václavem Jamkem nebo komentovanou prohlídku výstavy V zajetí překladu. Jaroslav Zaorálek a jeho nakladatelé s kurátorkou Lucií Váchovou a literárním historikem Lukášem Prokopem (Muzeum literatury).

Dále představíme velkou novinku tohoto roku. Prostřednictvím mobilní aplikace a augmentované reality se přenesete zpátky do doby, kdy byla založena původní tvrz, na jejímž místě následně vyrostl roztocký zámek. Na speciální storytellingové prohlídce se pak seznámíte s původními majiteli zámku a zažijete jeho tajuplnou podvečerní atmosféru. Vstupné je zdarma, vzhledem k omezené kapacitě míst doporučujeme rezervovat si to své na webu muzea.


Pátek 14. a sobota 15. června festival Léto na zámku

Festival Léto na zámku zahájí koncert legendární skáčkové kapely Sto zvířat. Kromě známých hitů představí i nové album Noční ptáci, které kapela vydala bez frontmana Honzy Kaliny, který v srpnu minulého roku náhle zemřel. Připojili se k nim noví i staronoví členové a hraje jim to společně naprosto skvěle. Nenechte si ujít jejich energické vystoupení plné veselých melodií a trefných textů. Koncert se koná za podpory Středočeského kraje v rámci Středočeského kulturního léta.

V sobotu nás čeká Den otevřených dveří s ARCHEVITOU. Společně s Evropskými fondy jsme připravili program pro celou rodinu. Přijďte si prohlédnout jedinečnou multimediální archeologickou expozici, která vás vtáhne zpátky do minulosti, a zažijte na vlastní kůži, jaké to bylo v pravěku. Jak moc těžké bylo tehdy namlít mouku nebo vyrazit minci? S našimi archeology si to vyzkoušíte. Zapojit se můžete i do dalších tvořivých aktivit, vyrobte si vlastní odznáčky a zúčastněte se soutěže o hodnotné ceny. Nezapomeňte si udělat fotku nebo video v jednom z našich fotokoutků!

Odpoledne se zejména malí návštěvníci mohou těšit na pohádkový kabaret z fotbalového prostředí. Velkou fotbalovou pohádku uvede Divadlo Minor. To vše zcela zdarma. Vzhledem k omezené kapacitě míst však doporučujeme udělat si rezervaci na webu muzea.

Celý festival pak zakončí v sobotu večer Divadelní společnost Háta, která uvede brilantní francouzskou situační komedii Svatba bez obřadu. Komediální zmatek plný omylů a nevinných léček, lehkosti a nonšalantní elegance ve vtipných dialozích a v bláznivých originálně vypointovaných situacích vás zaručeně pobaví.  

Program

14. 6. od 16 hod. | Muzejní noc | setkání Poznejte svého překladatele s renomovanými osobnostmi překladatelského světa, výtvarný a překladatelský workshop, komentovaná prohlídka výstavy V zajetí překladu. Jaroslav Zaorálek a jeho nakladatelé, speciální storytellingová prohlídka zámku s augmentovanou realitou, volný vstup do vybraných expozic a výstav | zdarma
14. 6. od 20.30 hod. | Sto zvířat | koncert legendární skáčkové kapely  
15. 6. od 10 hod. | Den otevřených dveří v multimediální archeologické expozici ARCHEVITA s doprovodným programem pro celou rodinu | zdarma
15. 6. od 15 hod. | Velká fotbalová pohádka | pohádkový kabaret Divadla Minor | zdarma
15. 6. od 20:00 hod. | Svatba bez obřadu | francouzskou komedii uvede Divadelní společnost Háta


Více informací a rezervace míst na www.muzeum-roztoky.cz. Těšíme se na vás!

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024