čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie
Klášter Broumov
© Marek Jehlička



Broumov je pátým evropským městem v řadě hostícím kulatý stůl, u kterého se sejdou experti na kulturu s místní správou, kulturními aktéry i organizacemi

BROUMOV: Ve čtvrtek 23. května 2024 se v Broumově uskuteční kulatý stůl v rámci projektu Closing the Gap pořádaném organizací European Network of Cultural Centres ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov a Broumovem 2028+. Jde o pátý z celkem šesti kulatých stolů, které se v průběhu tří let konají po celé Evropě. Součástí programu jsou i přednášky otevřené veřejnosti.

23.05.2024
Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

V roce 2022 zahájilo European Network of Cultural Centres (ENCC) projekt Closing the Gap s cílem vytvořit plodnou a potenciálně transformační spolupráci mezi místními správami, kulturními centry a dalšími kulturními aktéry. V rámci projektu se v různých evropských zemích uskuteční šest setkání, která mají za cíl přivést k jednomu stolu místní úřady, kulturní organizace, i zástupce občanské společnosti.

V pořadí pátý kulatý stůl projektu Closing the Gap bude 23. května 2024 hostit Vzdělávací a kulturní centrum Broumov, které je členem ENCC od roku 2020. V rámci setkání se budou hledat odpovědi na otázku “Jak v rámci regionu dále rozvíjet odkaz kandidatury města Broumov na titul Evropské hlavní město kultury?”. Téma vzešlo z diskusí s Broumovem 2028+, navazujícím projektem kandidatury města Broumov na titul Evropské hlavní město kultury (EHMK).

Dopoledne jsou na programu dvě inspirativní přednášky na téma “Na malých regionech záleží”, na kterých je vítána i veřejnost. Nancy Duxbury (expertka na kulturu ve venkovských oblastech a odlehlých regionech, kulturní turismus, CCI, mapování a kulturní plánování) bude hovořit o významu kultury a kulturního dědictví pro venkovské oblasti. Else Christensen-Redzepovic (expertka na EHMK a členka mezinárodní hodnotící poroty titulu EHMK) se bude zabývat tématem Evropských hlavních měst kultury a jejich potenciálem pro region z pohledu měst, která kandidovala, ale nakonec titul nezískala. Přednášky se budou konat v Opatských sálech broumovského kláštera a budou tlumočeny do českého jazyka.

V odpolední časti se uskuteční uzavřené pracovní setkání s více jak dvaceti lokálními a regionálními zástupci jak z veřejné sféry, tak zřizované i nezřizované kultury. „Máme velkou radost, že na setkání přijaly pozvání přední evropské odbornice Nancy Duxbury a Else Christensen-Redzepovic, řada broumovských i krajských zástupců, stejně jako kolegů z Budějovic 2028. V takové sestavě bezesporu vznikne řada zajímavých výstupů,“ uvedla Žaneta Vávrová, ředitelka Vzdělávacího a kulturního centra Broumov.

Realizace kulatého stolu je podpořena Královéhradeckým krajem, Kanceláří Kreativní Evropa Kultura, Broumovem 2028+ a Ministerstvem kultury.

 

European Network of Cultural Centres (www.encc.eu) v současné době sdružuje 111 sociokulturních center a sítí po celé Evropě i mimo ni. Cílem sítě je poskytovat vzdělávání, advokacii a podněcovat spolupráci. ENCC je jednou z 37 panevropských sítí kultury a kreativních organizací podporovaných Evropskou komisí v rámci programu Kreativní Evropa (2021–2027) díky jejich příspěvku ke zvýšení konkurenceschopnosti a rozmanitosti evropských kulturních a kreativních sektorů.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024