pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek
Jitka Hosprová
© Archiv JH



První dáma české violy Jitka Hosprová, její hudební hosté a známé herecké osobnosti zvou na hudební festival Procházky uměním

PLZEŇ: Již 12. ročník kulturního projektu Procházky uměním, který se díky jeho zakladatele a ředitelce Jitce Hosprové těší velkému zájmu příznivců vážné hudby, zve na zahajovací koncert v plzeňské Velké synagoze, dalších šest vystoupení v Plzni a deset na severním Plzeňsku, kam poputuje také výtěžek ze vstupného.

od 30.05.2024 do 02.06.2024
Autor článku: 
Mirka Veselá

Festival se kromě špičkových hudebních interpretů, propojení mluveného slova a klasické hudby pro veřejnost i školy pyšní také přidanou charitativní hodnotou. Letošní sbírka bude věnována na podporu kostela sv. Jiří v Kostelci u Nadryb.

Plzeň bude hostit celou řadu koncertů: úvodní 30. května ve Velké synagoze, 2. června v Západočeském muzeu, 13. června v Korandově sboru, 12. září  a 2. října ve Staré synagoze, 5. listopadu v Domě hudby a nakonec 14. prosince v Kostele Nanebevzetí panny Marie (u františkánů).

O zahajovacím koncertu říká dramaturgyně a ředitelka festivalu Jitka Hosprová: „Mimořádný slovenský houslový talent Teo Gertler má za sebou již celou řadu prestižních koncertů a

vítězství v mezinárodních soutěžích. Vystupuje s profesionálními orchestry a po boku významných

hudebních osobností. V Plzni ho uvedeme premiérově spolu s významným českým souborem

SKO. Program bude věnován Roku české hudby,“ zve Hosprová, která pochází ze severního Plzeňska a dodnes k němu má navzdory svému mezinárodnímu působení silný vztah.

Do regionu se Procházky uměním vydají celkem desetkrát: 1. června do Plas, 27. června do Dolní Bělé, 29. června do Kostelce u Nadryb,  6. července do Březína, 27. července do Štědré, 28. července do Skoků u Žlutic, 16. srpna do Nečtin, 24. srpna do Rabštejna nad Střelou, 6. září do Manětína a 14. září do Chyše.

Letošní výtěžek poputuje tradičně na Severní Plzeňsko, konkrétně na opravy kostela sv. Jiří v Kostelci u Nadryb. Původně gotická stavba byla v 18. století přestavěna pravděpodobně barokním architektem Janem Blažejem Santini-Aichlem. Památkově chráněný kostel na okraji obce tvoří výraznou krajinnou dominantu.

Nyní je bohužel interiér kostela zdevastovaný a střecha není opatřena okapy, takže na řadě míst zatéká do krovu. Skupina místních obyvatel a chalupářů se snaží spolu s příznivci kultury kostel pořádáním hudebních a jiných kulturních akcí oživit a zachránit. Od roku 2022 se zde pořádá Noc kostelů, v roce 2023 místní po mnoha desítkách let obnovili pouť na svatého Jiří. Do komunitních akcí se pravidelně zapojuje farář z farnosti Dýšina P. Tomáš Kadlec.

 

Koncerty budou v předprodeji přes Ticketportal, a to za 450 Kč (základní vstupné) / 300 Kč (zlevněné) a 700 Kč (premium). Kromě předprodeje bude možné v případě volné kapacity zakoupit vstupenky i na místě před začátkem koncertu.

Podrobný program jednotlivých koncertů najdou zájemci na webu www.prochazkyumenim.cz.

 

Dramaturgie XII. ročníku festivalu Procházky uměním na Plzeňsku

30. 5. 19:00 Plzeň - Velká Synagoga: ,, Sukův komorní orchestr “

Teo Gertler - housle

Jitka Hosprová - viola

Martin Kos - housle, umělecký vedoucí

Mimořádný slovenský houslový talent Teo Gertler má za sebou již celou řadu prestižních koncertů a vítězství v mezinárodních soutěžích. Vystupuje s profesionálními orchestry a po boku významných hudebních osobností. Jitka Hosprová jej představí premiérově v Plzni se Sukovým komorním orchestrem se kterým ji pojí letitá spolupráce. V programu zazní hudba Sylvie Bodorové, L. Janáčka, J Suka, Viktora Kalabise, koncert je věnován Roku české hudby. 

 

1. 6. 18:00 Plasy – Kostel Nanebevzetí panny Marie / Smetana 200

10:30 - Koncert pro školy : ,, Pauline Metternich, mecenáška Bedřicha Smetany “

Alžběta Polášková - soprán

Jitka Hosprová - viola

Kateřina Englichová - harfa

Zdeňka Žádníková Volencová

Bedřich Smetana měl nejen silné vazby v Plzni, ale také v jejím okolí. V Plasích pobývající Pauline Metternichová byla nejen manželkou Richarda Metternicha, syna známého rakouského kancléře, ale především jednou z nejvlivnějších osobností tehdejšího kulturního života v habsburské monarchii. Málo známou skutečností je, že byla Smetanovou velkou příznivkyní a dokonce se pokusila o uvedení jeho opery Prodaná nevěsta v Paříži. V sále zámecké prelatury v Plasích zazní Smetanova hudba – cyklus ,,Večerní písně” v podání sólistky národního divadla, sopranistky Alžběty Poláškové a harfistky Kateřiny Englichové, která také zařadí Trnečkovu Fantazii na Smetanovu Vltavu. Program doplňují francouzští současníci B. Smetany a také písňový cyklus ,,Cikánské písně” A. Dvořáka. Koncert je součástí festivalového cyklu ,,Na panství kancléře Metternicha”.

 

2. 6. 10:30 h Plzeň, Stará synagoga / Smetana 200 : „České komorní matiné“

Veronika Bóhmová – klavír

Miroslav Matějka - flétna

Bledar Zajmi - violoncello

Jan Václav Tomášek: Tre ditirambi č. 2 E dur op. 65 pro klavír

Dopolední koncert ,,České komorní matiné” je věnován oslavám Roku České Hudby/ Smetana 200. V podání členů souboru Martinů Ensemble zazní hudba nejvýznamnějších českých skladatelů, kteří patří mezi vybrané osobnosti roku České hudby. Budeme tak moci vyslechnout zajímavá díla v podání skvělých interpretů v novém festivalovém formátu - v dopoledním matiné.

 

13. 6. Plzen 19:00 /Korandův sbor/: Smetana 200

Pavel Kohout - varhany

Jitka Hosprová – viola

Vynikající mezinárodně uznávaný varhaník Pavel Kohout připravil společně s Jitkou Hosprovou program k oslavám Roku české hudby. Budeme tak moci v rámci cyklu vyslechnout Smetanovo dílo ,,Šest preludií” a také symf. báseň Vltavu v úpravě Barbary Bannasch pro varhany. V rámci programu budou také uvedené skladby českých soudobých skladatelů, a to v nově opraveném koncertním prostoru Korandova sboru. Ten nově nabízí zrekonstruované romantické varhany Karla Urbana z roku 1933a tak bude možné tento koncertní a náročný program v cyklu koncertů uvést.

 

26. 6. Plasy, Kostel Nanebevzetí panny Marie/ koncert pro děti

Jitka Hosprová – viola

Vít Aschenbrenner - varhany

 

27. 6. Dolní Bělá, Kostel - Povýšení sv. Kříže / 10:00 koncert pro děti / 18:00 večerní koncert

James Strauss - flétna

Bronislava Klablenová - harfa

Jitka Hosprová - viola

Pod panství kancléře Metternicha spadá také malebná obec Dolní Bělá. V místním kostele s mimořádně vhodnou akustikou pro komorní hudbu pravidelně vystupují špičkoví čeští umělci. Tento rok se představí spolu s českou harfistkou Bronislavou Klablenovou flétnista James Strauss z Vídně. Pochází však z Brazílie a tak zazní v rámci programu hudba z Vídně a také originální brazilská. Koncert je součástí festivalového cyklu ,,Na panství kancléře Metternicha”.

 

29. 6. 18:00h Kostelec u Nadryb (Kostel sv. Jiří): Smetana 200 – „Z mého života“

Jitka Hosprová – viola

Zemlínský kvartet:

František Souček - housle

Petr Střížek - housle

Petr Holman - viola

Vladimír Fortin – violoncello

V kostele, do kterého poputuje výtěžek vstupného z celého festivalu, zazní Smetana v podání českého

souboru Kvarteta Martinů. Program pojmenovaný podle slavného Smetanova díla rámují dva

čeští hudební velikány. Zazní Smetanův slavný kvartet ,, Z mého života”, který autor komponoval již

hluchý a ve své předpremiéře interpretoval na violu Antonín Dvořák. Symbolicky o ,,viole” bude celý

večer počínaje velkým solem v kvartetu a dvěma violám je věnován i slavný Dvořákův Kvintet ES dur.

Český muzikolog a skladatel Jaroslav Smolka zasvětil svůj badatelský život Bedřichu Smetanovi a vytvořil skladbu pro violu solo na základě dochovaných fragmentů z nedokončené symfonické básně ,,Viola als Master”. Skladatel ji nazval ,,Mlha sklíčenosti ” vzhledem ke stavu mysli B. Smetany v poslední fázi života. Čtveřici českých skladatelů doplní Luboš Fišer a jeho originální skladba ,, Sonáta pro violu a smyčcový kvartet”. Ta patří do repertoáru Jitky Hosprové a právem zazní ve společném programu věnovanému roku české hudby. Koncert je součástí festivalového cyklu ,,Na panství kancléře Metternicha”.

 

6. 7. Březín / Kostel sv. Bartoloměje /: ,,Duo Terez” a Justin Svoboda

Lucia Fulka Kopsová - housle

Tomáš Honěk - kytara

Jitka Hosprová - viola

Jan Novák - Sonata Serenata

Antonín Tučapský - Duo Concertante

Lukáš Hurník - Conversations

Ondřej Kukal - Kytaroviolino op. 41

Matej Benko - Strangers

Procházky uměním do svého cyklu zařadili mladý soubor Duo Teres, jež se velmi sympaticky etabluje na hudební scéně originálními skladbami českých skladatelů. Kostel sv. Bartoloměje v Březíně již navštívila celá řada významných hudebních osobností, prostor barokní lodě je velmi oblíbený a ideální pro komorní soubory. Sbírka XI. ročníku festivalu byla věnována na podporu opravy místních varhan, které jsou desítky let mimo provoz. Koncert je v cyklu.,, Ve stopách pánů z Kokořova”.

 

27. 7. Štědrá / Kostel Narození Panny Marie/

Jarmila Vlachová - akordeon

Eva Šašínková - kontrabas

Jitka Hosprová - viola

Dvě vynikající interpretky kontrabasistka Eva Šašínková a akordeonistka Jarmila Vlachová s polu s Jitkou Hosprovou nabízí ve svém programu nesmírně zajímavé spojení hudebních nástrojů. Program vycházející z baroka a ve své druhé části dá prostor skladbám klasicistním pro kontrabas, který byl právě v této době velmi populární a představí se ve skladbách kontrabasistů své doby G. Bottesiniho nebo Dietterse von Dittersdorfa. V nové festivalové destinaci na území pánů z Kokořova vystoupí interpretky v barokním kostele Narození Panny Marie.Koncert je v cyklu ,, Ve stopách pánů z Kokořova”.

 

28. 7. Skoky u Žlutic – Kostel Navštívení P. Marie

Štěpán Rak - kytara

Maurizio Sciarretta/Ita - housle

Jitka Hosprová- viola

Barokní poutní kostel Navštívení Panny Marie ve Skocích u Žlutic patří ke skvostům, které si jistě zaslouží pozornost veřejnosti a v dnešní době je atraktivním místem pro milovníky historie. Byl vybudován na základě zjevení Panny Marie a zázraků spojených s touto událostí a po dlouhou dobu byl spjat s dějinami rodu Kokořovců. Program tedy bude sestaven kombinací vrcholných a závažných děl baroka s autorskou tvorbou české kytarové legendy Štěpána Raka. Chaconne z Partity č. 2 J. S. Bacha zahraje italský houslový virtuos Maurizio Sciarretta, který s oběma umělci vystupuje a společně provedou další části programu. Koncert je součástí cyklu ,, Ve stopách pánů z Kokořova”.

 

16. 8. Nečtiny /kaple sv. Anny/: ,,Czech Philharmonic Jazz Band”

Tomáš Kopáček - umělecký vedoucí, klarinet, tenor saxofon

Jaroslav Halíř - trubka, Lukáš Moťka - trombon, Michal Kostiuk - baryton saxofon

Jakub Dvořáček - klavír,Petr Ries - kontrabas, Jan Prchal - bicí, Eliška Kopáčková - zpěv

V kapli sv Anny v goticko- renesančním stylu vystoupí Czech Philharmonic Jazz Band, který sdružuje sólisty České filharmonie a jazzové hudebníky v unikátním celku. Svou kvalitou se tento soubor zařadil mezi špičková hudební tělesa. Velký ohlas vzbudily jejich jazzové úpravy skladeb Antonína Dvořáka či společné vystoupení s Bobby McFerrinem ve Dvořákově síni Rudolfina. Výběr repertoáru sahá od raných dixielandů přes swingovou éru až po autorské skladby. Velkým vkladem tohoto ansámblu je nástrojová virtuozita, tónová kultura, dynamický rozsah a precizní intonace. ,, Ve stopách pánů z Kokořova”.

 

24. 8. Rabštejn nad Střelou /Zámecký sál / : ,, Mozart vs Salieri ”

Marie Fajtová – soprán (sólistka opery ND), Jitka Hosprová - viola

PRAŽSKÉ DECHOVÉ TRIO

Zdeněk Rys – Hoboj Milan Polák – Klarinet Lukáš Kořínek – Fagot

V duchu tradic, již ve světě proslulé české komorní hudby, vzniklo nově v roce 1993 Pražské dechové trio navazující na dlouholetou úspěšnou uměleckou dráhu souboru, založeného v roce 1966. Současní hráči Pražského dechového tria , dříve Hlávkova, spolupracujícího se stejnojmennou kulturní nadací – Zdeněk Rys – hoboj, Milan Polák – klarinet, Lukáš Kořínek– fagot (absolventi Pražské konzervatoře a Akademie muzických umění) po léta působí na scéně předních profesionálních orchestrů a pedagogicky na universitní úrovni. Soubor je stálicí české i mezinárodní hudební scény, spolupracuje s předními českými sólisty a pravidelně natáčí pro Český rozhlas. V rámci festivalového koncertu soubor vystoupí společně s Jitkou Hosprovou a solistkou Národního diavdla sporanistkou Marií Fajtovou a uvede originální program Mozart vs. Salieri aneb jako to bylo doopravdy. Koncert je zasazen do půvabného zámeckého sálu v Rabštejně nad Střelou, bývalém sídle hraběcího rodu Lažanských, a to ve festivalové řadě ,,Za stříbrnou loukotí Lažanských”

 

6. 9. Manětín / Zámecký sál/ Smetana 200 : ,, Z Domoviny”

Miroslav Sekera - klavír

Olga Šroubková - housle

Ondřej Kepka - průvodce

Barokní zámek v Manětíně patřil významnémů českému šlechtickému rodu Lažanských. Bedřich Smetana byl velmi podporován českou šlechtou a například jeho první hudební škola byla založena práve v paláci Lažanských. V krásném barokním sále manětínského zámku, jehož majitelka a budovatelka Marie Gabriela Lažanská byla známou milovnicí hudby a mecenáškou umění, vyslechneme v podání elitních interpretů slavná Smetanova komorní a klavírní díla. Koncert ,, Z domoviny” slovem provede Ondřej Kepka. Koncert je součástí řady ,,Za stříbrnou loukotí Lažanských”.

 

12. 9. Plzen 19:00 Stará synagoga: ,,Jitka Hosprová a Estrerhazy Quartett”

10:30 dopolední koncert pro děti

Kvarteto je pojmenováno po maďarském knížecím rodu Esterházyů, s nímž Joseph Haydn

působil jako kapelník 30 let svého života. Pravidelně se vyskytuje ve Frankách, ale i v zahraničí,

např. v Itálii a Francii, v Turecku a Senegalu. V roce 2015 bylo kvarteto pozváno do

norimberského partnerského města Šen-čen v Číně.

 

14. 9. Chyše /zámecký sál/ Smetana 200: ,,Bagately, Impromty a Dumky”

Jaroslava Vernerová Pěchočová - klavír

Ludmila Peterková - klarinet

Jitka Hosprová - viola

Dvě významné dámy české hudební scény Ludmila Peterková a klavíristka Jaroslava Pěchočová společně uvedou s Jitkou Hosprovou další ze série programů k oslavám roku české hudby. Vedle klavírního díla B.Smetany zazní slavné klavírní trio Dumky A. Dvořáka v úpravě Kryštofa Mařatky pro violu, klarinet a klavír. České romantiky doplní skladby české skladatelské skupiny Quattro Luboše Fišera a Zdeňka Lukáše. Koncert je ve festivalové řadě ,,Za stříbrnou loukotí Lažanských”.

 

2. 10. Plzeň, Korandův sbor: ,,Srdjan Vukasinovic a Epoque Quartet”

Srdjan Vukasinovic se řadí mezi přední akordeonisty současnosti. Jeho svěží, inovativní a všestranný přístup k hudbě vedl k pověsti velkého koncertního mistra, který umí vždy uspokojit zvědavost a potřeby všech různých druhů publika. Jako mladý hudebník získal první cenu na jedné z nejvýznamnějších soutěží pro akordeon – World Trophy ve Španělsku v roce 1999, čímž získal titul nejlepšího akordeonisty na světě. Jako sólista vystupuje s orchestry jako Agrovia Philharmonic, Klassik Nuevo Orchestra, Belgrade Philharmonic Orchestra, Zürcher Kammerorchester, Südwestdeutsche Philharmonie a další. V říjnu 2018 měl koncert s London Royal Philharmonic a stal se prvním hráčem na akordeon, který s tímto orchestrem vystoupil.

Srdjan Vukasinovic vynalezl první čtvrttónový akordeon na světě. S tímto akordeonem je možné zahrát 24 tónů v jedné oktávě. Také umožňuje kombinovat mnoho různých ladění současně (pro barokní, moderní, orientální hudbu atd.). Další Srdjanovou inovací je jeho nová značka akordeonu „Carboneon“. Tento inovativní nástroj je prvním vyrobeným akordeonem z uhlíkových vláken, což z Carboneonu činí nejlehčí akordeon na světě.

Multižánrový Epoque Quartet v roce 2024 oslaví 25 let od svého založení. Během této doby si našelpevné místo na české a evropské hudební scéně, výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový soubor, který je zván ke spolupráci celou řadou skvělých hudebníků z různých odvětví hudební sféry..

Vynikající bulharský klavírista Ivo Varbanov a italská pianistka Fiammetta Tarli začali společně koncertovat v roce 2013. Během let spolupráce si vybudovali bohatý repertoár, který z velké části také natočili. Na počest Bedřicha Smetany a jejich koncertu v Plzni přednesou výběr ze symfonických básní ,,Má vlast” pro dva klavíry.. Program také připomíná blízké působiště Josepha Haydena v Lukavici u Plzně Brahmsovými variacemi na Haydnovo téma. Druhou částí již Duo představí svůj vrcholný a velmi atraktivní repertoár.

 

14. 12. Plzen /Kostel Nanebevzetí panny Marie/ : ,, Slavnostní závěrečný koncert “

Jitka Hosprová - viola, Gentlemen singers

Závěrečná Procházka uměním představí špičkový osmičlený mužský vokální soubor – Gentlemen singers. Hluboká tématika programu ,,O Nata lux” připomene publiku duchovní princip adventního období v noblesním prostředí Colloredo – Mansfeldský palác. Viola zde bude partnerem souboru v autorských úpravách skladeb pro mužský oktet a zaznítaké připravovaná skladba ve světové premiéře Jana Vičara ,,Zrození” pro violu a mužský oktet. Večer bude uzavírat XII. ročník cyklu Procházek uměním.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024