pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek
Imaginární ekologie, pohled do výstavy
© Foto: Pavel Petrov



Jihlavská galerie Alternativa nabízí imaginaci více-než-lidského světa

JIHLAVA: Jihlavská galerie se před rekonstrukcí loučí imaginativními výstavami. V prostoru Alternativa právě otevřenou skupinovou výstavou Imaginární ekologie / Ekologické imaginace platformy a databáze Artbiom, kterou založila laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023 Petra Janda, a v hlavním sále probíhající výstavou pěti umělkyň Bylo nebylo pod kuratelou Radka Wohlmutha.

Autor článku: 
Lucie Nováčková

Platforma Artbiom sdružuje nastupující generaci umělců*kyň, výzkumníků*nic, kurátorů*ek a teoretiků*ček, které spojuje zájem o environmentální témata. Platforma funguje od roku 2019 ve dvou podobách: Jednak jako webová databáze, která shromažďuje projevy současného výtvarného umění s důrazem na ekologii, jednak ve fyzické podobě, jako neustále se obměňují mnohovrstevnatý kolektiv, organizující výzkumné výstavy a akce,“ popisuje její zakladatelka, Petra Janda.

Výstavu Imaginární ekologie / Ekologické imaginace pojali členové platformy Tomáš Samek, Tereza Pinkasová a Tereza Vydrová spolu s hlavní kurátorkou Terezou Novákovou jako další z příkladů dialogu o ekologických tématech.Jedná se o představení současného celospolečenského tématu predikování neodvratitelné ekologické katastrofy a frustrace z diskuse o měnícím se klimatu odlišným pohledem: Zapojením představivosti o tom, jak svět může fungovat lepším způsobem a na místo strachu se pokusit vytvořit vlastní utopii. Místo, ve kterém se jedinec bude cítit dobře”, říká Nováková. “Imaginace je svým potenciálem schopna jak poskytovat útočiště, tvořit praskliny ve zdích myslí i světů, tak i poskytovat prostor k uzdravování a novým druhům myšlení”, doplňuje Samek. Samotná příprava výstavy vznikala kolektivně, s respektem k potřebám ostatních a důrazem na péči a dialog. Klenutému prostoru dominuje práce Vulvonautka Petry Jandy, která se věnuje lidské i mimolidské tělesnosti a hovoří též o tématu nacházení vnitřního dítěte, mateřského lůna, rostlin i podvědomí. Na tento velkoformátový textilní objekt přímo reaguje nové audiovizuální díla od členů kolektivu Artbiomu s názvem Spóry utopie. Lákavě koncipované, cca 8minutové video vychází z filozofických tezí Timothy Mortona, vizuality Björk i z chápání pojmu imaginárna, eskapismu a morfování těl, rostlin, zvířat a buněk, které modifikuje a generuje prostřednictvím umělé inteligence. Výchozí teze péče, ohledu k jiným- než lidským entitám doplňují měkké plastiky a textilní práce Martina Pondělíčka, objevující se jako zvláštní komentář po celé první místnosti galerie a s humorem i romantičností přenášejí diváka ze světa daleké budoucnosti do minulosti tradiční techniky. Obrazy Evy Macekové vyjevují tajemné bájné zahrady s bytostmi a přírodou, počátkem i koncem, jež je otevřena možnosti budoucího, minulého i mimoběžného světa prostřednictvím efektu bohatosti textury a šerosvitu olejových barev. Její práce se objevuje i ve druhé místnosti, kde se nachází projekt Vessels, od uskupení Planety Kampus. „Vessels je jakási fermentační laboratoř ve fiktivním časoprostoru, kde žije a hraje svou píseň života kombucha. Projekt je návodem na spoluutváření světa kolem i v nás.“ komentuje jej jeden z autorů, Vojtěch Liebl.

Imaginace se v jihlavské galerii ale neomezuje jen na prostor Alternativy: V hlavním prostoru totiž probíhá výstava BYLO – NE – BYLO s podtitulem mýtus – vzpomínka – idol – pohádka – sen, která představuje imaginativní přístupy pěti autorek mladé generace. Malířky Radku Bodzewicz, Klaudii Hlavatou, Annu Ruth Moemi Yamamoto a sochařku Sabinu Knetlovou, přímo pro renesanční prostory jihlavské galerie propojil Radek Wohlmuth.

„Výstava bylo nebylo přímo odkazuje na otevírání vyprávění, tedy přechod do světa fantazie a ústně předávaných příběhů. Zkratka vyjadřuje paradox, transformaci skutečnosti a podobně jako první výstava pojednává o metaforách předkládaných příběhů a archetypech každodennosti. „, popisuje výstavu kurátor Radek Wohlmuth a dále pokračuje: “Pět vizuálních umělkyň mladé generace, každá svým osobitým způsobem skládá fragmenty příběhů na pomezí reality a fikce, které spíš napovídají než popisují, aby ve druhém plánu přiměly člověka přemýšlet a hledat hlubší smysl nejen v nich, ale i kolem sebe.”

Celek výstav uzavírá výstava francouzského*é zvukového*é, hudební*ho a výtvarného*é umělec*kyně Pablo (Rana) Diserens (1994), představující zvukové krajiny polárních zón tání ledovců včetně hlasových projevů organizmů, které v tomto prostředí žijí. „Zvuková koláž je sestavená z nahrávek pořízených na tajících ledovcích na Islandu a ve Finsku. Přibližuje jemné zvukové předivo zurčení, bublání, pískání a ptačí vokalizace, které jsou příznačné pro biotop, ohrožený oteplujícím se globálním klimatem polárních oblastí.“, popisuje výstavu její kurátor, Miloš Vojtěchovský.

Všechny výstavy jsou poslední možností, jak zhlédnout historickou budovu před její rekonstrukcí, která započne v létě tohoto roku.

 

BYLO – NE – BYLO

mýtus – vzpomínka – idol – pohádka – sen

Radka Bodzewicz, Klaudie Hlavatá, Sabina Knetlová,

Anna Ruth, Moemi Yamamoto

 

kurátor: Radek Wohlmuth

termín výstavy: 23. 2. — 26. 5. 2024

místo konání: Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Komenského 10

 

Imaginární ekologie / Ekologické imaginace

12. 4. — 2. 6. 2024

galerie Alternativa

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Komenského 10

Autoři:

Planeta Kampus (Vojtěch Liebl, Denisa Půbalová, Tomáš Potůček, Monika Škodová, Radka Krajíčková, Jonáš Jagerčík, Tobiáš Jagerčík)

Artbiom (Veronika Hanáková, Tereza Pinkasová, Tomáš Samek, Andrea Szostoková, Alexander Takáč, Tereza Vydrová)

Martin Pondělíček

Eva Maceková

Petra Janda

Kurátor: Artbiom (hlavní kurátorka Tereza Nováková)

 

Pablo Diserens: Ebbing Ice Lines of the Low Arctic

8. 3. — 26. 5. 2024

zvuková galerie IGLOO

Komenského 10

kurátor Miloš Vojtěchovský

 

www.artbiom.cz

https://ogv.cz/

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024