pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Ondřej Tichý
© Petr Dyrc



Hudební zastavení s Bachem a Händelem

PRAHA: Na pondělí 13. května připravil FOK ve spolupráci s Ondřejem Tichým hudební zastavení, při kterém se návštěvníci budou moci nejen zaposlouchat, ale také dotknout možností, které poskytuje hudba pro lidský život. Před koncertem se koná relaxační procházka v okolí kostela i uvnitř.

13.05.2024
19:45 - 22:00
Autor článku: 
FOK

„Pro dokreslení genia loci kostela svatých Šimona a Judy a kouzelné atmosféry večera jsme vybrali barokní hudbu. Klenby tentokrát rozezní Sinfonia z Kantáty J. S. Bacha Ich hatte viel Bekümmernis (Měl jsem velký smutek) pro hoboj, housle a basso continuo a několik ukázek pro trubku, hoboj, housle, fagot a varhany z Ódy ke dni svaté Cecílie a Ódy k narozeninám královny Anny od G. F. Händela,“ přibližuje program hobojista Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Jurij Likin, který vzal na svá bedra hudební přípravu večera. Posluchači se dočkají i hudebního překvapení. „Důležitá část programu bude věnována práci s akustikou kostela, souznění srdcí, improvizaci a interakci hudebníků a publika,“ dodává.

„Být v tichu a naslouchat tomu, co právě život přináší, je něco přirozeného, obyčejného a zároveň v čase neustálých vnějších změn i těžkého. Oživit radost, kterou jsme měli jako děti, najít svěžest, rovnováhu a lehkost je však něco, co nás hudební principy učí a my toho můžeme využít. To je i princip muzikofiletiky, která nám pro každodenní život přináší jednoduché nástroje, které nám ukazují, jak odložit stres, prohloubit kontakt se sebou i druhými nebo se lépe soustředit. V lodi kostela tak bude prostor nejen na naslouchání nebo spojení s tóny, ale s hudebníky to vnímáme i jako příležitost se svým způsobem připojit a poklonit pozoruhodné historii a duchovní tradici místa,“ říká průvodce a spoluautor večera Ondřej Tichý.

Ondřej Tichý vystudoval sbormistrovství chrámové hudby a specializaci v pedagogice na Univerzitě Karlově, zabývá se mezioborovými uměleckými projekty a muzikofiletikou, jejíž principy stojí mezi hudbou a terapií. Je autorem konceptu ‚Hudbou k sobě‘ propojující principy hudby, pedagogiky, mezilidské komunikace a duševní rovnováhy a realizace programů probíhá na mnoha frontách a ve spolupráci s řadou institucí. V kostele sv. Šimona a Judy kromě meditativních večerů vede edukační setkání pro děti z českých a ukrajinských tříd pražských základních škol pořádaných ve spolupráci Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, České filharmonie a Dětského fondu OSN UNICEF.

Slovo dramaturga FOK Martina Rudovského

„Rychle se měnící svět zvyšuje nejen nároky na nás samotné, ale přináší také nezbytnost, na kterou zapomínáme. Péči o duši. Na květen 2024 tedy opět zařazujeme večer určený všem, kteří hledají prostor, kde se mohou zastavit, ztišit, obnovit síly i duševní rovnováhu nebo se spolu s hudebníky podílet na rozeznění duchovního prostoru kostela sv. Šimona a Judy. K myšlence večera se kromě hudebníků FOK připojí i hudebníci spřátelení...“

 

Program

POD ZNĚJÍCÍMI KLENBAMI – NOKTURNO

13. května 2024 od 20:30, kostel sv. Šimona a Judy

 

JOHANN SEBASTIAN BACH

Sinfonia z Kantáty Ich hatte viel Bekümmernis BWV 21

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL

Pochod z Ódy ke dni svaté Cecílie HWV 76

Sinfonia a Largo z Ódy k narozeninám královny Anny HWV 74

 

Ondřej TICHÝ | průvodce a spoluautor večera

Jurij LIKIN | hoboj

Lubomír KOVAŘÍK | trubka

Petr SEDLÁK | fagot

Josefína MATYÁŠOVÁ | housle

Jiřina DVOŘÁKOVÁ-MAREŠOVÁ |varhany

 

Vstupenky

https://www.fok.cz/cs/pod-znejicimi-klenbami-1

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024