čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra



Jednou rváč, vždycky rváč. I na lvech. Matematika zločinu si odnáší historicky prvního Českého lva pro Voyo

ČR: Česká a filmová televizní akademie rozhodla. V kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie letos zvítězil třídílný Voyo Originál režiséra Petera Bebjaka. Ten získal cenu v konkurenci s filmem Cesta do tmy Jiřího Svobody a minisérie Docent Jiřího Stracha. Jedná se o prvního Českého lva za původní dramatickou tvorbu v historii televize Nova. Minisérii pro Voyo natočila uznávaná produkční společnost DNA Production s producenty Rasťo Šestákem a Peterem Bebjakem. Kreativní producentkou za Voyo je Iva K. Jestřábová. Matematiku zločinu mohou diváci zhlédnout na Voyo.

Autor článku: 
Jakub Fürst

„Tohle je první Český lev nejen pro seriál na Voyo, ale také pro televizi Nova, takže máme obrovskou radost,“ říká kreativní producentka série Iva K. Jestřábová a dodává: „Jsem moc vděčná, že nám Nova vytvořila vhodný prostor, dala velkou porci důvěry a že mohl podobný, produkčně opravdu extrémně náročný, projekt vzniknout. A největší poděkování patří divákům, a to za to, že oceňují tuzemské seriály a minisérie. Právě díky jejich podpoře může vznikat takové množství kvalitní původní lokální tvorby. Nebála bych se tuto dobu označit za zlatý věk televize.“

Matematika zločinu vypráví o novinářce Magdaleně Sodomkové (Lucie Štěpánková), které napíše z indonéského vězení Tomáš Toman (Jan Nedbal). Byl zadržen na útěku před českou spravedlností a tvrdí, že zločin, za který byl odsouzen k dvanácti a půl letům vězení, nespáchal. Do vězení ho prý poslal sporný posudek soudního znalce přezdívaného Matematik zločinu (Jiří Bartoška). Je možné, že by se expert tentokrát přepočítal? Sodomková se do Tomanova případu noří a postupně zjišťuje, že na něm hodně věcí nesedí…

„Pro mě, jako producenta, to byl jeden z nejtěžších projektů, na kterém jsem se kdy podílel. Náročné to bylo zejména proto, že jsme pracovali se skutečnými lidmi, jejichž důvěru jsme si museli vybudovat a nemohli jsme je v žádném případě zklamat. Moc bych proto chtěl poděkovat Magdaleně Sodomkové a Brit Jensen, které celou kauzu iniciovaly a také Tomáši Tomanovi, za jejich důvěru. A velký dík patří i všem kolegům, bez kterých by tato minisérie nemohla vzniknout,“ říká producent DNA Production Rasťo Šesták.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024