sobota
11. května 2024
svátek slaví Svatava
Barvy podzimu
© Zeitler Petra



Skanzen Horní Falce zve na podzimní akce a Posvícenský trh 2023

od 01.10.2023 do 15.10.2023
13:00 - 17:00
Autor článku: 
Petra Zeitler

HORNÍ FALZE: Skanzen Horní Falce připravil na neděle v říjnu 2023 pestrý program vhodný pro všechny věkové kategorie:

První neděli 1.10. se bude konat den původních plemen domácích zvířat. Patronát nad touto akcí má spolek pro zachování starých plemen GEH. Ve skanzenu chováme spoustu zvířat - ovce, kozy, krávy, prasata i drůbež, která dříve patřila ke každému hospodářství. Místní chovatelé přivezou na ukázku další chovná zvířata. Akce je proto vhodná jak pro chovatele, tak pro rodiny s dětmi. Farmáři nabídnou sýry a masné výrobky a včelař bude prodávat med. Pro děti budeme mít připravené navíc různé soutěže a vyrábění.

V neděli 8.10. proběhne výlov muzejních rybníků. Chov ryb je v Horní Falci součástí zemědělství a chov kaprů byl od středověku výnosným odvětvím. Vylovené ryby budeme nejprve počítat a vážit.  Velké ryby nabídneme k prodeji a ty menší přemístíme do rybníků na přezimování. V našem impozantním mlýně z 18. století si můžete prohlédnout výstavu o historii rybníkářství. Muzejní hostinec nabídne tentokrát různé rybí speciality. Dílnička pro děti: z vrbových proutků a sena se budou vyrábět rybky, které si jako suvenýr můžete odnést domů.

V neděli 15.10. pořádáme tradiční Posvícenský trh. Řemeslníci z Bavorska i Čech přivezou sortiment keramiky, košíků, výrobky ze dřeva, zboží pletené i šité. Pořídit se zde dá spousta užitečných věcí a unikátů jako dárek nebo pro radost: voňavá přírodní mýdla, svíčky nebo šperky. Je po sklizni a farmáři nabídnou různé dobroty z ovoce a zeleniny. Místní zahradnický spolek zde bude vyrábět podzimní dekorace z přírodních materiálů. Součástí akce je také velká výstava jablek za přítomnosti odborníků - pomologů. Snahou našeho zařízení je zachování starých odrůd ovocných stromů a jejich různorodosti. Děti se mohou těšit sladkosti a malý kolotoč.

Prohlídku skanzenu lze spojit s příjemnou procházkou podzimní přírodou. Každou neděli peče muzejní pekař v jednom ze selských dvorů chléb a nabídne i různé druhy pečiva ke kávě. V hostinci si můžete dopřát správnou bavorskou svačinu a pivo.

Program je v ceně muzejní vstupenky, a parkování je k dispozici zdarma.

www.freilandmuseum-oberpfalz.de

Program skanzenu Horní Falc: Jahresprogramm 2023.

Chcete mít nejčerstvější informace?

Navštivte nás na Facebook nebo naší Homepage!

 

    

 

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024