pondělí
14. října 2024
svátek slaví Agáta
Ilustrační snímek
© ČTK



Vyprodaná Štěrkovna Open Music zažila nejlepší ročník

HLUČÍN: Vyprodaný, barevný a nejlepší. Tak by se třemi slovy dal popsat letošní ročník festivalu Štěrkovna Open Music, který v noci na neděli skončil v areálu Hlučínského jezera v Hlučíně na Opavsku. Vystoupily na něm například kapely Lucie, Mirai či Chinaski. Ale i Cirk la Putyka, Pražský výber či Václav Neckář. Pořadatelé od 1. srpna spouštějí předprodej vstupenek na rok 2024. Oznámili, že za rok v Hlučíně vystoupí třeba Divokej Bill, Rybičky 48 nebo Vojtěch Dyk se svým projektem D.Y.K.

Autor článku: 
ČTK

"Po dvou letech jsme se vrátili do Hlučína na břehy jezera. Ty jsou nyní krásně opravené. Jezero bylo hlavní hvězdou našeho festivalu už od jeho vzniku. Nyní je ale lesk této hvězdy ještě jasnější," řekl ředitel festivalu David Moravec. Dodal, že návrat do Hlučína chtěli pořadatelé pojmout nejen jako velkou oslavu hudby. "Hodně jsme se zamysleli nad areálem. Jeho dispozicemi. Hledali jsme možnosti, jak zvýšit komfort návštěvníků. Chtěli jsme krásný, barevný a dobře uspořádaný areál. A zároveň v co největším rozsahu zachovat výhledy na vodu," řekl.

Druhý z ředitelské dvojice Matěj Ostárek dodal, že vizuální dojem málem pokazila nepřízeň počasí. "Během stavby areálu tři dny intenzivně pršelo. Nákladní auta navážející nejrůznější materiál a zboží rozjezdila promočenou půdu. Všude bylo bahno a špína. Museli jsme tuto situaci řešit. Bahno se podařilo odvést a aby se netvořilo znovu, zpevnili jsme jej dovezeným drceným kamenem. Komunikace se čistily, kaluže odsávaly. Takže když pak lidé přišli. Všude bylo sucho, jako by nespadla ani kapka," doplnil.

Pořadatelé přesnou návštěvnost neuvádějí. Festival byl ale vyprodaný. Letos se zaměřili i na trvalou udržitelnost. Společně s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava mapovali jaký odpad na akci vzniká a hledají jak jej co nejefektivněji vytřídit a znovu využít. "Investovali jsme také do výzdoby areálu. To jsme v minulosti příliš neřešili, ale i toto je cesta jak návštěvníky zaujmout natolik, aby se za rok vrátili. Do prostoru jsme umístili několik designových a světelných objektů. Tímto směrem se budeme ubírat i do budoucna," řekl Moravec

V příštím roce se hudební přehlídka na břehu Hlučínského jezera bude konat od 25. do 27. července. Předprodej pořadatelé odstartují 1. srpna. Zájemci, kteří si je chtějí koupit přímo od pořadatelů a sdělit jim své čerstvé dojmy, mohou od 16:00 zamířit do Hospody 56 v Hlučíně. Za rok vystoupí Divokej Bill, Rybičky 48 nebo Vojtěch Dyk se svým projektem D.Y.K.

Mohlo by vás také zajímat...

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024

ČR-PRAHA: Sokolové si již pošesté připomínali Památný den sokolstva – 8. října – jako významný den České republiky. Po celé republice se konaly pietní akty k uctění památky sokolů, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Památný den sokolstva uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid, ale i všechny ty, kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií a v řadách 3. protikomunistického odboje.

"Zakladatelé dali Sokolu do vínku ryze demokratické zásady, na nichž sokolská organizace stojí. Jakákoliv totalitní moc tak byla, a vždy bude, pro naši členskou základnu zcela nepřijatelná. I to je skutečnost, kterou si dnešního dne připomínáme," zdůraznil Martin Chlumský, starosta České obce sokolské

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
10.10.2024