ČR: Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Jihočeské knedlíky s borůvkovým žahourem, podkrkonošské kyselo, valašský skopový guláš, ornamentální chodské koláče, smažený chřest z jihu Moravy nebo patenty s oskerušovými povidly ze Slovácka. Domácí strava je proti té restaurační osobní, spojená s konkrétními lidmi a příběhy. Stojí na běžně dostupných a lokálních surovinách a obvykle nevyžaduje složité postupy. Mnohé o tom ví Petra Pospěchová, která po úspěchu své Regionální kuchařky připravila s nakladatelstvím Smart Press druhé, rozšířené vydání, pojmenované Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska.
ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA – Regionální kuchařka, druhé vydání
Petra Tajovský Pospěchová
Poznejte chuťový místopis Čech, Moravy a Slezska:
13 kapitol podle tuzemských etnografických regionů včetně představení základních surovin
135 receptů na polévky, hlavní jídla i sladké, pokrmy všední i sváteční
40 tipů na výlety do přírody i za gastronomickými zážitky včetně map
13 stále živých regionálních tradic z Valašska, Slovácka, Brna, Haná, Slezska, Podkrkonoší, Horácka, Polabí, Prahy, Jižní Čechy, Šumavy, Chodska a Sudet.
Před deseti lety, v prvním vydání, to byla kniha receptů a kulinárně-národopisných vyprávění o třinácti nejvýraznějších tuzemských etnografických regionech. Nyní je rozšířena o 40 tipů na výlety krajinné i gastronomické, o mapu ke každé kapitole a taky o 13 živých folklorních tradic. Přibylo i fotografií a taky receptů: v knize teď najdete předpisy na 135 pokrmů všeho druhu. Atlas chutí je průvodcem nejen kuchyní, ale taky krajinami, odkud recepty pocházejí, a jejich zvyky.
O knize řekly:
Mám vážně ráda, když můžu někam jet a poznávat národopisné rysy toho místa – jít krajinou, zpívat lidové písně, zkoumat kroje, které se zde nosívaly, jíst místní jídlo. Jedeme do Valašských Klobuk na jarmek? Ó, jak se těším na tu jejich kyselicu! Přestup v Uherském Brodě? Bezva, tam mají v nádražním stánku vlčnovské vdolečky! Jsme v Horšovském Týně? Bez chodského koláče nejedu dom.
Jaká je to radost, listovat Petřinou Regionální kuchařkou, která voní už od pohledu. Libuju si, když si nejenom připomenu známé hity lidové kuchyně, ale poznávám další, méně profláklé, a dočítám se zajímavé okolnosti utváření typického jídelníčku regionu. Jídla se mi pak vybarvují v péči tetiček z dob minulých. K chuťovým výletům po naší vlasti jsou skvělým bonusem tipy na turistiku, zvyky a slavnosti.
Anežka Konečná-Heinzlová, muzikantka, labužnice, redaktorka folklorních pořadů ČRo Brno
Atlas chutí Petry Pospěchové je ojedinělé dílo, které vás motivuje zkoumat gastronomické krásy různých koutů naší země, aniž by vás zahltilo přílišnou podrobností – přehledně, vkusně a radostně představuje podstatné speciality. Ať už se jedná o klasiky, jako je valašský kontrabáš nebo kyselica, či chodskou kuclíkovou polévku a krkonošskou semencovou kaši, určitě si najdete něco, co jste dosud neznali a teď nutně potřebujete uvařit. Těší mě i bonusové tipy na výlety, protože úplně nejlepší je nechat se pohostit originálem či nakoupit surovinu přímo v místě vzniku!
Juliana „Maškrtnica“ Fischerová, pekařka, blogerka, redaktorka podcastu Ve vlastní šťávě
Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.
K dostání na https://www.smartpress.cz/atlas-chuti-regionalni-kucharka.
Obchodní informace: Formát: 172 x 240 mm, pevná vazba, barevné provedení, 320 stran, MOC: 699 Kč
ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.
ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.
ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.