pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Logo
© Archvi pořadatele



Technické muzeum v Brně věnuje letošní muzejní noc zejména Nikolu Teslovi

BRNO: Až do půlnoci ožije celé Technické muzeum v Brně (TMB) i jeho bezprostřední okolí speciálním programem, který bude „sršet“ elektřinou. Hlavním motivem letošní Muzejní noci bude – v roce, kdy uplynulo 80 let od úmrtí světového vynálezce a vizionáře Nikoly Tesly (1856–1943) – jeho osobnost a vynálezy. Návštěvníci se mohou těšit například na bleskovou či laserovou show, pokusy s elektřinou nebo laserové bludiště Úžasného divadla fyziky. Přístupné budou všechny otevřené muzejní expozice i aktuální výstavy. Kdo bude mít zájem, může se zúčastnit HRY, kdy po splnění úkolů v budově muzea i ve venkovním areálu získá ručně ražený žeton.

20.05.2023
18:00
Autor článku: 
Technické muzeum v Brně

TMB otevřelo koncem dubna mezinárodní výstavní projekt s názvem „Není TESLA jako Tesla“, kterou věnovalo Nikolu Teslovi a zejména podnikům, které působily u nás v letech 1946–1989 pod zkratkou TESLA. Na 600m2 se mohou návštěvníci seznámit s životním osudem N. Tesly i historií firmy TESLA a samozřejmě i s jejími výrobky. Od součástek po měřící zařízení, přes televize, rádia, gramofony, magnetofony, počítače a další produkty. Vstupné na tuto výstavu i na celý program muzejní noci bude 80 Kč. Vstupné do Technického muzea v Brně na muzejní noc bez prohlídky výstavy „Není TESLA jako Tesla“ bude 20 Kč. Děti do 6 let a osoby s průkazem ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma.

V budově muzea si kromě expozic mohou návštěvníci prohlédnout výstavy: „Umění kovadlin“ se stanovištěm pro děti, výstavu komorního charakteru „Digitálky“ a interaktivní výstavu pro rodiny s dětmi s názvem „Lidé odvedle – neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem“. Výstava Nadace Sirius umožňuje vyzkoušet si, jakým výzvám musí čelit imobilní občané, lidé s poruchou sluchu či slabozrací a nevidomí při běžných domácích pracech nebo cestování.

V expozici Optiky opět část elektronových mikroskopů oživí pracovníci firmy Thermo Fisher Scientific a pro ty malé bude nachystané stanoviště s jednoduchými úkoly. V Technické herně si budou moci zájemci vyzkoušet některé fyzikální zákony a pouze o této noci i bezdrátový přenos elektrické energie. V expozici Výpočetní techniky si zájemci budou moci zahrát retro hry a dokonce i jednu pod operačním systémem DOS, který dominoval IBM PC počítačům v letech 1981 až 1995.

V areálu za budovou bude mít dva stánky Úžasné divadlo fyziky: pokusy s elektřinou a laserové bludiště. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, VUT v Brně (FEKT VUT v Brně) předvede bleskovou show ukázkou Teslova transformátoru a také asynchronní stroje či Jákobův žebřík. Dále budou ve venkovním prostoru jezdit rádiem řízené modely napodobenin dopravních prostředků (RC modely). Na oslavu fenoménu TESLA připravuje TMB laser show.

 

Program v budově muzea

18.00–23.00

18.00–21.00 – Modelářský svět 2022 – workshop

19.00 a 20.00 – Historie a současnost vystřihovánek – přednáška

Program ve venkovním areálu

18.00–23.00 – Fotografování s 4metrovým modelem kosmické lodě Crew Dragon
18.00–20.00 – RC modely v pohybu
18.00–23.30 – Výcvik kosmonauta
18.00–23.30 – ÚDiF – show „Člověk ve vakuu“
20.30–23.00 – Brněnští DJs Siva a Vyrys
21.00–21.15 – Férie o nejlepší vesmírný tanec – soutěž o ceny

18.15 a 20.00 – Dobrodružství Šroubka a Matičky – loutková pohádka pro děti

Změna programu vyhrazena!

Vstupné

Malý okruh

– vstup do všech vnitřních i venkovních prostor BEZ prohlídky výstavy Stroje Leonarda da Vinci

  • vstupné 20 Kč
  • děti do 130 cm a držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma

Velký okruh

– vstup do všech vnitřních i venkovních prostor VČETNĚ prohlídky výstavy Stroje Leonarda da Vinci

  • základní vstupné 90 Kč (zvýhodněná cena oproti běžnému vstupnému)
  • zlevněné vstupné 60 Kč – děti od 6 do 15 let, učni a studenti, senioři 60+, držitelé průkazů ZTP, senioři 60+, držitelé průkazu ZTP, držitelé karet ISIC, ITIC, IYTC, Eurobeds
  • zdarma – děti do dovršení 6 let věku, držitelé průkazů ZTP/P + osoba doprovázející, držitelé průkazu válečného veterána vydaného Ministerstvem obrany ČR, pěstouni po předložení pěstounského pasu + 1 další doprovázející osoba (děti platí vstupné podle daných tarifů), držitelé průkazů ICOM, AMG, Kruh přátel TMB,  ICOMOS, Zväz múzeí na Slovensku
  •  

Akci finančně podpořil Jihomoravský kraj.

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024