čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Interaktivní koncerty
© Zdroj: Mladí ladí dětem



Interaktivní koncerty slavného jazzmana Orana Etkina pro děti od 3 let v dubnu rozezní několik českých měst

ČR: Zakladatel hudební metody Timbalooloo, klarinetista a spoludržitel Ceny Grammy Oran Etkin, který už několikátým rokem spolupracuje s projektem Mladí ladí dětem a šíří (nejen) mezi děti a jejich rodiče radost z hudby, se v dubnu vydá na tour interaktivních koncertů do 5 českých měst. První odpolední koncert pro děti od 3 do 10 let proběhne 18. dubna od 17 hodin v Praze v KD Barikádníků. Další příležitost zažít hudební putování po světě s Oranem Etkinem a jeho kapelou budou mít malí diváci a jejich rodiče 21. dubna v Ústí nad Labem, 24. dubna v Chomutově, 27. dubna v Opavě a 28. dubna v Ostravě.

od 18.04.2023 do 28.04.2023
Autor článku: 
Vladana Brouková

Oran Etkin se narodil v Izraeli, ale většinu svého života žije v New Yorku, kde studoval nejdříve hru na klavír a později i na klarinet. Brzy si uvědomil, že hudba spojuje a je univerzálním jazykem napříč kontinenty a rozhodl se čerpat inspiraci pro svou tvorbu po celém světě. Založil metodu Timbalooloo, která děti učí poznávat hudbu a kulturu dalších zemí. Timbalooloo totiž nestaví na známých dětských písních, ale využívá například jazzové skladby Herbieho Hancocka, ale i africkou, brazilskou nebo indonéskou hudbu.

S metodou slaví Oran Etkin úspěchy nejen v USA, kde si ji oblíbily i děti hollywoodských hvězd, ale i v řadě evropských zemí. Tým kolem festivalu Mladí ladí jazz jeho koncept nadchl natolik, že je již devátým rokem jeho propagátorem a ambasadorem. Tuto vzdělávací metodu se navíc díky lektorům osobně vyškolených Oranem Etkinem daří aplikovat v čím dál větším množství českých škol.

Orana Etkina čekají v dubnu v České republice kromě koncertní tour také dopolední workshopy pro školy, seminář metody Timbalooloo určený pedagogům a lektorům hudby a pražský (14. dubna v JazzDock) a opavský (27. dubna v Kině Mír) večerní koncert pro dospělé posluchače.

Interaktivní koncerty Orana Etkina s kapelou pro děti a jejich rodiče

  • 18. 4. 2023 Praha, KD Barikádníků, 17:00 - 18:00 hodin, vstupenky v prodeji v síti GoOut
  • 21. 4. 2023 Ústí nad Labem, Klub Hraničář, 16:30 - 17:30, vstupenky v prodeji v síti GoOut
  • 24. 4. 2023 Chomutov, Chomutovská knihovna,16:30 - 17:30, vstupenky v prodeji v síti GoOut
  • 27. 4. 2023 Opava, Kino Mír, 16:30 – 17:30, vstupenky v prodeji zde
  • 28. 4. 2023 Ostrava, klub Parník, 16:30 – 17:30, vstupenky v prodeji v síti GoOut

Koncerty jsou určené pro děti od 3 do 10 let a jsou vedeny v angličtině s českým překladem. V kapele vystoupí na koncertech po boku Orana Etkina Dušan Černák (bicí), Martin Konvička (piano), Taras Vološčuk (kontrabasista), Izabela Chalupníková (zpěv), Jan Pudlák (piano).

Další podrobnosti o interaktivních koncertech najdete na www.mladiladidetem.cz a aktuální informace na sociálních sítích festivalu Mladí ladí jazz, pod jehož křídla projekt Mladí ladí dětem spadá.

Oran Etkin

Oran Etkin je známý nejen jako výborný jazzman a spoludržitel Ceny Grammy, ale také díky svému interaktivnímu konceptu hudební výuky pro děti, kterou realizuje po celém světě. Svou inspiraci od dětství nacházel u významných hudebníků, mezi které jednoznačně patří například slavný Louis Armstrong, Benny Goodman, Gene Krupa či Teddy Wilson. Oranova tvorba je také hluboce ovlivněna jeho izraelskými kořeny, které se odráží jak v jeho umělecké tvorbě, tak i v jeho pedagogické práci. Před dvěma lety vydal nové album pro děti Finding Friends Far from Home, které vzniklo v několika zemích od Zimbabwe, přes Čínu až po Českou republiku. Díky festivalu Mladí ladí jazz a osobnímu zapojení Orana Etkina probíhá výuka v České republice pro konkrétní školy a školky v nebývalém měřítku. Ve spolupráci s Mladí ladí dětem natočil Oran Etkin spolu se zpěvačkou Martou Kloučkovou online seriál Hudební cesta světem, který je k vidění na www.mladiladidetem.cz.

Partneři projektu:

Nadace Lilie & Karla Janečkových, Nadační fond Zeměkvět

Za podpory:

Ministerstvo kultury ČR, MHMP, Financováno Evropskou unií – Next Generation EU, Národní plán Obnovy, statutární město Ostrava, statutární město Chomutov

Spolupracující organizace:

ČOSIV (projekt Signály), Festival Kamen!ce, Další Břehy, Člověk v Tísni, Vzájemné soužití o.p.s, Proxima Sociale o.p.s., Jahoda, z.ú., Armáda spásy, Mezinárodní vězeňské společenství, z.s., PeDF UK, Integrační centrum Praha o.p.s., Kulturní Dům Barikádníků, Klub Parník, Zámek Děčín, Chomutovská knihovna, p.o., Veřejný sál Hraničář, Europe Jazz Network

Užitečné odkazy:

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024