středa
1. května 2024
svátek slaví Svátekpráce
Filip Harze, projekce v Evangelickém kostele v Hradci Králové
© Archiv pořadatele



Jeden svět v Hradci Králové zavítá i do evangelického kostela

HRADEC KRÁLOVÉ: Jubilejní pětadvacátý ročník festivalu Jeden svět proběhne tradičně také v Bio Central v Hradci Králové. Zahájí jej nový snímek režiséra Vitalije Manského Východní fronta, v němž tvůrce sleduje každodenní život dobrovolných mediků v prvních šesti měsících války na Ukrajině. Slavnostní zahájení doplní rozsáhlá debata s novinářkou Ivanou Svobodovou, analytikem Andrejem Poleščukem a organizátorem sbírky pro Ukrajinu z asociace Post Bellum Martinem Ocknechtem. Celý večer zakončí raut ukrajinských specialit, u kterého budou diváci mít možnost neformálně pohovořit mezi sebou i s hosty.

Autor článku: 
Jan Slanina / Bio Central

Jaký je život s ALS neboli amyotrofickou laterární sklerózou? Na to odpoví dokument Naděje až do konce, po kterém budou diváci debatovat se zástupkyněmi organizace ALSA, Petrou Němcovou a Helenou Holou. Dříve neobjasněné skutečnosti ukáže snímek Kuciak: Vražda novináře, po kterém s diváky pohovoří Světlana Witowská. Ve čtvrtek večer uvidí diváci příběh matky, jejíž dcera si prošla sexuálním násilím a způsob, jak se s touto skutečností celá rodina vypořádává. Po dokumentu Nepříjemně blízko nás čeká debata se zakladatelkami projektu Pod svícnem, Michaelou Studenou a Barborou Urbanovou.

Program filmů s debatou zakončíme v pátek projekcí snímku Sny z večerky, který nám představí korejskou rodinu, která v Los Angeles provozuje večerku a její radosti i strasti. Zakončení festivalu doplní debata s koreanistou Tomášem Horákem a zakladateli restaurace Chich Food’s, Dũng a Hằngem. Ti si pro diváky také připraví občerstvení složené ze specialit z různých asijských zemí.

 

Projekce v evangelickém kostele

Seznam projekčních prostor letos opět rozšíříme o jedno místo ve městě. V předchozích letech jsme expandovali do sauny NUUK nebo třeba ve vodní elektrárně Hučák. Letos zavítáme do evangelického kostela v Nezvalově ulici, kde proběhne projekce snímku Polské modlitby o Antekovi, polském chlapci, který si klade za cíl zbavit Polsko homosexuální kultury a jehož hodnotový systém změní až láska. Po projekci bude následovat debata s novinářem a publicistou Filipem Harzerem, který se situací v Polsku profesně zabývá.

 

Zažijte filmy ve virtuální realitě

Co by se stalo, kdyby plast nahradil většinu naší DNA? Odpověď navrhne futuristický VR projekt Člověk plastový, v němž se lidské tělo promění ve zcela novou entitu. Ve výběru interaktivních dokumentů bude i oceňovaný VR projekt Ráno před koncem světa, rekonstruující událost z roku 2018, kdy se Havaj ocitla pod falešnou hrozbou jaderného raketového útoku. Ve vězení El Helicoide se diváci octnou ve stejnojmenném snímku, ve kterém budou moci prozkoumat toto vězení pro politické vězně.


www.biocentral.cz

 

Partnerství a sponzorství

Pořadatel: Člověk v tísni

Spolupořadatel: Ministerstvo kultury České republiky

Generální partner: Nadační fond Abakus

Hlavní partner: Dárci a dárkyně sbírky Lepší škola pro všechny

Významní partneři:

Státní fond kinematografie

Hlavní město Praha

Kreativní Evropa – MEDIA

Evropský parlament – Oddělení pro vztahy s občanskou společností

 

Technický a VR partner: Alza

Online partner: Prozeta

Čestný partner: LMC

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní mediální partner: Český rozhlas

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024