čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Ambasadoři
© Foto: Terezie Fojtová



Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění pořádá 33. ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER

BRNO: Na přelomu měsíců března a dubna se bude konat již 33. ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER. Brno se na týden stane opět epicentrem, ve kterém se každoročně koncentrují a propojují divadelníci z celého světa. I proto bylo pro tento ročník vybráno téma Anthills, tedy Mraveniště.

od 28.03.2023 do 01.04.2023
Autor článku: 
Gabriela Balská/ika

„Mraveniště je prostor koncentrace a spolupráce. Soustředěnost jednoho místa je kontrastem k přehlcenosti dnešního světa a individualismu. V opozici ke globalizaci stojí soustředěnost na jeden bod, centrum, blízké okolí. Zklidnění a ukotvení v jednom bodu. Propojování těchto koncentrovaných bodů – spolupráce a odpočinek skrze pevné těžiště, ke kterému se můžeme vracet. Setkání škol jako setkání mravenčích kolonií. Hemžení jako způsob existence. Pulzující život. Společný cíl.

Co je podmínkou tohoto společného hemžení? Mraveniště je místem přísné hierarchie. Každý mravenec má své místo a úkol. Je tato hierarchizace udržitelná v divadelním světě? Jaké jsou kořeny této hierarchie? Za jakých podmínek může být hierarchie užitečná? A v jakých případech už je pouze uměle udržovaným zvykem?“

Ředitelem festivalu zůstává i nadále doc. MgA. Michal Zetel, Ph.D. Zachována jsou rovněž festivalová místa, jmenovitě scény Centra experimentálního divadla: Divadlo Husa na Provázku, Sklepní scéna a HaDivadlo; a dále divadla JAMU, jimiž jsou Studio Marta a Divadlo na Orlí. Pro 33. ročník byli netradičně a symbolicky osloveni tři ambasadoři. Roli tváře festivalu přijali televizní a divadelní herci a absolventi JAMU – Jana Plodková, Václav Neužil a Jaroslav Plesl, kteří budou společně účinkovat ve festivalovém TV spotu.

Konkrétní informace vztahující se k programu a dalšímu průběhu festivalu budou uvedeny v další tiskové zprávě. Novinky a aktuality je možné sledovat průběžně na našich sociálních sítích: Facebooku SETKÁNÍ/ENCOUNTER, Instagramu @setkani_encounter a na webu www.encounter.cz.

Festival vzniká za finanční podpory Mezinárodního visegrádského fondu, Statutárního města Brna a Státního fondu kultury ČR, pod záštitou primátorky města Brna, hejtmana Jihomoravského kraje a záštitou ministra kultury České republiky. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. Všem subjektům děkujeme za podporu.

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024