čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
ZUŠ OPEN
© Petra Hajská



Valdštejnskou zahradu v sobotu rozezní a roztančí festival ZUŠ Open; malé umělce podpoří dirigent Jan Kučera a pěvec Roman Janál

PRAHA: Festival základních uměleckých škol ZUŠ Open je v plném proudu. Až do neděle 29. května nabízí po celé republice bohatý a zdarma přístupný program nejrůznějších koncertů, divadelních či tanečních představení a výstav v podání nejmladších umělců z více než 400 základních uměleckých škol.

28.05.2022
Autor článku: 
Silvie Marková

Letošní ročník ZUŠ Open symbolicky vyvrcholí tuto sobotu 28. května ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR v Praze programem, na kterém společně účinkuje na 600 žáků a pedagogů z desítek ZUŠ z různých koutů republiky. Zdarma přístupná akce pro všechny generace začíná ve 13.45 hod. a v odpoledních hodinách nabídne nejrůznější hudební a taneční vystoupení. V 18.00 pak zahrady rozezní slavnostní koncert v podání dětí ze spojených pěveckých sborů a orchestrů ZUŠ, které bude řídit dirigent Jan Kučera. Malé umělce podpoří také operní pěvec Roman Janál. V jejich podání zazní Missa brevis Juraje Pavlici a skladba Modlitba pro budoucnost Tomáše Kača. Vzácnými hosty večerního koncertu budou mladé harfenistky z Ukrajiny Veronika Lemishenko a Anastasia Subina. Akce se koná pod osobní záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vytrčila.

Cílem festivalu ZUŠ Open, který ve spolupráci se základními uměleckými školami pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené, je nejen představit práci jednotlivých škol, ale také upozornit na šíři a kvalitu celosvětově unikátního systému základního uměleckého školství u nás.

Významu uměleckého vzdělávání bude věnována 27. května od 16.00 hod. rovněž na půdě Senátu Parlamentu ČR veřejně přístupná prezentace ZUŠ Open a Akademie MenART s názvem Základní umělecké školy – naše rodinné stříbro s podtitulem pozitivní zprávy o stavu uměleckého vzdělávání ve 21. století. O své zkušenosti se zde podělí zástupci vybraných základních uměleckých škol v čele s Tomášem Kolafou, výkonným ředitelem AZUŠ a také umělci z řad mentorů Stipendijní Akademie MenART.

Vybrané akce se uskuteční na některých místech i v letních měsících a také v Evropském parlamentu v rámci nadcházejícího českého předsednictví v EU. Více informací o programu je k dispozici na webu www.zusopen.cz. Festival ZUŠ Open se v letošním ročníku připojuje k ARTýdnu – týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby vyhlášenému UNESCO, který se uskuteční v týdnu 23.–29. května.

 

 

O ZUŠ Open

Festival ZUŠ Open upozorňuje na šíři a kvalitu celosvětově unikátního systému základního uměleckého školství, jímž Česká republika disponuje. Přehlídka, jejímž pořadatelem je Nadační fond Magdaleny Kožené, podporuje a prezentuje školy jako otevřené prostředí pro vyhledávání a systematický rozvoj nadání dětí a mládeže bez ohledu na jejich případné zdravotní či sociální omezení. Zároveň dává příležitost představit nejširší veřejnosti, na čem ZUŠ s dětmi pracují a jak mohou vzájemně spolupracovat. „Jsem hrdá na to, že mohu stát v čele festivalu, který prezentuje význam a kvalitu základního uměleckého vzdělávání v celé jeho šíři. Umění je krásným jazykem a projevem lidského umu, má obrovskou moc spojovat jednotlivce i celou společnost, je prostředkem k budování nejen tvořivosti, ale i komunikace a živých vztahů. To vše má v dnešní době, s ohledem na její problémy i často virtuální vztahy, o to větší význam,” upozorňuje ředitelka festivalu ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová.  Je to podle ní příležitost představit práci ZUŠ v celé její šíři oborů, jakými jsou hudba, výtvarné umění, divadlo a tanec.

 

Nefinanční sbírka „Kdyby tisíc klarinetů“

Nadační fond Českého rozhlasu a Český rozhlas – Radiožurnál ve spolupráci s Nadačním fondem Magdaleny Kožené spustil nefinanční sbírku „Kdyby tisíc klarinetů“. Sbírka je určena všem dětským hudebníkům, pro jejichž rodinu je pořízení hudebního nástroje nad možnosti rodinného rozpočtu. Magdalena Kožená sbírku zaštiťuje společně s Jiřím Suchým. Na webu www.kdybytisicklarinetu.cz mohou učitelé škol uměleckých i všech stupňů škol od mateřských, přes základní, střední, až po vysoké umístit požadavek na potřebný hudební nástroj. Aplikace pak spáruje poptávku a nabídku. Projekt a sbírka „Kdyby tisíc klarinetů“ je časově neomezená. Je určena všem dětem, které našly zalíbení v hudbě, ale pořízení hudebního nástroje nebo úhrada hodin s učitelem hudby je nad finanční možnosti rodičů. Dárci mohou nabídnout nový hudební nástroj nebo použitý hudební nástroj, který tak získá šanci na svůj druhý život. Partnery projektu jsou Asociace základních uměleckých škol ČR a Asociace výrobců hudebních nástrojů ČR.

V České republice funguje 507 základních uměleckých škol, ve kterých studuje na 248 tisíc žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Posláním Nadačního fondu Magdaleny Kožené je cílená podpora budování pozice ZUŠ jako prestižního a unikátního systému moderního uměleckého vzdělávání.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024