neděle
21. července 2024
svátek slaví Vítězslav
Obraz
© M. Kohoutová



Margrét M. Norðdahl: Inkluzivní svět umění - jde jen o rozhodnutí

PRAHA: Spolek Barvolam vás zve na přednášku Margrét M. Norðdahl s následnou diskuzí. Margrét je odbornicí na inkluzi lidí s nálepkou „mentální hendikep“ nebo „autismus“ do světa umění. Je aktivní v naši islandské partnerské organizaci Umění bez hranic (List án Landamæra). Margrét v této přednášce shrnuje možnosti, které mají lidé s postižením v oblasti umění a výtvarné výchovy a jaké kroky jsou nutné, aby se změnil přístup společnosti i vzdělávací systém tak, aby tato skupina měla možnost umělecky se vzdělávat a mohla se zapojit do uměleckého světa. Přednáška je v angličtině, pokud to bude nutné, bude tlumočená do češtiny.

20.05.2022
18:00
Autor článku: 
Spolek Barvolam /jal
Margrét M. Norðdahl je umělkyně a má magisterský titul v oboru učitelství umění. Její magisterská práce je založena na výsledcích kvalitativního výzkumu a zkoumá potenciál lidí s mentálním postižením využít příležitostí v oblasti umění.
 
Margrét pracuje v umění od roku 2001. Osm let byla manažerkou uměleckého festivalu List án Landamæra (Umění bez hranic). Je učitelkou ve Fjölmennt, centru vzdělávání dospělých – celoživotní vzdělávání pro lidi s poruchou učení. Je vedoucí oddělení výtvarného umění pro osoby se zdravotním postižením na The Reykjavík School of Visual Arts a přednáší na Islandské univerzitě umění.
 
Margrét je předsedkyní představenstva na uměleckém festivalu v Reykjavíku a členkou představenstva v Safnasafnið - islandském muzeu lidového a outsiderského umění ve Svalbarðsströnd a na festivalu Umění bez hranic. Na toto téma již dříve přednášela na různých platformách umění, vzdělávání a handicapu. Za svou angažovanost v této oblasti jí byla udělena Reykjavícká cena za lidská práva spolu s Uměním bez hranic a několik dalších cen.
 
Akce je součástí projektu ART30.2. finančně podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP.
 

Mohlo by vás také zajímat...