středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
Vizuál akce
© Zdroj: https://www.facebook.com/RefashionOstrava/



Krása, tradice, řemeslo, kreativita, šetrnost i láska k přírodě, to vše zažiješ na 1. ročníku udržitelné ReFashandy

OSTRAVA: Dvoudenní prodejně prezentační přehlídka udržitelné módy, oděvních i bytových doplňků ReFashanda na Černé louce zakončí festivalový týden udržitelné módy v Ostravě ReFashion 2022.  

od 22.04.2022 do 23.04.2022
Autor článku: 
TZ/ika
Pátek a sobota na Černé louce bude patřit udržitelným tvůrcům, kterým není jedno, co nosíme, jakou ekologickou stopu tím na planetě zanecháváme a jak se v módním průmyslu chováme ke zdrojům, přírodě i lidem. Představí se zde tvůrci vlastní autorské módy, recy a upcyklátoři, renovátoři i inovátoři, zkrátka lidé a organizace, kteří dělají svět lepším. Jmenujme např. Ateliér na Tvrzi Johany Žáčkové kombinující moderní design zpracovávající zbytkový materiál s tradičními řemeslnými technikami jako tkaní, paličkování či ruční výšivka, BOIO vytvářející kousky z recyklovaných cykloduší a cykloplášťů, ETIC Ostrava nabízející boty vyrobené z kávové sedliny, z pneumatik, mořských sítí a dalších netradičních materiálů, které se vyskytují všude kolem nás. Dále se bude prezentovat první recyklovatelný textil patentovaný firmou NILMORE z Ostravy, Papírovna s bytovými doplňky, které vyrábí z lepenky či kartonu, Needle and Hope vytvářející z díry na kalhotách umělecké dílo pouhou jehlou a nití či tradiční rýmařovská textilka Hedva Brokát, která přiveze žakárské tkaniny, tkaniny vlastní výroby vhodné pro módní doplňky, bytové i dekorační látky a látky vhodné pro podšívky. To jen zlomek toho, s kým se na Černé louce setkáte.
 
 
Součástí akce bude také bohatý doprovodný program v podobě workshopů na stáncích jednotlivých tvůrců a organizací, praktické ukázky řemesel a textilních technik pracujících s netradičními materiály. Jen v pátek za vámi dorazí Centrum tradičních technologií Příbor, které vám nabídne netradiční zážitek v podobě opravdového tkalcovského stavu, na němž budeme tkát z tzv. lesní vlny, což je světe div se, vlákno vzniklé z borovicového jehličí! Dále vám představí, co lze vyrobit ze zbytkového materiálu z kloboučnického průmyslu, či jak pracovat s vláknem z kopřivy, slámy či lidských vlasů. Viera KranzJaDoLi bude pracovat se svým kolovrátkem, na němž den, co den zpracovává ovčí vlnu a ukáže vám, co vše se dá s vlnou dělat. Centrum cirkulární módy nabídne šicí zónu, v níž budeme aktivně tvořit a šít pro Ukrajinu.
 
 
Program by nebyl úplný, kdybychom vám nenabídli také besedy a povídání s tvůrci samotnými. Pro studenty a žáky škol přichystalo Centrum tradičních technologií Příbor 30minutové podívání „O čarovném kolovrátku“, kde se dozvíte, jaké druhy textilních materiálů se vyskytují v českých a zahraničních pohádkách a zda jsou vůbec reálné v kontextu doby. Také si v pátek odpoledne představíme kopřivu a její využití v textilním průmyslu. Mikuláš Hurta z NILMORE vám přiblíží udržitelnost, cirkulární ekonomiku a také to, co my sami můžeme v rámci svých domácností každodenně dělat. Viera Kranz vám povykládá, jak se žije udržitelně, představí svou téměř zero waste domácnost, která je také energeticky téměř soběstačná. Co vše udržitelný život obnáší, čeho se musíme vzdát a co naopak získáme, to bude hlavní linkou obou festivalových dnů; kompletní program již nyní na webu
 
 
Každá módní akce je doprovázená módní přehlídkou, ta nebude chybět ani u nás. Naše RePřehlídka vzniká pod taktovkou Karin Toopové z TOOP designu ve spolupráci s tanečním studiem Dance studio like.
 
 
I na našem festivalu budete moci odpočívat a relaxovat v chill out zóně, vyřádit se můžete v herní zóně Firemek a milovníkům kávy nabídneme prostor v ReKavárně Laura Coffee či v malé pojízdné kavárně YcoffeeBike.
 
 
Vstupenky na akci jsou již v prodeji, návštěvník si může vybrat z jedno i dvoudenní verze. V pátek i v sobotu startujeme v 10:00, první den končíme 18:00 a druhý v 17:00. Veškeré informace k akci najdete na webu www.refashion.cz a ve facebookové události ReFashanda 2022.
 
Nezapomeňte sledovat také týden udržitelné módy ReFashion, jehož 1. ročník zažije Ostrava v povelikonočním týdnu 19. – 24. 4. 2022. Program celého týdne najdete webu akce v sekci Program.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024