čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Vizuál nové platformy
© Zdroj: https://www.facebook.com/mzk.cz



Knihovny.cz nabízejí online materiály pro práci s dětmi ukrajinských uprchlíků

ČR: Významným posláním knihoven je soustředit, popisovat, přehledně pořádat dokumenty a současně je nabízet každému, kdo je potřebuje. Portál Knihovny.cz spravovaný Moravskou zemskou knihovnou ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze a Městskou knihovnou v Blansku přichází s webovou stránkou Knihovny Ukrajině na https://ukrajina.knihovny.cz, která zprostředkovává knihovníkům, ale i učitelům materiály pro práci s dětmi ukrajinských uprchlíků. Správci webu uvítají i další tipy na zdroje ze strany veřejnosti.

Autor článku: 
Radoslav Pospíchal

Knihovny.cz jsou portálem, který umí vyhledávat vše, co se v českých knihovnách nachází. Nabízí se, aby právě na něm lidé našli i zdroje z online světa, vztahující se  k různým oblastem. V čase prvního uzavření knihoven připravily rozcestník zdrojů dostupných online nebo pravidelně aktualizovaný rozcestník pro rychlou orientaci v knihách pro děti (ctenidetem.knihovny.cz). Aktuálně se Knihovny.cz rozhodly zareagovat na situaci v Evropě v souvislosti s přílivem uprchlíků z Ukrajiny.

Kromě tepla, klidu a připojení na internet knihovny nabízí mnoho dalších kulturních, komunitních i vzdělávacích aktivit, kterých bude jistě přibývat i s ohledem na to, jak se budou v České republice lidé přicházející z Ukrajiny usazovat. Materiálů v ukrajinštině, které by bylo možné pro tyto aktivity využít, není v českých knihovnách ve fyzické podobě mnoho a jejich nákup je nyní velmi složitý.

I proto vznikl tematický projekt Knihovny Ukrajině, který je rozcestníkem online dostupných a volně využitelných materiálů zejména pro děti.

Odkazy na online pohádky, hry, kvízy, omalovánky nebo pro výuku češtiny na něm najdou jak knihovníci, tak i učitelé nebo lidé z neziskových organizací zabývajících se volnočasovými aktivitami.

Nabídka se bude dále rozšiřovat i na základě tipů od veřejnosti, které je možné zasílat Radce Eismannové (radka.eismannova@mlp.cz) do Městské knihovny v Praze. O konkrétních formách spolupráce se redakce nyní domlouvá i s Městskou knihovnou ve Lvově.

www.mzk.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024