pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Logo
© Archiv pořadatele



Divadlo pro mládež z různých úhlů pohledů On-line konference

ČR-PRAHA: Divadlo pro mládež je specifickou disciplínou na pomezí divadla pro děti a pro dospělé. V čem je právě mládež jako divácká skupina výjimečná? Jak ovlivňuje tvůrce v oblasti dramaturgie, režie a scénografie? Co by mladí chtěli na jevištích vidět a zažít? Jak moc divadlo využívají ve výuce střední školy a jaká je pro ně nabídka? Jak přilákat teenagery do divadel a jak s nimi pracovat po představení? Jak daleko máme k osvědčeným a funkčním modelům ze zahraničí?

11.12.2021
10:00
Autor článku: 
Simona Bezoušková

Kdy a kde

On-line konference proběhne 11. prosince 2021 od 10.00 hodin na platformě Zoom. Účast na konferenci je zdarma.

 

Pro koho

Konference je určena profesionálním i amatérským tvůrcům, pedagogům a studentům středních škol, i dramaturgům stagion a kulturních domů.

 

Přihlášky

Přihlásit na konferenci se můžete ZDE

 

Program

10.00 – 10.10

Úvod / moderátorka MgA. Zuzana Vojtíšková, Ph.D.

10.10 – 10.30

Mládež z pohledu psychologa

10.30 – 11.30

Divadlo pro mládež a školství

  • z pohledu pedagogů Gymnázia Zikmunda Wintra Rakovník
  • z pohledu studentů Gymnázia Zikmunda Wintra Rakovník
  • výsledky dotazníkového šetření mezi studenty SŠ / Mgr. Simona Bezoušková
  • divadlo pro mládež a francouzské školství / Mgr. Natálie Preslová, Ph.D.

11.30 – 12.00

Diskuse

12.00 – 12.30

Pauza

12.30 – 14.00

Profesionální divadla pro mládež – specifika tvorby pro mládež, spolupráce se školami

  • Divadlo Drak Hradec Králové / MgA. Tomáš Jarkovský
  • Divadlo Polárka Brno / MgA. Jan Cimr
  • Divadlo NoD Praha a Malé divadlo České Budějovice / MgA. Natálie Preslová a MgA. Janek Lesák
  • Divadlo D21 Praha / MgA. Hana Mathauserová

14.00 – 14.15

Pauza

14.15 – 15.00

Divadlo pro mládež při Ateliéru divadlo a výchova DIFA JAMU Brno

Amatérské divadlo pro mládež – Popelka Rakovník, reflexe dětských skupin / Mgr. Marie Poesová a Mgr. Pavlína Schejbalová

15.00

Závěrečná diskuse

 

Organizátor

Konferenci pořádá NIPOS-ARTAMA ve spolupráci s Kulturním centrem Rakovník a DS Tyl Rakovník jako součást celostátní přehlídky amatérského činoherního divadla pro děti a mládež POPELKA Rakovník. Ta se koná z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury ČR.

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: V Ostravě v těchto dnech pokračuje multižánrový fest1vial, který "propojuje světy filmu, designu, architektury a módy a nabízí tak každému návštěvníkovi prostor pro osobní růst a intelektuální obohacení. Jsme rádi, že jsme tuto významnou kulturní událost s mezinárodním přesahem mohli uspořádat právě v Ostravě. Přijďte se všichni podívat!“, zve ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská.

V nabídce šesti festivalých dnů jsou i výstavy Ronyho Plesla a Dominiky Petrtýlové ve Futureu, které budou přístupny veřejnosti do 5. 5.

Více informací na: www.iffo.cz

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
03.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024