pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Sváteční umění
© Foto: Petr Machan



Atrium na Žižkově představuje Sváteční umění

PRAHA: Galerie Atrium na Žižkově otevřela výstavní projekt Sváteční umění, za kterým stojí umělkyně Eva Jiřička a Mira Gáberová. Projekt vzniká od roku 2018 a v různých podobách trvá dodnes. Hlavním konceptem práce obou autorek je snaha reagovat na české státní svátky a dny volna, které jsou s nimi spojené. Kurátorem výstavy je Fuczik, autorem výstavní architektury Tomáš Moravec. Výstava bude veřejnosti otevřena do konce března a je připraven také vzdělávací doprovodný program pro školy.

od 18.11.2021 do 31.03.2022
Autor článku: 
Kristýna Řeháčková/ika

Autorky zaujímají k jednotlivým svátkům výrazný osobní a umělecký postoj a pro své výstupy volí kombinace nejrůznějších vizuálních postupů. Zajímá je prolnutí společensko-politické události a aktuálního umění i způsob prožívání svátku s odkazem na jeho historický kontext. Jiřička a Gáberová v projektu nacházejí vlastní cesty, jak tyto specifické svátky – dny volna, oslavit.

„Státní svátky jsou v naší společnosti vnímány především jako dny volna. Málokdo si uvědomuje jejich opravdový význam a důvod, proč je oslavujeme. Také podoba "oslav" je diskutabilní. Naším záměrem je hledat a nacházet další způsoby, jak se s těmito významnými svátky – dny volna vypořádat. A využít tak naše "zaměstnání volnem", komentují svůj záměr obě autorky.

Spojujícím prvkem projektu Sváteční umění je spolupráce s nejrůznějšími komunitami (uměleckými, sousedskými apod.), spolky a organizacemi (válečných veteránů, historiků apod.) nebo i s širší veřejností. Výstava v Galerii Atrium na Žižkově poprvé představí ucelený soubor skupinových performancí, video záznamů nebo akcí, které autorky situovaly do veřejného prostoru. Instalace v galerii je koncipována interaktivně, aby do ní mohl návštěvník výstavy sám zasahovat a k jednotlivým tématům – svátkům se vyjadřovat.

„Sváteční umění je v pořadí již třetím výstavním projektem, který vznikl v rámci nové koncepce naší galerie. Ta nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a snaží se je interaktivním způsobem přiblížit všem sociálním i věkovým skupinám,“ doplňuje ředitelka příspěvkové organizace městské části Praha 3 Za Trojku, která provozuje Atrium na Žižkově, Marie Kašparová.

Výstava představí osobní pohled dvou umělkyň na významné české státní svátky, mezi kterými jsou Den Obnovy samostatného českého státu (1. 1.), Velký pátek a Velikonoční pondělí, Svátek práce (1. 5.), Den vítězství (8. 5.), Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. 7.), Den upálení mistra Jan Husa (6. 7.), Den české státnosti (28. 9.), Den vzniku samostatného československého státu (28. 10.), Den boje za svobodu a demokracii (17. 11.), Vánoční svátky (24.26. 12.)

 

Výstavní projekt Sváteční umění 

18. 11. 2021–31. 3. 2022 

st–ne 14:00–19:00 

Atrium na Žižkově

Čajkovského 12, Praha 3 – Žižkov 

 

Vstupné dobrovolné. 

Více na atriumzizkov.cz 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024