neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
BLAženky
© Foto: Barbora Kociánová



Po roční odmlce se na moravskoslezskou scénu vrací Mezinárodní hudební festival MUSICA PURA

BOHUMÍN, OSTRAVA: Sedmý ročník svátku lidové hudby v různých podobách přivítá pěveckou skupinu BLAženky a Ensemble FLAIR, ke kterému se připojí mladí talentovaní hudebníci spojení s Moravskoslezským krajem, ale i věhlasná folklorní kapela Rendošovci z východního Slovenska. Dvoudenní přehlídka virtuózních instrumentálních i pěveckých kreací se koná v úterý 26. října v Bohumíně a ve středu 27. října v Ostravě.

od 26.10.2021 do 27.10.2021
Autor článku: 
Klára Blažková

Po neuskutečněném loňském 6. ročníku se festival poprvé ve své historii vydá i za brány moravskoslezské metropole a zamění divadelní sál Domu kultury města Ostravy za secesní sál hotelu Pod Zeleným dubem v Bohumíně a koncertní studio S1 Českého rozhlasu Ostrava.

Po náročném covidovém období a s ním spojeným výrazným omezením svatebních obřadů a veselí si letošní ročník všímá jedné z nejvýznamnějších událostí lidského života, kterou je svatba. Odpros nevěsty, loučení s kamarádkami, poděkování rodičům, její začepení, ale i svatební veselice: to vše v různých podobách a z různých regionů Karpat přinášejí BLAženky, FLAIR i legendární Rendošovci.

Pod jazykolamovým názvem koncertu „Na veseľu vešelo“ festival začne v Bohumíně, a to v půvabných prostorách koncertního sálu Pod Zeleným dubem. Koncert, pořádaný ve spolupráci s kulturním spolkem Oderberg, moderuje známá televizní i rozhlasová osobnost Moravskoslezského kraje a neméně i bohumínský patriot Lukáš Kania.

O den později se letošní festivaloví interpreti představí v koncertním studiu S1 Českého rozhlasu Ostrava, kde ve spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava zazní druhý a závěrečný dvojkoncert pod názvem „Viva Musica Pura!“ I tento koncert bude v obměněné formě hudební chválou svatebního obřadu, průvodcem večera však tentokrát bude známý folklorní moderátor David Pavlíček. V rámci rozhlasového cyklu „Zpěvem k srdci“ je první část koncertu vysílána živě na vlnách Českého rozhlasu Ostrava, celý koncert rovněž přenáší živě na YouTube Studio107.

Festival se koná za finanční podpory Moravskoslezského kraje, Statutárního města Moravská Ostrava a Přívoz, Města Bohumín a Českého rozhlasu Ostrava.

Více o festivalu i předprodejních místech naleznete na: www.musicapura.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024