neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/zonglobalizace



Cirkus v tramvaji, v divadle i parku. Festival Žonglobalizace oživí novým cirkusem Plzeň

PLZEŇ: Festival nového cirkusu Žonglobalizace se uskuteční ve dnech 4.-10. října v Plzni a nabídne to nejlepší z českého i světového žonglérského umění. Téma již 11. ročníku se zaměří na žonglování a žonglovací techniky, což už od počátku avizuje název samotného festivalu, jde tedy o symbolický „návrat ke kořenům“ dramaturgie festivalu. Žonglování je jednou z nejtěžších cirkusových technik, protože každý výhoz míčku nebo objektu může také znamenat jeho pád. Žonglování jako takové symbolizuje náročnou přípravu, která ve výsledku působí jako lehkost a určitá „snadnost“. Zkusme tedy chytit všechny levitující i padající objekty a nastavit tak opět zrcadlo lidským možnostem!

od 04.10.2021 do 10.10.2021
Autor článku: 
Irena Henzl Velichová

“Po ´osekaném´ posledním ročníku se těšíme na plnohodnotný festival, který nabídne originální představení. Díky spolupráci s PMDP letos vypravíme cirkusovou tramvaj, kde cestující zažijí netradiční jízdu s novým cirkusem. V programu je pak největším lákadlem určitě soubor Cie LPM, který své žonglérské show plné humoru představí v ČR vůbec poprvé,” říká k letošnímu ročníku ředitel festivalu Jiří Misař.“ V covidové pauze jsme navíc připravili nové webové stránky, kde diváci najdou přehledně informace o celém programu a letošních novinkách,”dodává Misař.


Program je letos opravdu pestrý – od představení a odborných vzdělávacích setkání přes workshopy pro laiky i profesionály až po tradiční open air program v Borském parku. 
Dlouhodobou strategií je také zvyšovat dostupnost kulturního vyžití pro širokou veřejnost a popularizovat nový cirkus a dostávat ho tak do širšího povědomí. Původní těžiště programu, které spočívá v open air části programu s workshopy a kratšími vystoupeními je pro veřejnost zdarma. Vstupenky na placenou část programu jsou k dispozici na goout nebo v místě konání akce 30 minut před začátkem.


Sledujte nás na webu i sociálních sítích: www.zonglobalizace.cz,
facebook: @zonglobalizace
instagram @zonglobalizace

Festival personálně zajišťuje a organizuje spolek Žongléros Ansámbl, z.s.


Něco málo o Žongléros Ansámbl
Od založení spolku došlo k výraznému uměleckému i organizačnímu posunu směrem k většímu důrazu na vlastní autorskou uměleckou tvorbu a transformaci festivalu Žonglobalizace z „odpoledne pro děti a rodiče“ k několikadennímu festivalu se zahraničními umělci a originálním programem. Právě vznik festivalu tzv. „odspodu“, který vznikl jako aktivita malé komunity nadšenců si i po 10 letech udržuje přátelskou a otevřenou atmosféru, kterou vítají zahraniční i čeští novocirkusoví profesionálové.

Spolek Žongléros Ansámbl je jediná organizace na území města Plzně a v Plzeňském kraji, která se dlouhodobě věnuje popularizaci nového cirkusu, vytváří vlastní uměleckou činnost a seznamuje veřejnost s tímto specifickým druhem umění otevřenými kurzy, workshopy a dalšími aktivitami. Nový cirkus je specifickým žánrem performativního umění, které kombinuje artistní výkony na hranici fyzických možností a klasickou divadelní naraci. Za 10 let existence spolku se podařilo v Plzni vybudovat centrum nového cirkusu Cirkulárium, jehož dveřmi prošly stovky kurzistů od nejmenších dětí po dospělé a vybudovat umělecký soubor, který spolupracuje s profesionálními choreografy a lektory.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024