sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Pohled do expozice
© Pavel Černý



Rekordní návštěvnost, nebývalý zájem návštěvníků a mediální úspěch – Alšova jihočeská galerie zakončila výstavu Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU: Splněný sen, galerijní událost roku, jedinečná, ucelená a cenná kolekce obrazů. S výstavou Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda, která byla minulý týden zakončena v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou, jsou spojovány mnohé superlativy. Výstava, jejíž realizaci bránilo roční zdržení v důsledku pandemie koronaviru, byla přístupná pro návštěvníky od 1. 5. do 1. 8. 2021. Za tři měsíce navštívilo unikátní výstavní projekt přes 22 000 návštěvníků. Zájem o setkání s velikány ruské avantgardy byl však ještě vyšší. Na mnohé zájemce se kvůli omezením spojeným s COVID-19 bohužel nedostalo.

Autor článku: 
Paulina Skavova

„Zájem o výstavu byl opravdu obrovský, předčil všechna naše očekávání. Konečné číslo návštěvnosti pouze potvrzuje, o jak mimořádný počin se jedná. Alšova jihočeská galerie se díky tomuto projektu zviditelnila nejen na tuzemské, ale i evropské scéně,“ říká ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert. Díla ruské avantgardy ze sbírky Muzea umění v Jekatěrinburgu byla v tak velkém rozsahu a kvalitě v České republice představena vůbec poprvé.

Unikátní obrazy světového umění od Kazimira Maleviče, Alexandra Rodčenka, Vasilije Kandinského a dalších, jejichž pojistná hodnota se pohybovala v řádech miliard korun a které do jižních Čech cestovaly přes pět a půl tisíce kilometrů, přilákaly návštěvníky z celé republiky.

„Na výstavu k nám zavítali odborníci, historici, umělci, výtvarníci, hudebníci i lidé, kteří se normálně o umění nezajímají. Všichni chtěli na vlastní oči vidět ducha doby, historii, která k nám promlouvá skrze tvary a barvy. Mimořádný byl také mediální ohlas,“ doplňuje ředitel galerie.

Recenze a články o výstavě se objevily například v týdeníku Respekt, Reflex, Echo, Forbes, MF Dnes, Lidové noviny a mnoho dalších. Na televizních obrazovkách mohli diváci sledovat reportáže Artmixu, Artzóny a ČTART.

Výstava sice byla v Hluboké nad Vltavou ukončena minulý týden, Alšova jihočeská galerie chce ovšem jedinečný zážitek umožnit i návštěvníkům, kteří se na výstavu nedostali. V nejbližších dnech tak bude možné na webových stránkách galerie navštívit 3D prohlídku celé výstavy. 36 významných děl tak bude možné obdivovat i v pohodlí domova.

AJG nezahálí a již se naplno pustila do přípravy dalších nových výstavních projektů, na které se návštěvníci mohou těšit na přelomu léta a podzimu.

 

Mediakit:

AJG - Výstava ruská avantgarda (matterport.com)

malevič - rodčenko - kandinskij a ruská avantgarda | ze sbírky muzea umění jekatěrinburg | expozice | AJG, Alšova Jihočeská Galerie

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024