pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
Plakát festivalu
© Zdroj: www.oldstars.cz



OLDstars on the ROUD 2021

ROUDNICE NAD LABEM: O víkendu 9. – 11. 7. 2021 proběhne v prostorách augustiniánského kláštera a jeho okolí v Roudnici nad Labem osmý ročník benefičního festivalu studentského divadla OLDstars on the ROUD. Výtěžek z něj je tradičně věnován na rozvoj a opravy kláštera - v minulých letech se dary využily pro vznik Klášterního klubu či Ekocentra Zvonice. Diváci budou mít možnost zhlédnout skoro tři desítky inscenací ze stálého repertoáru OLDstars a jejich hostů, a to včetně titulů připravovaných přímo pro tento ročník festivalu.

od 09.07.2021 do 11.07.2021
Autor článku: 
Klára Vaňkátová

Festival proběhne za dodržení všech hygienických standardů a vládních opatření. Velká část programu je plánována pod širým nebem nebo v online verzi, interiérové prostory s limitovanou kapacitou budou pravidelně dezinfikovány. Dezinfekce bude s respirátory rovněž k dispozici divákům, kteří budou mít dostatek místa pro dodržování doporučených rozestupů.

Jako každý rok festival divákům nabídne inscenace z repertoáru studentské umělecké skupiny OLDstars a jejích hostů. Pod vedením lektorů Hereckého studia Zuzany Horákové, Jana Horáka a Tomáše Staňka či Daniely Von Vorst pravidelně vznikají nové projekty. Letošní program je zaměřen na premiéry poslední sezóny, které se stihly v rámci karantény připravit. Těšit se v Roudnici můžete na inscenaci hry Petera Handkeho Spílání publiku, Sóska Sultkrumpli oblíbeného maďarského autora Zoltána Egressyho, Tři verze života Yasminy Rezy, Eugenea Ionesca a jeho Plešatou zpěvačku - představitele absurdního dramatu, Jednu vyber Neila Labuteho, Vladimír Matjaža Župančiće, UBU na motivy Krále Ubu od Alfreda Jarryho.

Z repríz mohou diváci očekávat úspěšnou komedii Portugálie Zoltána Egressyho, Holubi Davida Gieselmann, Kroniku ohlášené smrti Gabriela Garcíi Márqueze, Problém Zuzy Ferenczové nebo Jess a Joe v režii Emmy Žežulové. „Nihilistické studio“ OLDstars pak znovu uvede autorskou inscenaci Oskara Bábka Odnáším si vzpomínku aneb vy jste dobrej. O. Bábek pro letošní ročník připravil autorské čtení ve světové premiéře textu Konec léta ve Fryštátu. Mladá režisérka Emma Žežulová připravuje ve spolupráci s Anastázii Landovou openair adaptaci Máchova Máje. Z řad členů skupiny OLDstars se představí jako režisér Prokop Košař s inscenací Anna 11. března Palomy Pedrero a Jan Šípal s projektem Vzleklí psi.

V reakci na předpokládaná opatření připravujeme i blok online představení, které si diváci pustí ze svých mobilních přístrojů v areálu klášterní zahrady. Online nabídneme projekty Komora, Bílá nemoc 2.1, Virus Fuga, nebo pohádkové čtení do sluchátek O princi Čekankovi. V Kině Sokol, které letos rozšíří festivalové lokace, pak uvedeme záznam inscenace Rečičky.

Účastníky festivalu potěší také inscenace absolventů OLDstars z řad profesionálních divadelníků. Matyáš Řezníček jako režisér pro bytové divadlo v Košické nastudoval další test – Plíce Duncana Macmillana (s absolventy oboru herectví na pražské DAMU a brněnské JAMU Petrem Jeřábkem a Eliškou Vocelovou). V premiéře uvedeme hru Joe Penhalla Láska a porozumění v podání Karolíny Vaňkové, Samuela Tomana a Tomáše Weissera ve scénografii Jakuba Cibuly.

„Letošní ročník festivalu se nese v duchu „Věřte nevěřte“, jelikož současná doba je nevyzpytatelná a zároveň jsme se inspirovali diváky oblíbeným večerem pod stejným názvem, který nebude v letošním programu chybět,“ říká koordinátorka festivalu Elisa Speváková. S heslem bude ladit i kolekce dárkových předmětů, které budou na festivalu k zakoupení. Autorkou návrhů vizuálu kolekce je grafička festivalu Veronika Homolová, dlouholetá spolupracovnice OLDstars.

Do Roudnice jako hosté na festival zavítají opakovaně divadelní uskupení Vanabí Litoměřice s inscenací Kočka a kanárek. Pro nejmladší diváky nabídneme pohádky před cukrárnou Dortletka. Dalším hostem festivalu bude soubor Divadlo AndMar s inscenací Isabel. Spolek Nefiltr přijede s psychologickým dramatem Zdravotní vycházka. Připraveny budou tradiční prohlídky gotického kláštera.

K dispozici divákům bude (pokud to hygienická opatření umožní) zahradní bar The real Johnny servis, přes den pak chuťové buňky potěší pochoutky z roudnické cukrárny Dortletka, pivovaru Židovice nebo občerstvení pod značkou Kaiser Franz a nabídka dobré kávy z kavárny Kryštof a další. Během festivalu bude v areálu zajištěna pitná voda, sprcha a toalety, místo pro nocleh poskytne stanové městečko přímo v zahradě kláštera.

V rámci OFF-programu diváci i herci budou moci v dopoledních hodinách procvičit své tělo v rámci festivalových rozcviček, vyslechnout přednášku na téma Sérioví vrazi či zajít na architektonickou procházku po Roudnici.

OLDstars každý rok věnují výtěžek z festivalového vstupného klášteru. Klášter tak doposud získal na své projekty a opravy přes 250 000,-Kč, a kromě klášterního klubu tak mohlo být založeno například i Ekocentrum Zvonice.

OLDstars on the ROUD nejsou jediným projektem v historii zhruba stočlenné umělecké skupiny. OLDstars mají za sebou mnoho ročníků různých divadelních festivalů, několik turné po českých hradech a zámcích, navíc se pravidelně účastní studentských divadelních přehlídek, jako je například turnovský Modrý Kocour nebo Openair festival v Hradci Králové. Svou účastí se tradičně podílí také na Noci divadel či festivalu Žižkovská noc. Každoročně na podzim pořádají Festival studentských divadel v Celetné. V Praze provozují dva komorní divadelní prostory – vršovický sklepní HarOLD a bytové divadlo H2O v nedaleké Košické ulici. Za osmnáct let své existence uvedli přes 200 studentských inscenací.

Festival OLDstars on the ROUD 2021 byl podpořen Ministerstvem kultury – Státní fond kultury. Osmý ročník proběhne pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Ing. Jana Schillera a rektorky Akademie múzických umění PhDr. Ingeborg Radok Žádné. Partnery festivalu jsou Kino Sokol a Cukrárna Dortletka. Stálými mediálními partnery umělecké skupiny OLDstars jsou servery i-divadlo.cz a scena.cz. Děkujeme také SOŠ a SOU a Gymnáziu v Roudnici nad Labem a jejím ředitelům Ing. Richardu Červenému a Mgr. Petru Dobešovi za pomoc a podporu při organizaci festivalu.

I přes všechna bezpečnostní a hygienická opatření se festival OLDstars on the ROUD snaží dopřát divákovi co nejlepší kulturní zážitek a po měsících izolace se opět nadechnout. Bezpečnost herců a diváků je pro nás na prvním místě. Vstupenky jsou dostupné v síti GoOut.cz.

Více informací:
www.oldstarsontheroud.cz
www.facebook.com/OLDstarsontheROUD/
www.facebook.com/skupinaOLDstars/

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024