pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Hraničář - Ústí nad Labem
© Foto: Tomáš Lumpe



Kreativci se spojují, aby měnili Ústecký kraj

ÚSTÍ NAD LABEM: Stejně jako průmyslové Porúří, Hamburg nebo sever Anglie by i Ústecký kraj měli měnit umělci a byznys spojený s kreativitou. To je plán ústeckého Inovačního centra, CzechInvestu, spolku Hraničář, náměstka hejtmana Jiřího Řeháka a mnoha partnerů z celého kraje, kteří se spojili, aby do tzv. spravedlivé transformace uhelného kraje zapojili kulturní a kreativní odvětví.

Autor článku: 
Spojenci pro kraj

"V minulém týdnu jsme navštívili mnoho kulturních spolků i tvůrčích firem od Varnsdorfu po Kadaň. Pro náš kraj je velkou nadějí, že tolik talentovaných a tvůrčích lidí je připraveno měnit svůj kraj k lepšímu. Kultura a tvůrčí odvětví od uměleckých řemesel až po film a tvorbu her mají nejen silný ekonomický potenciál, ale dokážou zlepšit tvář kraje, probouzet společenský život nebo zpomalit odliv mladých lidí," uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák, do jehož gesce spadá kultura a cestovní ruch.

V Ústeckém kraji by měla za pomoci evropských peněz vzniknout síť tvůrčích spotů, které poskytnou zázemí a poradenství podnikatelům v tvůrčích odvětvích a propojí rozvoj regionu s místními talenty. Středem kreativní sítě bude ústecký Veřejný sál Hraničář.

"V zapojení umělců a kreativců do regionálního rozvoje jsme 30 let pozadu za vyspělou Evropou, kde už dávno pochopili, že žádná úspěšná změna se neobejde bez kreativity. Na druhou stranu díky tomu zpoždění můžeme za zahraničí čerpat inspiraci a vyvarujeme se chyb, které za nás už udělal někdo jiný. Přeměnu kraje si tak budeme moci pořádně užít, může a má to být zábavný proces," vysvětlil ředitel Veřejného sálu Hraničář Aleš Loziak.

"Dohodli jsme se, že důkladně zmapujeme kulturní a kreativní odvětví v kraji a že brzy spustíme web pro společnou komunikaci všech, kdo se budou chtít zapojit. Čekají nás důkladné plánování a diskuze stovek lidí z kreativních odvětví napříč krajem, abychom se začátkem roku 2023 spustili projekt, který bude ukázkovým příkladem dokazujícím, že investice do lidí a místních talentů má obrovský transformační potenciál," řekla Lucie Podrápská, zástupkyně ředitele Inovačního centra Ústeckého kraje.

"CzechInvest se kreativním odvětvím systematicky věnuje, a to také proto, že je to z pohledu tvorby HDP a schopnosti reagovat na změny trhu velmi progresivní a rychle rostoucí sektor. Kreativita je základní složkou ekonomiky budoucnosti a Ústecký kraj by na to měl být připraven," vysvětlila Alena Hájková, ředitelka ústecké regionální kanceláře vládní agentury CzechInvest. "Ostatně systematická podpora kreativních odvětví je v posledních letech velké téma i pro ministerstva kultury a průmyslu a vláda by měla brzy schválit strategii rozvoje kulturních a kreativních odvětví," dodala Hájková.

https://spojenciprokraj.cz/

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024