pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Banner
© Zdroj: www.zlinfest.cz



61. Zlín Film Festival – díl 1.

ZLÍN: Skvělé filmy, besedy a rozhovory k atraktivním filmovým tématům i k 85. výročí zlínských filmových ateliérů, tvůrčí workshopy a program pro profesionály – to vše budou mít možnost sledovat diváci online na webu Zlín Film Festivalu během jeho jarní části. Organizátoři však pozvou i k virtuální prohlídce festivalových zón, na festivalové výstavy nebo do autokina. Zlín Film Festival – díl 1. se uskuteční od 28. května do 1. června, na podzim by se potom měl konat i v tradičním formátu od 9. do 15. září 2021. Tématem obou částí je „Literatura ve filmu.“

od 28.05.2021 do 01.06.2021
Autor článku: 
Kateřina Martykánová/ika

Po komplikovaném 60. ročníku nyní čeká největší a nejstarší filmový festival svého druhu na světě další premiéra. Zlín Film Festival – část 1. se totiž uskuteční téměř kompletně v online prostoru. „Jak je našim zvykem, nabídneme divákům opět bohatý a atraktivní program, ze kterého si vyberou opravdu všichni,“ ujišťuje výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová a vysvětluje, jakým způsobem bude možné festival sledovat. „V době konání festivalu stačí přijít na náš web a vybrat si některou z 10 sekcí filmového nebo doprovodného programu. Vstoupit do nich bude možné od pátku 28. května, ale už nyní je možné se s obsahem programu seznámit, aby třeba divákům něco zajímavého neuteklo.“ Upozorňuje také, že některé projekce a pořady budou mít svoji premiéru v konkrétní časy, jiné naopak budou k dispozici v průběhu celého festivalu.

Pro pořady vysílané v reálném čase vybudovali organizátoři speciální studio v sídle Zlín Film Festivalu na Filmových ateliérech. Tam zamíří nejen hosté k interaktivním besedám a rozhovorům, ale také se zde v pátek 28. května v 10 hodin uskuteční slavnostní zahájení festivalu v rámci komponovaného audiovizuálního pořadu plného povídaní se zajímavými osobnostmi.  „Těšíme se, že v našem festivalovém studiu přivítáme během celého dne spoustu atraktivních hostů, s nimiž se vydáme po zlínské filmařské stopě, a to nejen do minulosti, ale také do současnosti,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura. Talk show připravili organizátoři jako dárek všem příznivcům zlínského filmového areálu k 85. výročí jeho založení firmou Baťa. „Zlín Film Festival jako projekt vzniklý ve zlínském filmovém studiu před 60 lety o odkaz zdejších filmařů dlouhodobě a systematicky pečuje. Vedle výroby audiovizuálního programu Zlínský film žije, který 61. ročník festivalu v přímém přenosu zahajuje, například letos vydá už pátý díl pentalogie Zlínská stodola,“ doplnil Čestmír Vančura.

Nově zařadili organizátoři do programu na festivalový víkend také projekce v autokině.Po loňském úspěchu nabídneme tentokrát divákům hned tři filmová představení. Půjde o trháky Le Mans ´66, Bohemian Rhapsody a novou českou komedii Bábovky podle úspěšné knižní předlohy Radky Třeštíkové,“ pozvala do autokina umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala, že projekce začínají od 21.30 hodin na parkovišti u ZOO Lešná. Součástí doprovodného programu bude virtuální galerie na náměstí Míru a také výstavy ve Zlatém jablku – expozice 24. Salonu filmových klapek a výtvarná díla zrakově postižených dětí a mládeže z Mezinárodní výtvarné soutěže Radost tvořit.

Prodej vstupenek na vybrané online projekce a pořady včetně vstupenek do autokina bude zahájen 24. května na webu zlinfest.cz.

Podzimní část 61. Zlín Film Festivalu by se měla uskutečnit od 9. do 15. září v obvyklém formátu, tedy s klasickými projekcemi soutěžních i dalších filmů a doprovodným programem korespondujícím s nosným tématem letošního ročníku, kterým je „Literatura ve filmu“.

Zlín Film Festival – Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarší a v současnosti největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jeho prestiž se rok od roku zvyšuje nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Svědčí o tom i celá řada pozvání a účastí zástupců ZFF do porot mezinárodních festivalů v Rusku, Lotyšsku, Německu, Polsku, Řecku, Indii a dalších zemí světa a velký zájem o filmovou dramaturgii festivalu.

Významného ocenění se festivalu dostalo v závěru roku 2019 v japonském Tokiu na KINEKO International Children´s Film Festivalu, kde získal cenu KINEKO HONORARY AWARD za přínos kinematografii pro děti a mládež.

Posláním festivalu je prezentace celosvětové filmové tvorby pro děti a mládež, její zpřístupnění dětskému divákovi a rovněž vytvoření kvalitní alternativy k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Důležitým aspektem festivalu je mladé diváky prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat jejich povědomí o okolním světě, rozvíjet estetické, sociální a morální cítění. Cílem odborného programu je systematicky přispívat k rozvoji české kinematografie pro děti a mládež. Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST, s.r.o.

Více na www.zlinfest.cz

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024