pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Hmyzí domek
© Zdroj: facebooková skupina Hmyz je fajnovy



Ostrava bude mít osm originálních hmyzích kolekcí

OSTRAVA: Odborná porota soutěže na Ostravský hmyzí mobiliář vybrala 22. dubna na svém setkání celkem 8 vítězných návrhů na hmyzí domky, které postupně během letošního roku vzniknou na osmi místech Ostravy (centrum, Poruba, Přívoz, Hrabůvka).  Veřejnost se může těšit také na speciální dílny s umělci, na kterých si bude moci vyrobit a bezplatně odnést originální hmyzí domek na balkon či zahradu. Aktuality k projektu včetně termínů dílen a podrobností k umístění hmyzích domků budeme zveřejňovat postupně na webu klubu Fiducia a na facebookové stránce Hmyz je fajnovy.

Autor článku: 
TZ/jal

Komentář k jednání poroty včetně výsledků soutěže a vizualizací soutěžních návrhů najdete ve Zprávě k soutěži, můžete také zhlédnout video z jednání poroty, kde její členové komentují výsledky soutěže. 

Soutěž vypsal spolek Fiducia v březnu 2021 a byl určen pro umělce působící v Ostravě. Celkem se přihlásilo 13 autorů se 17 soutěžními návrhy. S autory vybraných návrhů se postupně sejde přípravný tým ve složení: Ilona Rozehnalová za spolek Fiducia, sochař Jaroslav Koléšek a biolog Petr Kočárek s tím, že se dořeší detaily finální podoby, umístění a funkčnosti hmyzích domků, včetně řešení a umístění hnízda malých domků a dohody ohledně přípravy malých domků pro dílnu pro veřejnost. Porota se rozhodla vybrat následující soutěžní návrhy:

 

a. Petr Szyroki – „Svatý Ambrož“

b. Marie Seibertová – „Městská hmyzí aglomerace

c. Seibertová – „Ostrava!!!

d. Josef Kukučka – „Vajíčko

e. Jiří Markevič – „Beatles

f. Gabriela Maňáková – „Sbírka brouků“

g. Bedřich Mrkva – „Loď“

h. Lukáš Dvorský – „Kolektivní dům

Náhradník: (V případě, že by některý z vybraných návrhů nebyl realizován, porota zvolila náhradníka.) Sebastian Podolewski – „Kukačka

 

Projekt Hmyz je fajnovy!!! aneb Ostravský hmyzí mobiliář je realizován spolkem Fiducia a financován dotací Statutárního města Ostrava v rámci dotačního programu fajnOVY prostor částkou 500 000 Kč.  

Za tuto částku bude vytvořeno 8 velkých hmyzích domků, 8 hnízd malých hmyzích domků a cca 500 malých hmyzích domků pro veřejnost.

Projekt realizuje spolek Fiducia ve spolupráci s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu, Ostravskou univerzitou v Ostravě a Slezskou univerzitou v Opavě.

 

Více o projektu najdete na webu klubu Fiducia nebo na facebookové skupině Hmyz je fajnovy. 



 

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024