pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Konference občanské projekty - Pěstuj prostor
© Foto: Gabriela Homolová



Pěstuj prostor vyhlašuje nový asistenční program a semináře pro veřejnou správu, aktivní občany i organizace

PLZEŇ: Plzeňský spolek Pěstuj prostor, z. s., vyhlašuje nový ročník asistenčního programu a odborných seminářů pro veřejnou správu, aktivní občany i organizace, které ocení pomoc s kvalitním rozvojem veřejných prostranství a zajímá je optimální nastavení projektů nebo témata jako kvalitní komunikace, participace, evaluace, architektonické soutěže či koncepční dokumenty.

Autor článku: 
Silvie Hašlová

Veřejná správa, aktivní občané i organizace mohou vybírat z nabídky dvou na sobě nezávislých možností, a mohou zvolit i obě dvě z nich:

DVOUDENNÍ SEMINÁŘ

První možností je dvoudenní seminář na téma z oblasti veřejných prostranství, a to pro všechny aktéry ve veřejném prostoru, tedy veřejnou správu, neziskové a další organizace i jednotlivce. Přihlášky je možné zasílat průběžně, do vyčerpání limitu grantové podpory na rok 2021. Hodnota semináře je 18 000 Kč, u dotovaných seminářů zájemci hradí 7 000 Kč. Více informací najdete zde, přihlášku zde.

 

ASISTENČNÍ PROGRAM

Druhou možností je systémová pomoc s tvorbou veřejných prostranství, která může dle potřeby konkrétního žadatele zahrnovat přípravu koncepčních dokumentů, nastavení konkrétního projektu či zlepšení komunikace a participace. Tato možnost je určená městům, obcím, městským částem a obvodům. Přihlašovat se do tohoto programu je možné do 12. května 2021. Hodnota programu je 50 000 Kč, v případě dotovaného programu je hrazeno ze strany účastníka 20 000 Kč. Více informací zde, přihlášku najdete zde.

 

V loňském roce plzeňský spolek Pěstuj prostor v rámci asistenčního programu pomohl například obci Kořen s koncepčnějším rozvojem veřejných prostranství, Klášteru Hradiště nad Jizerou s připome­nutím historické paměti i s plánem údržby a dalšího rozvoje centra, Městskému obvodu Plzeň 2 – Slovany s inovací přístupu k rozvoji sídlištních veřejných prostranství nebo městu Rakovník se zlepšením komunikační a participační strategie. Na seminář si Pěstuj prostor pozval Skautský institut, Městský obvod Ostrava Poruba nebo neziskové organizace v Olomouci.

„Chceme pomoci městům, obcím, jednotlivcům i organizacím najít odvahu opustit zavedená schémata a vyzkoušet nové cesty inspirované současnými poznatky a inovativními přístupy. Víme, že první krok je často velmi obtížný nebo se na něj nedostávají potřebné finance – proto jsme za pomoci Ministerstva kultury České republiky připravili tento podpůrný program,“ uvedli jeho autoři, architekt Marek Sivák a krajinářská architektka Karla Kupilíková. Na programu s nimi spolupracuje také sociolog Petr Matoušek a další odborníci.

 

http://pestujprostor.plzne.cz
www.facebook.com/pestujprostor

 

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024