pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
Přední strana obálky knihy
© Zdroj: ČT



Alenka v říši GIFů natáčená i ve Zlíně učí, jak se neztratit v králičí noře internetu. Teď i jako kniha

ZLÍNSKÝ KRAJ, ČR: Více než 50 % dětí je aktivní na sociálních sítích i ve věku, kdy by účty ještě správně mít neměly. Nemá cenu je od online světa zrazovat, ale poskytnout vhodné informace a dát jim návod, jak se na internetu neztratit. Po úspěšném televizním seriálu režisérky Karoliny Zalabákové, který se natáčel také ve Zlíně a Zlínském kraji, vychází projekt Alenka v říši GIFů i v knižní podobě.

Autor článku: 
Edita Růžičková

Kniha dětem zábavným způsobem vysvětluje, jak se na sítích zorientovat, a chovat se tu bezpečně, poznat skrytou reklamu nebo nenaletět dezinformacím.
Knihu vydává Edice České televize ve spolupráci s autory seriálu: texty napsala Sára Valnohová, ilustroval Erik Berta, na celkové koncepci se podílelo studio Cinebonbon a režisérka seriálové předlohy Karolina Zalabáková.


Anotace knihy

Hlavní hrdinka Alenka se svým kamarádem Oskarem a digitálním asistentem iKrálíkem tráví, stejně jako jejich vrstevníci, spoustu času online. Díky svým zážitkům čtenářům mimo jiné poradí jak se stát influencerem, ale také proč jsou fake news nabezpečné, co o nás sítě a vyhledavače všechno ví nebo jak bojovat s kyberšikanou. Nechybí tipy na skvělá selfíčka a “vyladěný” profil, na druhou stranu se například díky Oskarovi dozvíme, kdy už je hraní online her závislost, a ne pouhá zábava. Hrdinové knihy svým čtenářům radí, jak si užít digitální svět a kde jsou jeho hranice - a jak s tím souvisí i kvalitně strávený čas mimo sítě a internet.

Kniha vede se svými čtenáři dialog, respektuje jejich individualitu a není infantilní. Zároveň reflektuje fakt, že digitální technologie a internet je prostředí, které generuje otázky a situace, se kterými se děti často nemohou (a nechtějí) obrátit na své rodiče. Snaží se překlenout tento generační rozdíl a ukázat, že oba světy si mají navzájem co nabídnout. To vše s humorem a nadhledem, který je pro dialog nezbytný.

Autoři kladli důraz na atraktivní vizuální i textovou podobu knihy, která kombinuje klasické knižní postupy s komiksovými ilustracemi. Zároveň slouží i jako sešit, do kterého si čtenáři mohou psát poznámky a plnit nejrůznější úkoly, čímž je zve k hravé interakci.

Alenka v říši GIFů je ve své knižní podobě dalším důležitým dílem v rámci celkového projektu, který oslovil děti nejen vysíláním České televize (iKrálíka namluvil populární herec Kryštof Hádek), ale také prostřednictvím sociálních sítí, kterými se hrdinové na internetu autenticky prezentují.

 

O autorech

Sára Valnohová je scenáristka a copywriterka. Alenka v řiši GIFů je její svěží knižní prvotinou, ve které zúročila své znalosti z online prostředí a televizní tvorby pro děti.
Erik Berta je talentovaný animátor a výtvarník žijící střídavě v Utrechtu a v Praze, který projektu vtiskl jedinečný rukopis a vytříbený vizuální styl. Oba dlouhodobě spolupracují se studiem Cinebonbon, které se v posledních letech zaměřuje na televizní a filmovou tvorbu pro mladé publikum.

O televizním seriálu

Ve 13dílném seriálu premiérovaném na ČT :D a ivysilani.cz prozkoumávají Alenka (Yvona Stolařová), Oskar (Vojtěch Franců) a digitální iKrálík (Kryštof Hádek) svět online možností, sociálních sítí a digitálních technologií. Dozvídají se praktické informace i širší kontext. A to i od slavných youtuberů a influencerů, stejně jako od renomovaných odborníků. Na internetu často není správné jen jedno řešení, důležité je o věcech umět přemýšlet a místo biflování používat kritické myšlení. Což je i hlavní poselství seriálu, který se chystá na druhou sérii. Seriál se natáčel mimo jiné i ve Zlíně a Zlínském kraji, díky čemuž jsou lokace viditelné v knize.

www.zlin-film.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024