pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Titulní strana časopisu
© Jiří Machálek



Lednový Malovaný kraj

ČR: Díky titulní straně obálky se záběrem z horňácké Nové Lhoty si alespoň takto lze připomenout atmosféru fašanků, které se letos bohužel konat nemohou. Zadní stranu obálky redakce vyhradila pro kapli Nejsvětější Trojice v Moravanech.

Autor článku: 
TZ/jal

Z obsahu časopisu lze upozornit na článek o vojenském polním letišti ve Vnorovech, které tam existovalo před 2. světovou válkou. Vzpomenuta je i historie Pivečkovy obuvnické firmy ve Slavičíně, považované za „Baťu v malém“. Dosud neznámý tragický příběh rodiny Sedlačíkovy z kopaničářské osady Bošáčky přenese čtenáře do let nacistické okupace. Zájemce se dozví též o důvodech zániku pomníku pruských vojáků v Hodoníně. Pomyslně pak může zavítat k tzv. Koryčanské kapli, osaměle stojící v pohoří Chřiby. Nechybí ani výzva k záchraně vojenských pietních míst rozesetých po celé jihovýchodní Moravě. Celou dvoustranu vyplňuje rozhovor s hodonínskou rodačkou, herečkou Petrou Hřebíčkovou. A dostalo se též na legendární CM Burčáci či na zamyšlení nad aktuálně prosazovaným názvem Moravské Toskánsko, jímž by někteří rádi nahradili tradiční pojmenování Kyjovsko a Hanácké Slovácko. Samozřejmě to není vše, v aktuálním vydání dvouměsíčníku je zajímavých článků a informačních textů okolo čtyřiceti!

Malovaný kraj je celobarevný, má 32 stran a koupit se dá v některých novinových stáncích a knihkupectvích nebo objednat přímo na adrese redakce Malovaného kraje, 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav, tel.: 602 575 463, 724 965 609, e-mail: malovanykraj@seznam.cz.

Více se o obsahu periodika a jeho zaměření dozvíte na webových stránkách www.malovanykraj.cz

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Všichni určitě sledujete nepříznivou meteorologickou situaci, která je příčinou rušení a přesunu mnoha akcí. I my jako organizátoři akce Spray ´n´ chill, která měla proběhnout na mostu U Soutoku, jsme museli významně zasáhnout do programu. Vzhledem k programu a možnostem našich hostů jsme se rozhodli zítřejší večerní program zachovat a drobně rozšířit.

Program u mostu se pro tento týden ruší. Venkovní část akce chceme přesunout na pokud možno co nejbližší termín.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

OSTRAVA: Dovolujeme si vám oznámit, že kvůli očekávaným až extrémním srážkám a silnému větru jsme nuceni přesunout letošní Festival dřeva, Den v lese v Bělském lese v Ostravě ze soboty 14. 9. 2024 na sobotu 28. 9. 2024. Program i čas konání akce, zůstávají beze změny, viz níže.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.09.2024

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024