pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Ilustrační foto
© Zdroj: www.kreativnivouchery.cz



Ode dneška se mohou firmy z jižní Moravy hlásit o kreativní vouchery. Město Brno jim dá 4,5 milionu korun

BRNO: Propagační video, nové webové stránky nebo lepší design produktu – i na to mohou firmy získat peníze z programu Kreativní vouchery Brno. Ten vyhlašuje město Brno společně s kreativním hubem KUMST, který provozuje inovační agentura JIC. Jihomoravské firmy se o vouchery mohou hlásit od dnešního dne až do 29. ledna na webu www.kreativnivouchery.cz. Vybírat mohou mezi 154 kreativci, kteří se na podzim zaregistrovali do Kreativní galerie. Na spolupráci s nimi mohou získat až sto tisíc korun. Celkem na program vyhradilo město čtyři a půl milionu korun.

Autor článku: 
Martin Gillár

Programem Kreativních voucherů podporuje město Brno společně s JICem a jeho kreativním hubem KUMST spolupráci podnikatelů, kteří chtějí inovovat své produkty a služby a potřebují k tomu služby fotografů, grafiků, designérů nebo jiných kreativců. Od letošního roku mohou o vouchery nově žádat i firmy, které svou činností nespadají do takzvaných prioritních oblastí inovační strategie Jihomoravského kraje. „Prostřednictvím voucherů chceme podpořit hlavně kvalitní firmy s vlastním produktem nebo službou, které mají šanci uspět i na mezinárodním trhu,“ vysvětluje expertka na kreativní průmysly Zdeňka Kujová, která má v JICu na starosti vedení kreativního hubu KUMST. „Prostřednictvím programu letos podpoříme čtyřicet až padesát projektů,“ doplňuje Kujová. O úspěšných firmách pak rozhodne dubnový los. Na realizaci spolupráce budou mít firmy čas přibližně do konce října 2021.

Díky voucheru může vzniknout třeba propagační video

Spolupráci s kreativcem v rámci minulého ročníku programu má za sebou například firma AB-tex pletárna. Ta potřebovala připravit video, které by jednoduše vysvětlovalo, čemu se firma věnuje. Proto se spojila s kreativci Motionhouse, kteří pro ni vyrobili animované video. „Výsledné video předčilo naše očekávání, jeho zpracování je naprosto perfektní. Dojalo mě, jak dokonale vystihuje firmu jako celek,” chválí si výstup spolupráce s firmou Motionhouse Eva Jurčíková z AB-tex pletárna. Animátor Ivan Floreš k tomu za Motionhouse dodává: „Animace má svoje specifika, která můžou být výhodou. Kromě toho, že je srozumitelná, umí popírat fyzikální zákony, a vymyslet se tak dá úplně cokoliv.“ Díky atraktivnímu zpracování a formě tak může firma oslovit prostřednictvím sociálních sítí i konkrétní nové zákazníky – v případě pletárny třeba rodiče, kteří šijí svým dětem oblečení a o možnosti koupit látku původem z Brna doposud neměli ponětí.

Kreativní vouchery mají pozitivní dopady

Jedním z cílů kreativních voucherů je ukázat, že spolupráce s kreativci může podnikání výrazně nastartovat. „Průzkum mezi podpořenými firmami ukázal, že firmám spolupráce s kreativci výrazně pomohla s oslovením nových typů klientů i se zvýšením tržeb. Pro drtivou většinu z nich jsou služby kreativců přínosem a pozitivní dopady spolupráce vidí již po jednom roce od zahájení spolupráce,“ říká Zdeňka Kujová za kreativní hub KUMST, který od podzimu loňského roku funguje v pilotním režimu. „KUMST nabízí podobné typy služeb jako samotný JIC, pod který patříme – tedy konzultace, prostory, propojování nebo akce. Rozdíl je v tom, že je zaměřen na profesionály z kreativních průmyslů, které mají svá specifika,“ vysvětluje Zdeňka Kujová.

Kreativní vouchery nabídla moravská metropole jako první město v Česku v roce 2016 a inspirovala tím i další města a kraje. O celonárodním programu vážně uvažuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu. V předchozích ročnících se zapojilo přes 600 malých nebo středních firem z jižní Moravy. Poukaz získalo 228 z nich. „Firmám dáváme možnost si za zlomek celkových nákladů vyzkoušet spolupráci s kreativními průmysly a vidíme zatím dobré výsledky. Většina spolupráce se v rámci kreativních voucherů totiž natolik osvědčí, že firmy chtějí s kreativními odborníky spolupracovat i nadále již bez podpory,“ vysvětluje primátorka města Brna Markéta Vaňková. Doplňuje ji náměstek Tomáš Koláčný: „Podpora podnikání a konkurenceschopnosti místních firem je jednou z důležitých priorit města Brna, stejně jako podpora rozvoje kreativních odvětví v regionu. Kreativní vouchery jsou osvědčeným nástrojem, který propojuje kreativní odvětví s ostatními obory regionálního podnikání a pomáhá místním firmám k lepší prezentaci produktů a služeb.“

 

Další informace na www.kreativnivouchery.cz

 

Kreativní vouchery Brno

Kreativní vouchery Brno nabízí jednorázovou finanční podporu pro firmy z Jihomoravského kraje. Mohou ji využít na spolupráci se zkušenými profesionály z kreativní galerie. Voucher pokrývá 75 % ceny zakázky, a to až do výše 100 000 Kč. Firmy zaplatí celou zakázku a JIC jim pak voucher zpětně proplatí. Minimální celková hodnota zakázky je 50 000 Kč bez DPH. Kreativní vouchery jsou inspirované úspěšným konceptem podpory z Manchesteru a Salzburgu. www.kreativnivouchery.cz

KUMST

Kreativní hub KUMST podporuje systematický rozvoj kreativních a kulturních průmyslů v Brně a Jihomoravském kraji. Kreativním profesionálům nabízí pracovní prostory a zázemí, konzultační podporu pro podnikání v kreativních odvětvích i platformu pro setkávání, vzdělávání i sdílení zkušeností. Sídlí v budově bývalé akademické menzy Německé vysoké školy technické v Brně na ulici Údolní 19. Za jeho vznikem stojí s podporou města Brna inovační agentura JIC, která od roku 2003 podporuje lidi v rozvoji jejich podnikání. www.kumstbrno.cz

JIC, podnikání dává smysl

JIC pomáhá lidem rozvíjet jejich podnikání, které může měnit svět k lepšímu. Jeho vizí je otevřený inovační ekosystém, který je domovem globálně úspěšných podnikatelů a inspiruje svět. JIC provází, podporuje a věří, že pouze lidé, kterým jejich práce a podnikání dává smysl, mohou být úspěšní a zároveň mít radost ze života. Každý rok podpoří prostřednictvím konzultačních služeb více než stovku firem. www.jic.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024