pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
"při betlémské salaši se zatím podřimuje..."
© Zdroj: https://www.facebook.com/loutkyvnemocnici



Loutky v nemocnici slaví před Vánocemi knihou Můžeme dál? A dvěma premiérami!

ČR: Patnáct let klepou členové souboru Loutky v nemocnici na dveře pokojů v nemocnicích, léčebnách a hospicech, aby dětem i seniorům nabídli výlet do světa fantazie, příběhy, slova a úsměvy, které jim pomohou snášet bolest, samotu i odloučení od blízkých. Můžeme dál? Tak zní otázka otevírající loutkařům, hercům a muzikantům dveře pokojů a také se stala titulem knihy, již na oslavu svých patnáctin soubor Loutky v nemocnici vydává.

18.12.2020
Autor článku: 
Marka Míková a Jakub Matějka

Je to malá knížka plná silných příběhů, které členové souboru posbírali cestou za dětmi i dříve narozenými. „Písniček a loutkových představení či improvizací, které jsme za tu dobu přinesli hospitalizovaným dětem i dříve narozeným, je už tolik, že ani nejdou spočítat. Nespočet je i příběhů z nemocnic, stejně jako dětských bolestí a trápení, ale i malých zázraků, kdy se na dětské tváři objeví úsměv a pokojem se rozezní smích.  A to samé platí i pro ty, kteří mají kolem svých smějících se očí již spoustu vrásek,” říká duše celého projektu Loutky v nemocnici Marka Míková, herečka, spisovatelka, režisérka, skladatelka a také zpěvačka kapely Zuby Nehty. Vybízí k listování a čtení v nové knize: „Můžeme dál uchovává pár střípků z kaleidoskopu našeho každodenního konání. Kéž je nejen vzpomínkou a povzbuzením, ale i důkazem, že zázraky se dějí…“

Nákupem nové knihy Můžeme dál? podpoříte aktivity, které jsou obzvláště v dnešní době mimořádně potřebné. Více informací na www.loutkyvnemocnici.cz a www.facebook.com/loutkyvnemocnici.

Loutky v nemocnici jsou vlastně jediným divadlem, které v době koronavirových restrikcí může za svými diváky. Je to i díky vstřícnému přístupu nemocnic, léčeben a hospiců, před jejichž obrovským současným nasazením mají společně se všemi spoluobčany členové souboru velký respekt a považují si za čest, že mohou svým dílem pomoci. Navíc si nyní mohou zájemci prostřednictvím internetu a sociálních sítí přehrát doma některé pohádky, písničky nebo krátké loutkové příběhy.

Pro období adventu Loutky v nemocnici připravily také dvě nové inscenace. Představení Cesta do Vánoc přináší do nemocničních pokojů alespoň na chvíli vánoční atmosféru a soubor s ním již v těchto dnech nemocnice navštěvuje. Nechybí v něm příběh narození Ježíška ani klasické koledy. Betlémem se může stát třeba i peřina na nemocničním lůžku. Druhý projekt, Dům vzpomínek je určen starším dětem a především dříve narozeným. Vrací se třemi příběhy do klíčových období 20. století a poprvé se představí divákům v hospicích a léčebnách dlouhodobě nemocných v on-line premiéře tento pátek 18. prosince odpoledne.

Spolek Loutky v nemocnici se věnuje práci na poli dramaterapie a rozvíjí spektrum aktivit v oblasti psychosociální péče. Již patnáct let se zasazuje o ulehčení pobytu dětí i seniorů v nemocnicích a léčebnách. Loutky dokáží často víc než pilulky – vykouzlit úsměv, zaplašit stesk po domově, pomoci na chvíli zapomenout na bolest a trápení.  Ať je Vám 8 nebo i 88, ať se těšíte, že už budete brzo zdraví anebo víte, že se nemáte kam vrátit. Prostřednictvím divadelních představení, her a písniček se snaží pomoci v procesu uzdravování, snaží se otevírat prostor ke hře a komunikaci o prožívané realitě. Každý rok během svých 700 návštěv vykouzlí úsměv desítkám tisíc pacientů v nemocnicích, léčebnách a hospicích po celé republice.

 

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024