pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Honza a beránek
© Archiv ČT



Josef Dvořák se vrací k večerníčkům. Namluvil příběhy Honzy a beránka na motivy Josefa Lady

ČR: Kdo by neznal Maxipsa Fíka, Včelí medvídky nebo Králíky z klobouku? Všem hrdinům propůjčil svůj nezaměnitelný hlas Josef Dvořák. Novým večerníčkem, v němž herce malí diváci uslyší bude Honza a beránek. Sedm krátkých pohádek před spaním v sobě propojuje dva fenomény české tvorby pro děti. Výtvarný projev Josefa Lady a klasickou postavu českého Honzy. První díl uvidí diváci Déčka a ČT2 ve středu 9. prosince v tradičním čas, od 18.45 hodin.

09.12.2020
18:45
Autor článku: 
Karolína Blinková

Honza pase ovce bohatého sedláka na stráni za vsí a sní o tom, jaký je svět za velkým kopcem. A když se ve stádě narodí černý beránek, nejzvědavější a nejčilejší ze všech, důvod k výletu se najde. Sedlákovi je totiž černý beránek trnem v oku, protože prý nosí smůlu, a chce se ho co nejdříve zbavit. Honzovi s beránkem tak nezbývá nic jiného, než se vydat do světa na zkušenou.

„Když jsme oslovili různé autory s výzvou, jak by pro večerníček zpracovali příběhy pohádkového Honzy, vyhrál Michal Čunderle právě proto, že Honzovi svěřil beránka a vytvořil z nich úžasnou dvojici,“ říká kreativní producentka Barbara Johnsonová. Honza s černým beránkem společně prožívají nejrůznější pohádková dobrodružství, ať už s hastrmanem nebo s čarodějnicí, na pouti či na tajemném hrádku. „Seriál je výjimečný nadčasovou originalitou výtvarného rukopisu Josefa Lady. Vůbec poprvé ladovský večerníček namlouvá legendární herec Josef Dvořák, a dokonce v něm i zpívá,“ prozrazuje dramaturg Miloš Zvěřina.

„Jako dítě školou povinné jsem se do obrázků Josefa Lady zamiloval. Začalo to knížkou Bubáci a hastrmani. A nyní díky Honzovi a beránkovi jsem měl možnost namlouvat večerníček, který Lada vymyslel,“ popisuje Josef Dvořák svůj vztah k českému malíři, do jehož rodných Hrusic jsou příběhy zasazeny.

Dobrodružství Honzy a beránka je jedním z mnoha dárků České televize k pětapadesátým narozeninám Večerníčka, které letos kreslený chlapeček v papírové čepici a stejnojmenný podvečerní pořad s pohádkovým příběhem slaví. Ve skupině diváků od čtyř do dvanácti let je stabilně nejsledovanějším dětským pořadem vlastní výroby v Česku. Mezi letošní nejsledovanější tituly patřili Krysáci, Pat a Mat nás baví a Bob a Bobek, králíci z klobouku.

scénář: Michal Čunderle // režie: Pavel Kubant // dramaturgie: Miloš Zvěřina // výkonná producentka: Veronika Trčková // kreativní producentka: Barbara Johnsonová // Večerníček namluvil: Josef Dvořák

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024