pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
Titulní strana obálky knihy
© Zdroj: https://www.facebook.com/sloztezbrane/



Pomozte oživit příběh pražské rodačky a první držitelky Nobelovy ceny za mír Berthy von Suttner

ČR: U příležitosti 131. výročí vydání jedné z nejvýznamnějších mírových knih, románu Berthy von Suttner Složte zbraně!, se studio Prosvěta ve spolupráci s Institutem Prague Vision a Ústavem translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy chystá podruhé vydat její nový překlad. Na crowdfundingovém portálu Hithit aktuálně probíhá kampaň na podporu vydání knihy. Pokud bude úspěšná a do 13. prosince 2020 se podaří vybrat cílovou částku 129 000 Kč, vyjde kniha Složte zbraně! ještě letos před Vánoci v tištěné i elektronické podobě. Z každé prodané knihy nebo e-booku bude navíc věnováno 30 Kč na podporu nadace Krása pomoci.

Autor článku: 
Vanda Prošková

Nadace Krása pomoci se věnuje především seniorům, kterým v rámci nejrůznějších aktivit a kampaní zajišťuje kvalitní podmínky pro plnohodnotné stáří. Tváří nadace a předsedkyní správní rady je česká topmodelka a aktivistka Taťána Gregor Brzobohatá, která je rovněž velkou obdivovatelkou Berthy von Suttner. 

Kdo byla Bertha?

Bertha von Suttner byla významnou osobností mírového hnutí přelomu 19. a 20. století. Narodila se v roce 1843 v Praze do rodiny Kinských a své dětství strávila v Brně. V dospělosti žila ve Vídni a krátce i v Paříži, kde navázala dlouholeté přátelství s Alfrédem Nobelem. Při pobytu v Gruzii během rusko-turecké války byla svědkyní lidského utrpení způsobeného válečným konfliktem a stala se odhodlanou pacifistkou.

V roce 1889 vydala román Složte zbraně! (Die Waffen nieder!), jehož moderní překlad bude v případě úspěšné crowdfundingové kampaně podruhé vydán. Symbolicky přesně 75 let od konce druhé světové války.

O čem knížka je?

Autobiografie fiktivní rakouské šlechtičny Marty von Tilling nebývalým způsobem zpochybnila tehdejší představy o ušlechtilosti války a vojenské profese. Široké veřejnosti přiblížila jak utrpení vojáků na frontě, které bylo v té době tabuizováno, tak i širší dopady válek na celou společnost.

Příběh se odehrává na pozadí skutečných evropských konfliktů druhé poloviny 19. století a zásadní část děje je zasazena na české území, kde autorka přibližuje katastrofální dopady bitvy u Hradce Králové v roce 1866.

Příběh je protkán filozofickými úvahami o absurditě válek a mocenské politiky, ale také argumenty podporujícími rodící se mírové hnutí. Bertha se ostatně nikdy netajila tím, že se jedná o román agitační. Po jeho vydání se stala přední osobností evropského mírového hnutí, vydávala protiválečný časopis, stála u zrodu mnoha mírových spolků a účastnila se prvních mírových kongresů. Bertha volala po vzniku evropského společenství a zasloužila se o vznik Mezinárodního smírčího soudu v Haagu. Hájila práva žen a národnostních menšin. Dopisovala si s T. G. Masarykem a Alfreda Nobela inspirovala k vytvoření ceny za mír.

Její filozofie byla ovlivněna díly Immanuela Kanta, Henryho Thomase Buckleho, Charlese Darwina či Lva Nikolajeviče Tolstého, který její knihu Složte zbraně! přirovnal k významnému americkému románu Chaloupka strýčka Toma: „Zrušení otroctví předcházela slavná kniha jedné ženy, paní Beecher-Stoweové. Dej Bůh, aby po Vaší knize následovalo zrušení války.“

V roce 1905 byla Bertha von Suttner jako první žena oceněna Nobelovou cenou za mír. Ani poté se nepřestala angažovat. Až do své smrti propagovala ideje humanismu a varovala před zbrojením a rostoucí hrozbou konfliktu. Zemřela v červnu 1914, dva měsíce před vypuknutím první světové války.

Kdo za knížkou stojí?

Ivona Remundová a Vanda Prošková, dlouholeté obdivovatelky Berthiných myšlenek a také členky studia Prosvěta. Knihu Složte zbraně! vydávají právě pod jeho záštitou a ve spolupráci s Institutem Prague Vision a Ústavem translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Bertha věřila, že válka je koncept, který jednou lidstvo dokáže zcela zavrhnout. Jako tomu v minulosti bylo třeba s upalováním čarodějnic. Na tu dobu to byla myšlenka nesmírně odvážná a je trochu děsivé, že i po téměř 150 letech zůstává utopií. Kniha Složte zbraně! je pro mě stále velmi aktuální zdroj idejí, které je potřeba živit i dnes. Buďme odvážní. Nebojme se říkat věci, které ostatní třeba nechtějí slyšet. A nezavírejme oči před žádnou formou násilí. Jako Bertha. Děkuju, pokud si knihu zakoupíte a pomůžete nám šířit její odkaz dál.

Ivona Remundová

„Příběh Berthy je mi už několik let velkou inspirací. To, že v češtině už knížka nebyla absolutně dostupná, mi přišlo jako velká škoda. Bertha byla z Prahy, ale přitom málokterý čech o jejím odkazu ví (přitom třeba v Rakousku ji mají na dvoueurovkách!) Zařídit tedy nový překlad byl jasný další krok. Studenti pod dohledem úžasných paní profesorek z Ústavu translatologie FF UK odvedli neskutečnou práci. Máme tedy znovu-přeloženou jednu z nejvýznamnějších knih světového mírového hnutí, která po více než 100 letech míří k českému publiku. Nenechte si to ujít.“ 

Vanda Prošková

Pokud se chcete s Berthou spřátelit, najdete ji na Instagramu jako @bertha__von__suttner nebo vydání knížky sledujte na Facebooku

Další informace najdete na odkazech:

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024