pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Titulní strana knihy
© Archiv nakladatele



Kniha o staré Praze - tip na vánoční dárek

ČR-PRAHA: Kde roste nejstarší pražský strom? Jak se střílelo pražské poledne? Kam se ztratil originál zakládací listiny Karlovy univerzity? Kdo byl pivní král? A devadesát dalších příběhů z historie staré Prahy přináší kniha oblíbená u čtenářů i průvodců po Praze. Vydává Dokořán a Jaroslava Jiskrová – Máj.

Autor článku: 
TZ/jal

Nakladatelství Dokořán a Jaroslava Jiskrová – Máj vydávají v této podobě už počtvrté Knihu o staré Praze. Napsal ji Jiří Horák a půvabně ilustroval Michal Brix. Autor v ní čerpá z dnes už zapomenutých příběhů ze života staré Prahy, kterým vdechl nového ducha. Příběhy nejen převypravuje, ale doplňuje je historickými fakty a souvislostmi a jejich stopy sleduje často až do současnosti. Kniha čerpající z období 13. až 20. století je tak zajímavá nejen pro širokou čtenářskou obec, ale rovněž pro historiky. I když jsou příběhy nabité událostmi, letopočty a jmény, kniha se velmi dobře čte, recenzenti i čtenáři o ní mluví jako o literární lahůdce.

Vydejme se tedy za osudy nejstaršího pražského platanu či první sochy na Karlově mostě, sledujme příběh Pražského Jezulátka, staňme se svědky vpádu pasovských žoldnéřů, bitvy na Bílé hoře, staroměstské exekuce nebo boje se Švédy. Poznejme prvního pražského kavárníka, první lékárníky či posledního pražského kata… Seznamme se rovněž s reáliemi života středověkého města, s koloritem barokní, rokokové, biedermeierovské i současné Prahy, s historií pražské veřejné dopravy, vodovodu a kanalizace, s technickými problémy petřínské lanovky či staroměstského orloje, s příběhem Langweilova modelu Prahy, Maroldova panoramatu bitvy u Lipan anebo nejstaršího úhoře ve střední Evropě, kterého bylo možno ještě začátkem sedmdesátých let minulého století obdivovat ve dvoraně České pojišťovny ve Spálené ulici… a mnoha dalšími zajímavostmi historické Prahy…

 

Jiří Horák: Kniha o staré Praze (anotace)

Snad každý milovník české historie, a zvláště historie Prahy, cítí uhrančivého ducha tohoto města, v němž se kypící přítomnost snoubí s echem minulých věků. Na historii zde naráží takřka na každém kroku: ve slohově pestré kulise pražských ulic a náměstí, paláců, domů, kostelů, věží a mostů se mimoděčně setkává s odeznělými, a přece dosud přítomnými epochami, které se podílely na tvářnosti i dějinných osudech české metropole. A pokud se někdy dokáže na chvíli zastavit a ohlédnout, možná zatouží projít se po Praze před dvěma, třemi či pěti sty lety, být svědkem té či oné historické události nebo účastníkem obyčejného všedního dne někdejších Pražanů. Na takovou procházku napříč pražskými dějinami se vypravila i naše kniha. V řadě historických obrázků, zahrnujících období od třináctého do dvacátého století, zachycuje pestrou mozaiku málo známých příběhů z minulosti Prahy, ale též průhledů do každodenního života města v různých dobách. Přináší poučné i poutavé čtení, při němž poodhalíme dějinné proměny města a nahlédneme do mnoha velkých i malých osudů, triumfů a pádů, zapsaných v análech i kamenné tváři města nad Vltavou.

 

O autorovi

Jiří Horák (1940–2004) vystudoval dramaturgii a scenáristiku na FAMU, věnoval se dramatické a literární tvorbě. Z jeho díla vyšlo: Kniha o staré Praze (1989, přepracované, doplněné vydání 1998, 2005, 2008), Oheň na sněhu /Mýty sibiřských lovců/ (1998), Kniha o nové fyzice. Základy teorie kvantové gravitace (2004, 2006), Modrý sen (román z leteckého učiliště v 50. letech 20. století, 2006), Říjen v Carlsbadu (rozhlasové hry o historických osobnostech – Jeroným Pražský, Karel Havlíček Borovský, Jarmila Horáková, Thomas Mann, K. H. Frank, Jan Kupecký, Galileo Galilei, Milada Horáková ad., 2007), Krásní dnové koločavští (původní literární scénář o natáčení filmu Marijka nevěrnice a volné adaptace podle R. Těsnohlídka, V. Neffa, I. Babela, F. Stavinohy, 2007). https://sites.google.com/site/knihaostarepraze/o-knize

 

Vydala nakladatelství Dokořán a Jaroslava Jiskrová – Máj, 2020

4. vydání v této podobě (opravené, doplněné, ilustrované), 5. vydání celkem

376 stran, MOC 399 Kč

www.dokoran.cz

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024