pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Instalace vánoční výzdoby
© Foto: Karel Balcar



Vánoční jarmark letos v Bohumíně nebude, stromy se rozsvítily v tichosti a bez ohňostroje

BOHUMÍN: Koronavirus a s ním související přísná hygienická opatření nikoho nešetří. Bohumínští kvůli němu letos přišli o tradiční vánoční jarmark i rozsvěcování vánočních stromů s koncertem a ohňostrojem. Obě akce byly v plánu o předešlém víkendu. Letošní první adventní neděli tak lidé rozjímali doma a slavnostně nazdobené stromy na zdejším náměstí T. G. Masaryka rozsvítili elektrikáři v tichosti a bez diváků. Tereza Rezková, která Bohumíňákům měla u této příležitosti zazpívat, vzkázala, že dorazí příští rok.

Autor článku: 
Lucie Balcarová/ika

„Všechny nás mrzí, že současná situace neumožňuje slavnostní akce s tisícovkami lidí na náměstí jako v minulosti. Situace je složitá pro všechny z nás. O to víc se všichni těšíme na Vánoce a sváteční atmosféru, a o tu Bohumíňáci rozhodně nepřijdou. Celé město už dostalo tradiční modro-bílou výzdobu a vánoční stromy budou zdobit téměř všechny městské části až do Tří králů,“ uvedla šéfka organizačního odboru bohumínské radnice Mirka Šmídová.

Město za instalaci a zprovoznění vánoční výzdoby letos zaplatilo 115 tisíc korun. Dalších 45 tisíc pak šlo do oprav stávajících světelných motivů na pěší zóně a na náměstí před radnicí. Na slavnostní rozsvěcování smrčků na náměstí T. G. Masaryka v centru Bohumína každoročně přispívá společnost ČEZ. A 30 tisíc poslala i tentokrát, přestože se stromy rozzáří komorně bez fanfár. „Jsme rádi, že Skupina ČEZ dostála svým závazkům a přestože letos nemohla mít akce slavnostní formu, i přesto nás podpořila. Moc si toho v této těžké době ceníme. Oba smrčky budou zdobit náměstí a těšit Bohumíňáky po celý advent a Vánoce,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

Aktuálně jsou v Bohumíně zrušeny všechny velké kulturní akce až do konce roku. Otazník ale ještě stále visí nad tradičním štědrovečerním setkáním před zdejší radnicí. Město spolu se svou kulturní agenturou K3 Bohumín stále nechává otevřenou případnou finální podobu i konání. Rozhodnutí padne až těsně před Štědrým dnem.

Dopisy Ježíškovi se svými vzkazy však malí Bohumíňáci mohou letos posílat navzdory zrušení vánočního jarmarku. Organizátoři z K3 je o tuto milou tradici nechtěli připravit, a tak speciální modrou schránku nainstalovali před vchodem do zdejšího kina. Nechybí u ní ani stylová vánoční výzdoba. K mání tady bude až do neděle 20. prosince.

www.bohumin.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024