pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Interaktivní online projekt VOLNÍ JAKO PTÁCI
© Lenka Hubáčková



Národní divadlo nabízí školákům distanční interaktivní online projekt

ČR: Národní divadlo, ve spolupráci s UUUL, představuje v rámci svých doprovodných edukačních aktivit on-line interaktivní program pro studenty základních a středních škol s distanční výukou VOLNÍ JAKO PTÁCI. Je potřeba žít, tančit, zpívat, mluvit a sdílet krásu dál. I v čase Covidu.

Autor článku: 
Janovská

Dospívání v době covidové
I v době epidemií a nucených izolací se dospívá a je potřeba žít dál. Děti a dospívající se potřebují potkávat a společně prožívat to, že přecházejí práh z dětství do dospělosti. Zaměstnávají je témata osobní identity, intimity, vyjádření sebe sama, genderové orientace a společenských rolí.
Nemůžeme zastavit život, a tak v době, kdy jsou zavřené školy a některá divadla nehrají, přicházíme s formátem, který přes digitální technologie umožní sdílení zážitků z tance a hry,“ vysvětluje autorka projektu Tereza Dobiášová.

Každý účastník programu se v určený čas přihlašovacím údajem přihlásí přes svůj počítač nebo chytrým telefonem v platformě aplikace ZOOM (není třeba nic instalovat) k „nastavené události“. Celé představení se vlastně odehraje jako „videokonference“. Režisérka na začátku všem účastníkům vysvětlí pravidla a uvede do tématu. Tanečnice po krátkém vystoupení navedou účastníky do aktivní interakce s výrazem, obličejem, pohybem. Šedesátiminutový program uzavírá společná reflexe zážitku.


Inspirace a původní tvar
Inspiračním zdrojem pro původní fyzické interaktivní divadelní představení byla perská mystická báseň ze 13. století PTAČÍ SNĚM. Námět zpracoval např. Peter Brook a v knižní podobě také ilustrátor Petr Sís. Dramaturgyně a režisérka Tereza Dobiášová chtěla vytvořit „pouť k sobě“. V průběhu přípravy inscenace však do díla přirozeně vplynulo téma divadla - čím je pro lidi, kteří v něm žijí. Představení tak lze chápat jako otevření dveří do divadla, možnost „prožít divadlo“ i pro ty, kteří ještě nikdy na jevišti nestáli. Původní fyzické divadelní představení vzniklo v produkci Sladovny Písek a ve spolupráci s italským divadlem TPO.


On-line adaptace
Karanténa inspirovala Terezu Dobiášovou a její spolupracovníky k adaptaci projektu pro online prostředí. Realizace byla podpořena z evropského grantu Creative Europe. Projektu se účastní tanečnice Laterny magiky.
Chyběl nám fyzický kontakt, prostor, učili jsme se zacházet s aplikacemi...,” popisuje přípravu online projektu tanečnice Běla Dobiášová. „Studenti ze svých monitorů reagují impulzivněji, než jsem očekávala, cítí se před kamerami svých počítačů zcela přirozeně. Během interakcí jsem měla pocit, jako bychom byli všichni společně v jedné místnosti a užívali si přítomný okamžik.”


Realizace v ND
Národní divadlo se dlouhodobě snaží v rámci programu ND + hledat a testovat nové formáty práce s publikem. Projekt VOLNÍ JAKO PTÁCI je z hlediska participace s publikem v českém prostředí úplně mimořádný formát.
Představení jsou určená pro školní kolektivy a zájmové skupiny dětí mezi 14 a 16 lety, které se aktuálně nemohou fyzicky potkávat, protože jsou třeba v karanténě.

www.ndplus.cz

Mohlo by vás také zajímat...

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní?

Naším prvním hostem je nezávislý divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten. Příště to ale můžete být vy!

Pokud víte, jak na to, napište nám na: redakce@mistnikultura.cz

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Senioři, Vzdělávání
EDITORIAL
24.04.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Kateřiny Hubertové za Geisslers Hofcomoedianten.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba
Články a komentáře
24.04.2024