čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie
Plakát
© Archiv pořadatele



Dočasné uzavření Horácké galeie aneb Jsme tu stále pro vás

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ: Horácká galerie je stejně jako ostatní kulturní instituce dočasně uzavřena, neznamená to však, že tu nezůstáváme pro vás. Týdně se s vámi podělíme o tipy a nové informace a pokud to půjde, budeme s vámi po dobu omezení sdílet i nové výstavy on-line. Již nyní se můžete těšit na nové listopadové výstavy, na kterých právě pracujeme.

od 13.10.2020 do 30.11.2020
Autor článku: 
Marta Hauptmanová

Bedřich Rozehnal /od 22. 10. do 31. 12. 2020/

Bedřich Rozehnal (1902 - 1982) byl architektem navrhujícím zejména zdravotnická zařízení. Kromě nemocnice v Novém Městě na Moravě je autorem například nemocnice v Kyjově, chirurgického pavilonu okresní nemocnice v Kroměříži nebo Dětské nemocnice v Brně - Černých polích. Výstava představí nejen některé z autorových architektonických realizací, ale také akvarely a grafiku.

Proměny krajiny CHKO Žďárské vrchy /od 26. 11. do 31. 12. 2020/

Výstava k 50. výročí založení Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy nabídne množství srovnávacích fotografií krajin z obrazů J. Jambora, O. Blažíčka a dalších autorů se současnou podobou krajiny. V rámci výstavy bude představena i činnost Sdružení Krajina.  

Letem Bornovým světem /22. 11. 2020 - 28. února 2021/

Výstava přinese retrospektivní přehled grafického díla tohoto mnoha generacemi oblíbeného autora doplněný o malby ze soukromé sbírky. Adolf Born by v letošním roce oslavil 90. narozeniny. Miloval cestování, jeho tvorba se nezaměřovala pouze na grafiku, kresbu, malbu a ilustrace, ale také na animaci a režii. Málokdo ví, že byl spoluautorem jednoho z prvních ztvárnění Hobita. Na výstavě budou některé z filmů představeny. Po celou dobu výstavy bude možné zakoupit i nově vydaný katalog. 

Až do konce března 2021 jsme prodloužili výzvu Poetický herbář, takže až vyrazíte do přírody nechte se inspirovat úžasnými podzimními barvami.

Máme pro vás novinku KREATIVNhttp://KREATIVNÍKÍK, kde najdete tipy na tvoření s vašimi dětmi. Po dobu omezení nabízíme také prodej keramické hlíny na domácí tvoření. Pro bližší informace kontaktujte: kulkova@horackagalerie.cz

Průběžně také doplňujeme sortiment na E-SHOP. Najdete tam třeba nový katalog k právě probíhající výstavě Jana Svobody Odmocnina z malby. Sortiment obchodu je i nadále možné si po domluvě osobně vyzvednout. 

Máme YouTube kanál, najdete zde upoutávky i rozhovory s umělci a koncerty mladých talentů. Když nemůžete do kulturních institucí, je možné navštívit alespoň jejich VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKY.

Přejeme pevné zdraví, sledujte nás také na FaceBookuInstagramu.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024