pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
Titulní strana obálky
© Zdroj: Balónek z.s.



Mia – landecká holčička

OSTRAVA: Spolek Balónek, jenž se na Ostravsku zabývá tvorbou kulturně vzdělávacích programů pro děti, aktuálně vydává novou dětskou knížku – Mia – landecká holčička, kterou napsala jeho předsedkyně doc. Miriam Prokešová. Vyprávění se také dotýká historie kopce Landeka a přilehlých obcí, landeckých pověstí a různých tradic a zvyků.

 

Autor článku: 
Martin Musil/ika

Na prastarém kopci Landeku u Ostravy se na svém koni dodnes prohání zlý černokněžník. Při procházce se svou třídou najde holčička Mia v trávě malou sošku rytíře na koníkovi. Mia netuší, že ji na ni nastražil právě černokněžník. Holčička sošku zvedá a propadá se do dávné minulosti. Tím ožívá nejen kopec Landek s celou svou historií a životem, ale také mamuti, pravěcí lidé i hradisko a hrad. Ožívají také postavy landeckých pověstí a mýtů: zakletá landecká paní, vodník s rusalkami a vílami a nechybí ani baba Jaga a další... Vrátí se Mia ke své mamince?

Co je Landek a proč je tak mytický?

Pradávný kopec Landek (v překladu kout, roh země) je posledním výběžkem České vysočiny, na severním okraji Moravské brány. „České hory“ se zde lámou v Karpaty, je mezníkem mezi východem a západem. Landek je znám nejen jako pravěké sídliště lovců mamutů a v současné době Hornickým muzeem, ale vedla tady také Jantarová stezka; především je však opředen mnoha pověstmi a mýty. Mnozí netušili, a dodnes netuší, že se zde mohou setkat se zakletou landeckou paní nebo s pasáčkem, nacházejícím landecké poklady, s vílami a s rusalkami a s vodníkem, stejně jako s černokněžníkem... Kromě slavné krevelové sošky Venuše se zde pod Landekem v řece Odře nalezl také pradávný bronzový meč nebo ze středověku také malá dětská hračka rytíře na koni.

Čtená ukázka z knihy

Autor knihy

Autorkou knihy je předsedkyně našeho spolku Balónek, doc. PaedDr. Miriam Prokešová Ph.D., která vyučuje na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity obecnou pedagogiku a filozofii výchovy a dlouhodobě se zabývá tematikou a historií Landeku.

Ilustrace knihy

Knihu ilustrovala Mgr. Aneta Perničková, která je v současné době učitelkou na základní škole Monty School v Ostravě-Porubě a ve svém volném čase se ráda věnuje vlastní kreativní tvorbě.

Vydává Balónek z.s.

Knihu vydává náš neziskový spolek Balónek, který na Ostravsku připravuje kulturně vzdělávací programy pro děti a mládež např. i včetně programů pro děti základních škol přímo na Landeku.

Kniha Mia – landecká holčička

  • Autor: Miriam Prokešová
  • ISBN: 978-80-907902-0-9
  • Ilustrovala: Aneta Perničková
  • Tisk: Těšínská tiskárna, a.s., Český Těšín
  • Vydavatel: Balónek z.s., Českobratrská 2227/7, 702 00 Ostrava
  • Počet stran: 108
  • Pro děti od 8 let
  • Doporučená MOC: 199,- Kč

www.balonek.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024